Încă nu am uitat cu toţii să fim civilizaţi

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

De joi şi până duminică, Galaţiul a  fost în sărbătoare. Timp de patru zile, două evenimente au oferit publicului gălăţean posibilităţi de distracţie. Vorbim, bineînţeles, de „Zilele Dunării” şi „Danube Rock Festival”. Croaziere pe Dunăre, paradă, flashmob, concerte, întreceri sportive şi multe alte acţiuni antrenante.

Cum au fost atât de multe ocazii de distracţie, cele două evenimente au adus laolaltă persoane de toate tipurile şi de toate vârstele. Logic, s-au diferenţiat şi extremele.

La „Zilele Dunării” am avut marea surpriză să văd că se poate sta la coadă în mod civilizat, fără îmbulzeală şi călcat în picioare, în ciuda faptului că numărul biletelor, oferite gratuit, era limitat. Dorinţa de a se plimba cu vaporul pe Dunăre, ocazie cu care nu se vor mai întâlni prea curând, nu i-a făcut pe gălăţenii prezenţi pe faleză să uite să se comporte civilizat.

Pe de altă parte, la festivalul de muzică rock mulţi nu s-au dezis de obiceiurile proaste. Organizatorii s-au străduit, poate chiar un pic mai mult decât în alţi ani, să le ofere condiţii civilizate spectatorilor. Ceea ce era şi normal, la cât a costat un bilet de intrare. Pe terenul de fotbal, acolo unde au stat spectatorii, existau coşuri de gunoi, mici, dar destul de multe, iar la ieşirea de pe stadion existau ghene, atât metalice, cât şi de plastic, pentru aruncat gunoiul. Mai mult, un angajat al Ecosal s-a plimbat mai tot timpul  pe stadion pentru a  strânge paharele de plastic şi cutiile de bere. Cu toate acestea, au existat cetăţeni ai oraşului care au preferat să îşi lase gunoaiele pe iarbă.

Asta arată că educaţia unora dintre noi lasă de dorit. Şi asta într-un loc unde existau foarte mulţi adolescenţi, care le pot copia modelul de comportament.

Exceptând aspectele negative din public, până la urmă orice pădure are şi uscături, atât cei care au avut iniţiativa, cât şi organizatorii celor două evenimente merită felicitări. După ce vor trage linie, poate că autorităţile şi, de ce nu, şi oamenii de afaceri din oraş, vor găsi soluţii în aşa fel încât cetăţenii acestui oraş să nu mai fie privaţi de lucruri normale, aşa cum sunt plimbările cu vaporul pe Dunăre.

Citit 2296 ori Ultima modificare Duminică, 02 Iulie 2017 16:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.