Se gândeşte cineva şi la economia acestei ţări?

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Din ce în ce mai mulţi angajatori anunţă că îşi dau afară angajaţii sau îşi mută activitatea în alte ţări, pe motiv că a crescut salariul minim pe economie. Oamenii de afaceri şi-au făcut calcule şi au văzut că nu mai este rentabil să producă în România sau că nu îşi pot plăti toţi angajaţii. Aşa că unii au plecat, alţii vor pleca, iar cei care mai rămân pe plaiuri mioritice vor face disponibilizări. Asta înseamnă că mii de oameni vor rămâne, în viitorul apropiat, fără locuri de muncă şi vor ajunge la mila statului.

Cine se gândeşte la aceşti oameni? Probabil aceeaşi guvernanţi care au anunţat recent că vor anula contractul prin care se achiziţionau patru corvete militare, ce urmau să fie construite la Şantierul Naval Damen Galaţi. Decizia va afecta cu siguranţă activitatea firmei gălăţene şi a celor care se află în contract cu ea. În Damen şi la firmele subcontractoare lucrează câteva mii de oameni, acesta fiind, de altfel, unul dintre cei mai importanţi angajatori ai Galaţiului. Comanda ar fi fost importantă astfel şi pentru economia Galaţiului, nu doar pentru activitatea firmei private.

Salariul minim pe economie s-a mărit, dar fără ca cineva să ia în calcul şi repercusiunile economice. Este adevărat că majorarea a fost cap de afiş în programul de guvernare cu care actualii noştri lideri au câştigat alegerile parlamentare. În acelaşi program, însă, se prevedeau şi facilităţi fiscale pentru agenţii economici, astfel încât aceştia să nu fie obligaţi să îşi închidă afacerile sau să facă disponibilizări.

Manevra salariului minim este exact ca povestea spusă de vechiul primar al Galaţiului, care promitea galerii de cartier în locul chioşcurilor dărmate pentru modernizarea străzilor. Aşa cum galeriile de cartier sunt încă aşteptate de micii comercianţi care îşi câştigau existenţa şi mai le ofereau şi altora o pâine, probabil la fel vor aştepta agenţii economici facilităţile fiscale promise în campania electorală.

Citit 1680 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2017 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.