Dorinţa de muncă poate fi şi obligatorie

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În fiecare săptămână, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi oferă peste 500 de locuri de muncă. Săptămâna aceasta sunt chiar 667, iar în ofertă sunt şi locuri pentru cei cu studii superioare. Mai exact, AJOFM Galaţi caută  inginer industrie alimentară, inginer mecanic, inginer producţie, manager achiziţii sau proiectant inginer mecanic. Mai mult, la sfârşitul acestei săptămâni, pe 20 octombrie, AJOFM organizează Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi. Asta înseamnă oportunităţi de angajare pentru cei care au terminat fie liceul, fie o şcoală profesională sau o facultate. Dar, cu siguranţă, ca şi la ediţiile precedente, numărul ofertelor va fi mult mai mare decât cel al doritorilor. În aprilie, de exemplu, au fost 1.892 de locuri de muncă, de care s-au interesat doar 1.650 de persoane. Asta în condiţiile în care Galaţiul ocupă un loc fruntaş în topul şomerilor.

Fenomenul dezinteresului faţă de muncă nu este prezent doar la noi în judeţ, ci în mai toate zonele ţării. Iar ca exemplu grăitor este Argeşul, unde Bursa Locurilor de Muncă s-a încheiat în câteva zeci de minute. Şi asta pentru că oamenii au mers la bursă doar pentru a semna de prezenţă, ca să nu îşi piardă ajutoarele sociale.

Ne aşteptăm ca şi la evenimentul de vineri, organizat atât la Galaţi, cât şi la Tecuci, să fie peste 1.000 de locuri de muncă, dar doritorii să fie mult sub această cifră. La final, cei ce se vor angaja cu adevărat vor fi cât să îi numeri pe degete. Şi asta pentru că nici măcar absolvenţii nu mai vor să se angajeze pe salariul minim pe economie şi visează la venituri de mii de euro încă din prima lună de angajare, în ciuda faptului că nu au nicio zi de experienţă.

Situaţia se va repeta la nesfârşit, dacă statul nu va renunţa să mai plătească statul degeaba al celor care sunt apţi de muncă, pe care trebuie să îi oblige, într-un fel sau altul, să meargă la serviciu, nu doar să se prezinte la o Bursă a Locurilor de Muncă. Până atunci, însă, cei cu chef de muncă merg la serviciu zi de zi, pentru a-i ţine în spate şi pe cei care preferă statul degeaba şi se mulţumesc cu venitul minim garantat, care, este mult mai mic decât  salariul minim pe economie, dar nu necesită niciun fel de efort.

Citit 2362 ori Ultima modificare Luni, 16 Octombrie 2017 17:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.