Depresiile care ne ucid

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vestea morţii actorului Robin Williams, victimă a depresiei şi a dependenţei de alcool, mi-a readus în atenţie un subiect sensibil, în mare parte ignorat de publicul larg, dar ale cărui efecte se fac resimţite din ce în ce mai mult în societatea românească, profund afectată de tranziţia fără sfârşit şi de instabilitatea economică.
Depresia, căreia i se spunea, în secolele trecute, "boală de domni", este, de fapt, mult mai mult decât o simplă tristeţe şi afectează categorii tot mai largi de populaţie. Deja medicii specialişti sunt îngrijoraţi de apariţia multor cazuri la copii, afectaţi de programele şcolare foarte încărcate, de problemele socio-economice cu care se confruntă familiile lor, de plecarea, în multe cazuri, a unuia sau a ambilor părinţi la muncă în străinătate. Dar o altă categorie afectată, una care, din păcate, este numeroasă în Galaţi, este cea a şomerilor între 40 şi 50 de ani, un palier de vârstă greu reintegrabil pe piaţa muncii. Evident, imposibilitatea de a susţine financiar familia, combinată cu pierderea stimei de sine în cazul persoanelor care nu îşi mai găsesc loc de muncă, duce în multe situaţii la derapajul unor condiţii pre-existente sau la apariţia unor afecţiuni psihiatrice greu de tratat. 
Potrivit unor statistici date publicităţii în acest an, suntem pe locul doi în Europa, după Estonia, la numărul de persoane afectate de depresie. Sunt înregistrate 1.403 cazuri la suta de mii de locuitori, dar ne referim aici doar la acele situaţii în care boala a fost diagnosticată de psihiatru. Nu sunt luate în calcul nici cele nedescoperite, nici cele diagnosticate la medicul de familie, astfel încât tabloul complet ar putea fi mult mai sumbru.
Şi, dacă în cazul unor persoane cu posibilităţi financiare ridicate, tratamentul se poate face departe de ochii societăţii şi chiar ai celor apropiaţi, în clinici specializate din străinătate, pentru oamenii obişnuiţi, care supravieţuiesc de la un salariu la altul sau, şi mai rău, de la un ajutor de şomaj la altul, chiar şi depistarea bolii stă sub semnul întrebării. În cazurile fericite, să le spunem aşa, în care persoana sau familia realizează că există o suferinţă şi se intervine, vindecarea poate fi completă. Dar e nevoie pentru asta, spun specialiştii, de o atenţie sporită asupra motivelor care au dus la instalarea bolii, în ideea de a fi eliminate sau evitate pe viitor. De ce e important să ştim să recunoaştem semnele depresiei? Simplu, pentru că ea nu afectează doar persoana bolnavă, ci şi pe toţi cei din jurul acesteia, membri ai familiei, prieteni, colegi. Un om bolnav de depresie nu este doar extrem de trist, aşa cum s-a încetăţenit ideea. Poate fi iritabil, nervos fără motiv, chiar violent în anumite contexte. Poate să acuze de starea sa toate persoanele cu care vine în contact, creînd şi întreţinând o atmosferă greu de administrat. Este important, în consecinţă, ca diagnosticarea să se facă ori de către psiholog, care poate aprecia amploarea şi recomanda un tratament psihiatric, ori direct de către medicul specialist, în măsură să stabilească şi să urmărească un tratament complet şi adecvat situaţiei particulare a fiecărui pacient. Important este să nu se ignore boala, în speranţa că va trece de la sine. Depresia nu doar că nu trece singură, dar, de cele mai multe ori, ucide.

Citit 1324 ori Ultima modificare Marți, 12 August 2014 19:10

5 comentarii

 • postat de libertatea de (ne)exprimare
  Joi, 14 August 2014 15:01
  83.70.248.***
  n-avem voie sa pomenim de prob. financiare, abuz de alcool si droguri, trebuie sa tinem cu varianta oficiala! Dati-i inainte cu depresia, ca altfel Domane fereste s-o ofensa familia!?
  0
  4
  Raportează
 • postat de Nu s-a mai descurcat financiar, ăsta-i motivul spune presa străină.
  Miercuri, 13 August 2014 16:33
  109.99.193.***
  Depresia ca depresia, dar nu spun și din ce cauză, probleme financiare grave, actorul spunând că cele trei căsătorii, două divorțuri și trei copiii l-au adus la sapă de lemn cheltuind 36 milioane de dolari pe divorțuri și pensii alimentare în total până azi, la care se adaugă bunăvoința lui de a ajuta financiar diferite persoane care l-au dezamăgit chiar din familie. În disperare de cauză și-a pus în vânzare vila somptuoasă în care stătea cu 30 milioane dolari, dar nu a reușit chiar dacă a scăzut prețul cu 4 milioane dolari. Actorul a spus că joacă în tot ce i se oferă pentru a-și plăti facturile. Chiar și-a pus pe You Tube imagini pentru reclamă pentru vânzarea vilei impresionante ce se poate vizualiza și azi. Tastați ,,Robin Williams probleme financiare'' și găsiți mai multe articole ce explică cât de cât mai aprofundat.
  0
  5
  Raportează
 • postat de ROMAN
  Miercuri, 13 August 2014 13:10
  5.13.216.***
  IN TARA ASTA SE TRAESTE GREU DE TOT!! DUPA CE O MANA DE MAFIOTI A RUINAT SI DISTRUS TOT IN INTERESUL LOR,RESTUL DE 80% SE UMILESC RAU DE TOT , CHIAR DACA IN APARENTA SI IN STATISTICA SE VEDE ASTFEL!!??
  SI DIN CAUZA ASTA APAR TOT FELUL DE BOLI SI DISPERARI IN RANDUL POPULATIEII!!
  ASA NE TREBUIE !! CA NU STIM SA NE PARAM SI CERE DREPTURILE CONFORM CONSTITUTIEI! ADICA ATUNCI CAND SIMNTIM CA CONDUCATORII NOSTRI ALESI TOT DE NOI . O IAU RAZNA, SI NU FAC NIMIC DIN CE A PROMIS! SA IESIM IN STRADA SA LE DAM PESTE BOT! ASA CUM FAC ALTE TARI DIN EUROPA
  ASA CA VORBITI LA BUFET SI COLT DE STRADA CA O DUCETI RAU ,SA-U SUNTETI SOMIERI!
  TREZITI-VA ODATA ROMANI CA TRAIM IN DEMOCRATIE SI IN LIBERTATE!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Miercuri, 13 August 2014 08:33
  86.127.211.***
  Depresia e o chestie serioasa, care trebuie luata la tinta de societate, tratata cu toleranta, rabdare si consideratie. Cauzele sunt multiple, nu numai alcool, droguri, sau criza economico-sociala. Orice te poate impinge catre depresie.
  Pacat ca suntem o societate blocata mental in trecut, pt ca relatiile interumane sunt cel mai bun tratament. Daca oamenii ar fi mai intelegatori si cu ceva mai multa compasiune, am avea poate mai putine sinucideri.
  0
  12
  Raportează
 • postat de galatean
  Miercuri, 13 August 2014 01:46
  83.70.235.***
  Cat a fost in viata, actorul a fost intodeauna deschis despre lupta lui de cateva decenii cu abuzul de alcool si droguri. Si stim ca recent a fost inscris din nou la rehab ptr abuz de alcool. In cazul lui, depresia este unul din EFECTELE abuzului. Alte efecte ale abuzului pe langa violenta, paranoia, inclusiv depresie gasiti pe http://www.sfatulmedicului.ro/Abuz–dependenta–si-intoxicatii/despre-abuzul-de-substante-si-sanatate_4746

  Ma intreb de unde reticenta de a discuta deschis despre consumul de droguri, respectiv alcool si efectele lor, mai ales ca ziarele sunt pline de sateni care sub efectul bauturii isi ataca violent consatenii (cu topoare si mai vedeti voi cu ce la rubrica eveniment?!)
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.