Ne-au lăsat cu navele pe tuşă

Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Nu ştiu cum se face, dar de câte ori pare că răsare soarele şi pe „uliţa” Galaţiului, se găseşte cineva care să tragă, repede, heblul. A fost o veste bună când, la sfârşitul anului trecut, Executivul aproba procedura de achiziţie a patru nave militare de la Şantierul Naval Damen Galaţi. La mijloc era vorba de o comandă însemnată, de peste 1,8 miliarde de euro, cu tot cu TVA, front de lucru pentru navaliştii gălăţeni pentru câţiva ani.

Dar, când să spunem „hop”, navele cu pricina au ajuns subiect de strâmbe politice. Tonul l-a dat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care, în dorinţa de a-i trage guvernului Cioloş preşul de sub picioare, se întreba de ce ar trebui „olandezii” să construiască „navele noastre” şi de ce la Galaţi! E acelaşi domn Tăriceanu care, în urmă cu câţiva ani, se întreba de ce ne trebuie nouă pod peste Dunăre sau autostrăzi! Nod în papură a căutat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care considera că hotărârea vechiului Executiv "n-ar fi tocmai legală”. Declaraţiile premierului Grindeanu, cum că hotărârea privind corvetele va fi abrogată, au închis cercul, iar Galaţiul a rămas cu navele… pe tuşă.

Cel mai enervat este că politicienii de genul celor de mai sus se fac a nu şti ce înseamnă Şantierul Naval Damen pentru economia Galaţiului şi pentru industria navală. Poate că ar trebui să le reamintim noi că e singurul şantier naval din ţară care în ultimele decenii a construit nave militare, care a investit pentru a avea capacitatea de a onora astfel de comenzi. Nave militare construite la Galaţi deservesc flotele multor ţări - Olanda, Suedia, Norvegia, Indonezia, Vietnam etc. - dar uite că nu tuturor le convine treaba asta. La Galaţi? Să treacă toate - proiecte de infrastructură, investiţii străine, comenzi în industrie - pe lângă noi, să rămânem săraci, dar să venim negreşit la urne când ne invită domniile lor!

La fel de grav este că reacţiile celor care îi reprezintă pe gălăţeni în forurile de decizie au fost mai mult decât anemice şi nimeni nu s-a ostenit să explice ce ar fi bine ca navele să fie construite la Galaţi. Industria navală este una dintre puţinele care mai mişcă în zona noastră, dar se pare că şi asta ar fi prea mult pentru unii. De ce să construim nave, când putem fi săraci şi disciplinaţi, la mâna statului?

Citit 3710 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2017 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.