Dacă ai un angajat bun, păstrează-l!

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Imaginea de ansamblu a recentei Burse a locurilor de muncă pentru absolvenţi desfăşurată la Galaţi este, la prima vedere, una oarecum optimistă. „Cifrele” ar fi favorabile tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. La „ultima strigare”, companiile gălăţene au pus pe masă în jur de 2.300 de oferte de locuri de muncă! Per total, cam câte persoane lucrează în prezent în Şantierul Naval Damen! Am fi însă naivi să credem că toate aceste locuri de muncă vor fi adjudecate. Şi zece la sută dintre ele dacă îşi vor găsi ocupanţi, vom putea să ne declarăm mulţumiţi.

La modul practic, firmele de astăzi plătesc „păcatele” politicilor economice fără cap şi fără coadă. Formarea noilor generaţii de angajaţi a intrat într-un cerc vicios, cu unităţi de învăţământ bulversate de tot felul de „reforme”, decuplate de la cererea reală de pe piaţa muncii, dar şi cu politici în domeniul resurselor umane care - şi pentru politicieni, dar şi pentru unii dintre noii patroni – s-au redus doar la „dacă îţi convine rămâi, dacă nu, pleci”, eventual chiar şi din ţară.

Avem astăzi două extreme. Pe de o parte, o mare masă de asistaţi sociali, practic necalificaţi şi cu traiul vecin cu sărăcia, mai ales în mediul rural, aproape nerecuperabili pentru piaţa muncii. La polul opus, elitele profesionale, mai puţine ca în trecut, dar unele care nu mai acceptă să fie tratate drept „generaţie de sacrificiu”, nici din punct de vedere al recunoaşterii salariale, nici cobai ai unei perpetue „democraţii originale”.

La mijloc rămâne acel segment de tineri – cu mai multă sau mai puţină pregătire – dintre care unii preferă să intre direct în şomaj decât să lucreze pe salarii, ce-i drept, nu printre cele mai strălucite. Când vine, totuşi, momentul de a-şi face un rost în viaţă, raţionamentul este adesea unul simplu: de ce să accepte să fie plătit cu un salariu mic în Galaţi, când poate fi plătit cu un salariu mic la nivelul din… Germania, Spania, Marea Britanie etc. Dar nu trebuie să mergem până acolo. Galaţiul este departe până şi de mai „occidentalele” Bucureşti, Cluj, Braşov etc.

În aceste condiţii, pe lângă oferta de locuri de muncă, AJOFM a adăugat în acest an pentru agenţii economici şi o recomandare: dacă au un angajat bun, atunci să facă totul pentru a-l păstra, inclusiv prin oferirea unui salariu mai mare! Nu de alta, dar capitalul uman este resursa cea mai importantă a unei companii. Astăzi, ofertele circulă repede, iar concurenţă există, inclusiv în atragerea de… capital.

Citit 2684 ori Ultima modificare Luni, 23 Octombrie 2017 20:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.