Furtună să fie, dar s-o ştim şi noi

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Furtunile din ultimele zile, cu dezastrele pe care le-au lăsat în urmă în zona de vest a ţării, ne (re)confirmă, dacă mai era nevoie, că schimbările climatice nu sunt o gogoriţă şi că efectele lor nu se traduc doar în „încălzirea globală” - termen încă destul de abstract pentru simplul cetăţean - ci şi în astfel de manifestări meteorologice violente, generate de acumulările de energie, chiar aici, la noi acasă. Să ne amintim şi de furtuna de acum câteva luni, de la Galaţi, care a lăsat şi ea prăpăd în urmă, chiar dacă, din fericire, nu au fost victime şi distrugeri precum la Timişoara. Dar şi în anii trecuţi au fost furtuni care au smuls acoperişuri de bloc, au rupt copaci sau au făcut ţăndări parbrize de maşini.

Se pare că va trebui să ne obişnuim cu astfel de fenomene, ele reprezintă din ce în ce mai puţin o excepţie şi din ce în ce mai mult o parte a „normalităţii”. Dar normalitatea, în astfel de situaţii, presupune şi un anumit tip de reacţie. Unele ţin de autorităţile publice - precum un sistem de alarmare eficient, rigori suplimentare în amplasarea panourilor publicitare sau siguranţa în construcţii, un inventar al copacilor ce prezintă vulnerabilităţi. Desigur, pe listă ar mai veni ISU, Ambulanţa şi toate celelalte instituţii chemate să intervină în cazul unor situaţii deosebite şi care pot pune în primejdie vieţi.

În acelaşi timp, este nevoie de o schimbare de mentalitate şi la nivelul cetăţeanului. A lua în serios avertismentele meteorologice - de a sufla, poate, şi în iaurt, decât să nimereşti în mijlocul urgiei - şi de a şti cum şi unde te poţi adăpost în caz de necesitate, sunt tot atâtea imperative. Ar trebui să ştim, de exemplu, că dacă zboară ţiglele de pe casă nu trebuie să mai umblăm prin parcare, punând starea maşinii mai presus de viaţă, nici nu trebuie să te duci la cules de vie când se anunţă cod galben sau portocaliu de furtună şi vânt.

Mai nou, ni s-a reamintit că unele fenomene meteorologice se pot derula cu repeziciune şi că nu este neapărat înţelept să facem poante nesărate pe tema predicţiilor meteorologice. Desigur, „nu putem da o lege să se oprească vântul”, după cum zicea şi glumeţul nostru prim-ministru din Brăila, dar ar trebui să ne intre în cap că nu poţi să te joci nici cu natura, nici cu soarta oamenilor şi nici măcar cu viaţa ta.

Citit 1345 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 18:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.