Puţin ceri? Puţin ţi se şi promite!

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Faptul că suntem ţara europeană care dă cel mai puţin pentru Educaţie se vede şi… în Sănătate! Guvernul aruncă cu bani, ca la nuntă, când Naşul „are cu ce” şi lipeşte suta de fruntea lăutarului: când ridică salariul unora, când pe al altora, stârnind mânia justificată a celor umiliţi prin ignorare.

Învăţământul românesc, cu decadenţa începută din vremea demenţilor ani ´80, continuând cu sarabanda plagiatelor şi notelor de trecere fixate la telefon în vremuri mai dincoace, i-a produs de fapt pe autorii politici ai legilor, din toate cele trei Palate, din Justiţie, dar şi din Opoziţie, chiar şi din cea sindicală…

E de mirare, atunci, că demnitari care POT să-şi plombeze măselele la Londra nu alocă Sănătăţii măcar cât să le prelungească viaţa vajnicilor plătitori de impozite? Un contribuabil tocmai a murit încercând să rabde la coadă (!) la impozit.

Numărul paturilor de spital a scăzut dramatic, în timp ce numărul bolnavilor nu poate scădea, la cum trăim! Suntem şi ultima ţară din UE la cheltuieli pentru Sănătate pe cap de locuitor (Luxemburgul alocă peste 4.000 euro, faţă de noi, 340 - vai de capu´ nostru!).

Asta şi pentru că nouă nu ne stă… capul la o luptă coerentă. Cu o istorie întreagă a protestelor societăţii civile, cu sindicalizare pe bune, mai cumpărată sau neşcolită, „bătrâna Europă” a ajuns în timp la niveluri de alocări de neimaginat la noi. Şi încă nemulţumitor pentru ei…

Medicii lor migrează în SUA, unde legile sponsorizării susţin mai mult sistemul cercetarea medicală. La Ei, şi îmbolnăvirea-i mai rară: dacă nu te duci periodic la consult, pierzi asigurarea! La noi, o mărire cumsecade a alocărilor s-ar duce oricum majoritar în fireasca mărire de salariu a unor specialişti şi asistenţi care muncesc într-un adevărat iad, cu program incredibil de prelungit, uneori împietrindu-şi inima, ca la război, în faţa suferinţelor nesfârşite văzute zi de zi. Dar medicamente pentru sărmani, leacuri exorbitante pentru boli atroce sau incurabile? Sau aparatură, dar aceasta mai vine şi prin granturi, uneori fiind însă abandonată sub lacăte scumpe.

Statul român dă puţin pentru că nu i se cere destul de tare, aşa cum s-a petrecut în UE! Iar în Şcoală nu te învaţă şi cum să ajungi un sindicalist bun.

Citit 1277 ori Ultima modificare Marți, 29 August 2017 18:11

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de unu
  Miercuri, 30 August 2017 18:58
  @un simplu cetatean
  de acord cu tot ceea ce ati spus. Dar problema actuala nu mai este data de guvernele nationale si culorile lor politice, fiindca societatile europene au de luptat cu aceste corporatii/onguri, care ne scot afara din tarile unde traim! Vedeti argumentul celor de la Damen, ptr grevisti: 'nu va convine abuzul? emigrati!' Probabil asa se explica nr mic de locuitori in Galati, oras cu 2mamuturi industriale europene, si populatie jumate fata de ce era acum 15ani!
  Iar in fata acestor migratori economici care sunt companiile private, singura aparare a localnicilor ramane statul, ales in interesul national.
  Dar cetatenii trebuie sa corecteze in mod constructiv ceea ce face guvernul, fara a politiza chestiunile economice, fiindca acolo se doreste a se ajunge, la separarea populatiei cu 'etichetele politice' diferite, care aduce agitatie, nu rezultate, si rasturnarea guvernelor prin scandaluri/circ politic etc.

  @dl cilinca
  -a-ti vazut in presa germana pe asistentul ala care a ucis vreo 90de pacienti, asta ca sa nu mai dati cu var gardul vecinilor!
  -buget cheltuieli €4.000, in Luxemburg, sunt 340 in Ro, daca ne uitam numai la costurile cu consultantii din sistem;
  -granturi in Romania se spune "ajutor de stat", ca sa nu credeti ca sunt altceva decat ajutoare tot de la buget.
  -nu va place ca dam bani la bugetul militar si nu ma sanatate ori educatie?! Si protestati undeva, asa tare?
  0
  1
  Raportează
 • Miercuri, 30 August 2017 09:52
  Dl Cilinca scrie ca sa agite comentariile noastre. Guvernele care au fost si vor fi , vor proceda astfel, deoarece atata timp cat s-a vandut conducerea/ proprietatea companiilor de stat, noi vom avea de suferit si acelasi spectacol . Fiecare partid care lupta sa vina la putere promite ceea ce doreste sa auda electoratul: pentru pensionari pensii mai mari(deoarece sunt cei mai numerosi votanti), pentru salariati salarii mai mari s.am.d. Practic se amana schimbare nivelului de trai, prin rostogolirea imprumuturilor facute de ei si pentru ei, in numele poporului. Daca la nivel central fac asta, cei de la nivel local ii imita in felul lor pe cei de la nivel central.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Sandu
  Miercuri, 30 August 2017 08:00
  Cam ce legatura a fost intre decadenta dementilor ani 80 si invatamant.Cei care au absolvit o forma de invatamant in acea perioada se pot simti jicniti pentru ca chiar si in acea perioda se facea ceva carte comparativ cu ce a urmat dupa.
  0
  6
  Raportează
 • postat de unu
  Miercuri, 30 August 2017 01:30
  si tu, Brutus?!
  dl reporter, v-am dat o stea, fiindca am ras cu lacrimi, dar apoi am realizat ca nu scrie ca e pamflet!
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.