Dictatura prostiei nu e veșnică

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Doar opt copii dintr-o sută citesc de plăcere, în timpul liber, arată un sondaj al Asociației Curtea Veche. E valabil pentru București. În Galați, din păcate, nici măcar nu are cine să facă un astfel studiu. Dar să presupunem, de dragul discuției, că nici în județul nostru lucrurile n-ar sta mai rău de atât, cu toate că avem doar două librării la 519.000 de oameni. Și chiar dacă n-am fi sub media Bucureștiului, tot rău am sta și tot ar însemna că noi, adulții, suntem naivi imagindu-ne că lucrurile se vor îmbunătăți de la sine.

Nu e o întâmplare că am ajuns aici, ci rodul perseverenței noastre în rău. Copiii care astăzi nu mai găsesc nicio plăcere în lectură sunt ai părinților care și-au pus dintotdeauna burta și portofelul mai presus de spirit. Sunt cei pentru care un făraș de mititei va fi, în orice situație, mai valoros decât o carte. Cei care plâng la seriale turcești și ies la restaurante îmbrăcați în treninguri. Cei pentru care supremul rod al tehnologiei este telefonul lor mobil. Ei sunt oamenii care nu le-au citit niciodată fiilor și fiicelor lor. Poate doar în puterea nopții, pentru e le potoli celor mici plânsetele, știut fiind că cititul te adoarme...Sunt oamenii care nu înțeleg că oricâți bani ar moșteni de la părinți, un copil care nu citește, care nu e îndeajuns de curios și care nu ajunge să se bucure învățând (nu musai făcându-și temele, ci mai degrabă descoperind, aflând lucruri noi, înțelegând lumea în care trăiește), va rămâne, în permanență, o marionetă în mâinile altora. Un dependent de bunăvoința altora, mai puternici decât el. Doar nu degeaba mai bine de trei sferturi dintre șomerii din orașul ăsta au, cel mult, liceul terminat.... Și chiar dacă ar da norocul peste copil și l-ar umple de bani, oricum nu i-ar putea folosi decât tot pentru a-și pune burta la cale. Accesul în multe cercuri sociale i-ar fi negat, indiferent de grosimea portofelului.

Bun, ați putea spune: dar câți dintre politicienii care fac și desfac ițele puterii citesc? Puțini, e adevărat. Dar oamenii ăștia ajung pe funcții astăzi și pleacă mâine. Dictatura prostiei și a nesimțirii nu e veșnică, decât dacă o menținem noi la putere.        

Citit 1515 ori Ultima modificare Duminică, 19 Martie 2017 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.