Câteodată, drobul de sare mai şi cade

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

20 de minute. Atât a durat furtuna de marţi seară, timp suficient pentru ca întreg oraşul să fie paralizat. Numărul Unic de Urgenţă 112 a fost luat cu asalt de gălăţenii speriaţi de fenomenul extrem, care a frânt peste 130 de copaci, 50 dintre ei ajungând pe maşinile oamenilor. Mai grav este că 28 de persoane au ajuns la spital, după ce au fost lovite de crengile copacilor rupţi. Cinci dintre aceste persoane au rămas internate, una chiar în stare gravă. Totul din cauza copacilor de care nu se ocupă nimeni.

Este adevărat că nu te poţi pune cu natura şi că ditamai copacul, sănătos şi viguros pe exterior, devine o scobitoare în faţa unei furtuni. Problema apare în cazurile arborilor care ar fi trebuit tăiaţi, dar nimeni nu s-a ocupat de aşa ceva. Sunt zeci de gălăţeni care au dovada că au depus cereri la Primărie prin care solicitau ca un anumit copac să fie tăiat, pentru că este un pericol public. Nimeni nu le-a ascultat însă doleanţele şi acum o parte dintre copacii cu pricina au căzut, avariind maşini sau rănind oameni. Cine răspunde pentru asta? Cine le plăteşte oamenilor daunele materiale sau, în cazul răniţilor, sănătatea? Răspunsul este simplu: fiecare îşi va suporta, cu siguranţă, propria cheltuială. La toate acestea se adaugă şi faptul că firele de electricitate au fost rupte tot de crengi, aşa cum, de altfel, s-a întâmplat şi în luna aprilie, când sute de oameni au stat săptămâni în şir fără curent.

Echipele autorităţilor locale, pompierii şi echipe de le furnizorul de electricitate au lucrat pentru îndepărtarea efectelor furtunii, acestea fiind vizibile însă şi după 20 de ore de la producere.

Furtuna a trecut, pagubele încă se calculează. Cert este că bilanţul este sumbru, iar meteorologii anunţă alte zile la fel de furtunoase  precum cea de marţi, aşa că ne putem aştepta şi la mai rău. Din fericire, la noi în oraş, dar şi în judeţ, nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, aşa cum s-a întâmplat zilele trecute la Bihor sau, chiar marţi seară, la Brăila. Dar, dacă de data aceasta furtuna nu a luat tribut nicio viaţă la noi în judeţ, este posibil ca data viitoare să nu mai fim la fel de norocoşi, motiv pentru care se impun nişte măsuri extrem de urgente. Şi asta pentru că, uneori, drobul de sare chiar poate cădea.

Citit 1656 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iulie 2017 23:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.