Ne trebuie şapte ani apocaliptici?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Hei-rup, hei-rup, cad garaje de fier/ În lupta dusă de Marius Stan”, cam aşa îmi vine să fredonez de câte ori îmi aduc aminte declaraţia de război a primarului Galaţiului: „Am trimis somaţii fiecărui om care are garaj. După 15 zile, mă urc eu, dacă trebuie, călare pe buldozer şi le demolăm!”.

Respectând adevărul istoric, precizez că peste zece zile, adică pe 27 februarie, se împlineşte un an de când edilul făcea această declaraţie. Şi nu oriunde, ci în plenul şedinţei Consiliului Local, unde a fost aprobată un unanimitate demolarea garajelor din Complex Ancora şi din Micro 19, în vederea restructurării urbane a zonelor respective. Şi dacă în Micro 19 garajele care ocupau spaţiul cuprins între Şcolile Generale 29, 17, Biserica „Sf. Ana” şi Liceul Economic sunt praf şi pulbere, în Complex Ancora totul arată ca după un bombardament la joasă înălţime: ruine de garaje, coşmelii neatinse, bălării cât omul vara, bălţi şi mocirlă toamna, iar printre ele, maşini!

Mă întorc în Micro 19, unde amenajarea parcării cu loc de joacă şi spaţii verzi pare că a încremenit după montarea celor trei panouri care anunţă ce urmează să se facă pe terenul viran. Se vorbea, la finele anului trecut, că se lucrează la proiectare, şi s-a tot lucrat până a dat îngheţul. Iar acum aşteptăm dezgheţul. Trebuie spus, însă, că tot ceea ce e amenajat acolo, mă refer la căi de acces rutiere şi pietonale, nu are nicio legătură cu proiectul parcării, ci constituie o investiţie mult mai veche. Mai exact, un proiect votat de aleşi în 2008, imediat după câştigarea de către Dumitru Nicolae a celui de-al treilea mandat de primar. Nu, nu glumesc! E drept, în varianta originală a proiectului, reţeaua de alei ar fi trebuit să deservească bateria de garaje! Ştiu, absurd! Vestea bună este că investiţia se va finaliza anul acesta, iar drumurile şi trotuarele vor deservi instituţiile publice şi parcarea, atunci când va fi gata. Vestea şocantă este că au trecut şapte ani, repet, şapte ani de la aprobarea unei investiţii necesare şi până la transpunerea ei în realitate!

Neoficial, se pare că proiectul aleilor de acces a fost scos de la naftalină pentru a grăbi demolarea garajelor din Micro 19 şi pentru ca zona să nu rămână maidan până când vor demara efectiv lucrările de amenajare a parcării…

Complexul Ancora n-a avut atâta noroc. După un hei-rup demolator, s-a lăsat liniştea şi nemişcarea. Primăria se scuză de prin iulie anul trecut că lucrează la un Plan Urbanistic Zonal care să justifice demolarea garajelor prin necesitatea construirii unei căi de acces - o arteră de legătură între străzile Alexandru Lăpuşneanu şi Roşiori. Numai că, proiectul nu e gata şi oricum, el va trebui supus aprobării aleşilor locali, va trebui stabilită o sumă pentru despăgubirea proprietarilor de garaje expropriaţi, deci e un proces de lungă durată. Până şi autorităţile sunt conştiente de asta, motiv pentru care au alocat o sumă infimă din buget parcării din Ancora. Desigur, ca să nu imobilizeze o sumă mai mare, care să rămână necheltuită la finele anului. Trist!

Revenind în Micro 19, dacă au trecut şapte ani pentru construirea unor căi de acces care n-au impus nicio expropriere sau demolare, cam cât credeţi că va dura ca o arteră de acces să-şi croiască drum peste garajele proprietate personală ale unor cetăţeni? Oare şapte ani apocaliptici or fi de ajuns?


Citit 1569 ori Ultima modificare Luni, 16 Februarie 2015 18:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.