Cu ghioaga-n mână, de frica maidanezilor

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Săptămâna trecută, am surprins o discuție între doi vecini de cartier, care se plângeau de lipsa iluminatului public. Unul dintre ei avea un soi de ghioagă în mână, pe post de ”scut” pentru maidanezi. Spunea că, după lăsarea întunericului, nu iese din casă fără ea, mai ales că pe multe străduțe ale cartierului felinarele nu funcționează. Mi-am spus atunci că omul a luat-o razna, fie-mi cu iertare, și mă întrebam ce ar trebui să se întâmple pentru ca societatea noastră, din ce în ce mai bolnavă și degradată, să se facă bine. Joi seară, însă, o gălățeancă a fost pe punctul de a fi făcută praf de trei maidanezi în I.C. Frimu. Femeia a mers la containerele Ecosal să ducă gunoiul, senină și liniștită, fără să se gândească vreo secundă că dintre ele vor țâșni câteva patrupede fără stăpân, care o vor ataca și își vor înfige colții în sacul de gunoi pe care ea îl purta în mână. Norocul ei a fost că, la doar câțiva metri, într-o parcare, câțiva tineri, care stăteau la taclale, au intervenit. Vă imaginați ce s-ar fi întâmplat dacă doamna respectivă nu ar fi avut norocul, sau poate ajutorul divin, să fie salvată? Cum s-ar fi descurcat acea femeie cu trei câini comunitari care o hărțuiau și lătrau puternic, fără nimeni în preajmă?

Este drept că pe străzile importante ale orașului și în cartiere nu mai mișună atât de mulți câini, cum se întâmpla în urmă cu patru, cinci, șase ani. Faptul că au mai dispărut dintre patrupede și, în unele zone, nu le mai întâlnești la orice pas, nu anulează însă problema extrem de gravă a câinilor fără stăpân și pericolul real în care se pot afla oamenii, în orice moment. Se spune că, în municipiul Galați, sunt aproximativ 15.000 de maidanezi. Pot fi mai mulți sau pot fi mai puțini, pentru că nimeni nu poate furniza numărul real al câinilor fără stăpân.  Campaniile de sterilizare nu au prea mare efect în combaterea acestui fenomen, mulți dintre câinii adoptați se întorc pe domeniul public, mai devreme sau mai târziu. Iar, de regulă, în locul câinilor pe care Ecosal îi capturează din anumite zone, peste o lună, două sau trei, apar alții bine crescuți.

Pentru că aleșii nu își asumă o măsură radicală, de teamă că vor deconta electoral, ne rămâne doar să ne ferim cu ghioaga de pericole? Trist și revoltător!

Citit 1801 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Septembrie 2017 00:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.