Dom' primar, nu vrei mata să-ţi cauţi de drum?

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Dacă ar fi să numărăm primarii de comune din judeţul Galaţi care ar merită să câştige încă un mandat, nu cred că am avea nevoie de degetele de la ambele mâini. Socoteala e destul de simplă.

Sunt 61 de toţi. Dintre aceştia, ar trebui să-i dăm la o parte, din prima, pe cei ajunşi demult la a treia tinereţe şi care rămân în funcţii nu ca să-şi ajute comunitatea, ci ca să-şi protejeze propriile afaceri sau măcar să se asigure că nu-şi mănâncă pensiile la puşcărie, dacă succesorul la funcţie le-ar descoperi şi le-ar da în vileag măgăriile. Sunt, desigur, şi primari gospodari de vârsta a treia, dar prea puţini. Funcţiile de execuţie cer energie.

Ar trebui să-i scoatem din discuţie şi pe primarii care, întrebaţi ce-au făcut într-un mandat sau două, îşi încep răspunsurile cu "Am în plan….". Să ne înţelegem! Dacă ai ocupat funcţia patru sau chiar opt ani şi n-ai fost în stare să torni o palmă de asfalt, n-ai (finalizat de) tras apă şi n-ai dus la bun sfârşit un sistem de canalizare, atunci e clar că nu pe scaunul de primar ar trebui să stai astăzi.

Mai sunt şi primarii care mai fac una-alta, dar numai ce le place. Şi care, de asemenea, ar trebui lăsaţi la vatră de urgenţă. Spre exemplu, săptămâna trecută, am văzut cu ochii mei, la o primărie din judeţ, cum stau documentele neînregistratre cu săptămânile şi cum funcţionarele încearcă să te fure la ochi. Am şi actele necesare s-o dovedesc. Mă întreb: dacă ziariştii sunt trataţi în primărie cu atâta nesimţire, oare oamenii locului, care nu ştiu buche, ce-or păţi?

Sigur, mai sunt şi primari tineri, care au ajuns în funcţii săpându-şi predecesorii. Mai sunt şi primari care au cheltuit banii aiurea, neînţelegând regulile managementului.

Mai avem, bineînţeles, şi puţinii primarii care fac ceva treabă. Unii au susţinere politică, alţii, financiară. Legea le permite pe ambele. Aceştia nu par, însă, oameni care să prindă rădăcini în scaunele de primar. Îşi fac treaba, îşi completează portofoliul şi trec (sau încearcă să treacă) mai departe. Au aspiraţii politice mai înalte. Sigur, nu-s nici ei uşi de biserică. Dar măcar de pe urma lor se vede ceva. Doar aceştia, poate, ar mai merita un mandat.

Citit 2115 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2017 19:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.