Dezlegare la mititei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum se face, cum s-a brodit anul acesta, dar de ceva vreme tot o ducem într-o sărbătoare. Încă de pe la Florii, chiar şi cei mai puţini duşi la biserică au devenit brusc mai cuvioşi. Nu prea-i clar cum au stat lucrurile cu cele sfinte, cert este însă că toată lumea şi-a adus aminte că este „dezlegare la peşte”. Şi uite aşa, bancuri întregi de scrumbii au ajuns să se perpelească pe grătar, dar n-au lipsit nici mititeii strecuraţi la jeratic de cei mai puţin evlavioşi… În fine, au urmat Sărbătorile de Pasti, Sf.Gheorghe, Izvorul Tămădurii, Paştele Blajinilor. Evident, în aşa zile „e păcat” să munceşti, mai ales prin instituţiile de stat, aşa că toate problemele mari şi mai au fost amânate până după trecerea minivacaţei petrecute creştineşte.

Pe la unele firme, în toată perioada asta, că să nu rămână nici în căruţă, nici în teleguţă, unii au zis: fraţilor, luaţi-vă concediu, petreceţi, bucuraţi-vă, ne vedem după sărbători! Dar, uite că, nici nu am apucat să spunem „hop” şi să ne întoarcem la cele lumeşti, la serviciul cel de toate zile, că se şi întrezăreşte „1 mai” – muncitoresc! Ironia sorţii, de la cele creştineşti trecem direct la o sărbătoare ce a devenit „un brand” pe timpul comunismului, adică taman în perioada în care Biserica a avut multe de pătimit. Desigur, dacă e să o luăm ca la carte, 1 Mai se leagă de greva muncitorilor din Chicago, de pe la 1886, când, pentru prima dată, se obţinea dreptul la ziua de muncă de 8 ore. Dar cui îi pasă de detalii de la o mie opt sute toamna, mai bine să o lăsăm încurcată, important e că, după istoria ultimelor decenii, am scăpat de defilări, osanale partidului şi conducătorului iubit, dar s-a păstrat tradiţia zilei internaţionale a grătarelor! Şi dacă-i grătar, atunci grătar să fie, pe la bugetari iar s-au mai înnodat zile de sărbătoare, că statul doar nu plăteşte de la el… Şi ca să se bucure şi acela de la privat şi acela de la stat, deja se duce vorba că vor fi şi niscaiva serbări câmpeneşti de partid cu „dezlegare la mitei”, mai ales că politicienii iar au intrat într-o fază din aia, în care îşi aduc aminte că au multe de făcut pentru electorat! Ce să-i faci, poate că s-o fi dus comunismul pe copcă, dar ne-au rămas destule eşaloane de indivizi ce-şi doresc să ajungă nomenclaturişti. Iar pentru unii, că-i cu PCR-ul, că-i cu europarlamentarele, cam tot aia, dacă berea-i rece şi mititeii ceva mai măricei.

Să nu fim, totuşi, cârcotaşi. La urma-urmei, „1 mai” e momentul în care, cu sau fără campanie electorală, cu sau fără serviciu la stat sau la privat, putem spune că am scăpat oficial cu totul de ultimele răbufniri ale iernii, iar dacă la număratul mititeilor nu stăm cu toţii prea bine anul acesta, cel puţin a mai ieşit pe ici, pe colo, ştevia, urzica, au mai început găinile să se ouă, ceva-ceva s-o alege până la urmă şi pentru cei cu mai puţină dare de mână. În rest, noi să fim sănătoşi, să putem duce toate bucuriile pe care ni le pregătesc, fie şi în zilele nelucrătoare, aleşii noştri mari şi mici. Loc de verdeaţă să fie, că de căpuşe nu vom duce lipsă!

Citit 1114 ori Ultima modificare Luni, 28 Aprilie 2014 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.