Dacă ai un angajat bun, păstrează-l!

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Imaginea de ansamblu a recentei Burse a locurilor de muncă pentru absolvenţi desfăşurată la Galaţi este, la prima vedere, una oarecum optimistă. „Cifrele” ar fi favorabile tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. La „ultima strigare”, companiile gălăţene au pus pe masă în jur de 2.300 de oferte de locuri de muncă! Per total, cam câte persoane lucrează în prezent în Şantierul Naval Damen! Am fi însă naivi să credem că toate aceste locuri de muncă vor fi adjudecate. Şi zece la sută dintre ele dacă îşi vor găsi ocupanţi, vom putea să ne declarăm mulţumiţi.
La modul practic, firmele de astăzi plătesc „păcatele” politicilor economice fără cap şi fără coadă. Formarea noilor generaţii de angajaţi a intrat într-un cerc vicios, cu unităţi de învăţământ bulversate de tot felul de „reforme”, decuplate de la cererea reală de pe piaţa muncii, dar şi cu politici în domeniul resurselor umane care - şi pentru politicieni, dar şi pentru unii dintre noii patroni – s-au redus doar la „dacă îţi convine rămâi, dacă nu, pleci”, eventual chiar şi din ţară.
Avem astăzi două extreme. Pe de o parte, o mare masă de asistaţi sociali, practic necalificaţi şi cu traiul vecin cu sărăcia, mai ales în mediul rural, aproape nerecuperabili pentru piaţa muncii. La polul opus, elitele profesionale, mai puţine ca în trecut, dar unele care nu mai acceptă să fie tratate drept „generaţie de sacrificiu”, nici din punct de vedere al recunoaşterii salariale, nici cobai ai unei perpetue „democraţii originale”.
La mijloc rămâne acel segment de tineri – cu mai multă sau mai puţină pregătire – dintre care unii preferă să intre direct în şomaj decât să lucreze pe salarii, ce-i drept, nu printre cele mai strălucite. Când vine, totuşi, momentul de a-şi face un rost în viaţă, raţionamentul este adesea unul simplu: de ce să accepte să fie plătit cu un salariu mic în Galaţi, când poate fi plătit cu un salariu mic la nivelul din… Germania, Spania, Marea Britanie etc. Dar nu trebuie să mergem până acolo. Galaţiul este departe până şi de mai „occidentalele” Bucureşti, Cluj, Braşov etc.
În aceste condiţii, pe lângă oferta de locuri de muncă, AJOFM a adăugat în acest an pentru agenţii economici şi o recomandare: dacă au un angajat bun, atunci să facă totul pentru a-l păstra, inclusiv prin oferirea unui salariu mai mare! Nu de alta, dar capitalul uman este resursa cea mai importantă a unei companii. Astăzi, ofertele circulă repede, iar concurenţă există, inclusiv în atragerea de… capital.

Citit 2587 ori Ultima modificare Luni, 23 Octombrie 2017 20:21

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de Sergiu
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 18:50
  5.13.145.***
  Daca ai un angajat bun, sefii il calca de cele mai multe ori in picioare. Ii da sa munceasca si pentru toata gasca de lipitori angajata pe linie de cumetrie sau partid. Daca incearca sa ridice capul il pune imediat la respect ,, daca nu mai poti, aduc imediat pe altul care poate,,. Si asa ajungi sa muncesti 30 de ani in intreprindere si sa ai salar net sub 2000 lei. Ca asa vrea muschii sefului, care stie sa aiba grija de un angajat bun.
  0
  2
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 24 Octombrie 2017 16:02
  89.137.231.***
  Unde, la noi?
  Cred ca glumiti!
  In orasul nostru, la intrarea in firma, sta scris deasupra intrarii, tiparit pe o pancarta "Daca nu iti convine, vezi ca mai asteapta si altii la poarta"
  0
  9
  Raportează
 • postat de Nicu
  Marți, 24 Octombrie 2017 14:43
  46.97.34.***
  Mediul privat independent politic e constrans sa ofere salarii mici din cauza poverilor fiscale, controalelor nefondate si tepelor date de ceilalti actori economici.
  Salariatul bun, are de ales intre a lucra pe bani putini la un patron, de multe ori agramat si rapace, a intra cu spaga in "sistemul public", unde-l asteapta mediocritatea si incompetenta legalizata sau a pleca spre putinele oaze corporatiste din tara sau in afara granitei, cu riscul dezradacinarii acceptate.
  0
  9
  Raportează
 • postat de @Bunul samaritean
  Marți, 24 Octombrie 2017 12:31
  188.24.247.***
  Aveti exemple concrete sau vorbiti la modul general ?
  7
  1
  Raportează
 • postat de Bunul samaritean
  Marți, 24 Octombrie 2017 09:31
  82.79.232.***
  Angajat bun in acceptiunea managerului infipt politic in jiltul unei companii de Stat, este persoana care intra pe usa din spate trimis de un membru de partid, este incompetent, are tupeu si mai este si un cotizant desavirsit fata de cel ce l-a "urnit". Un salariat competent este incomod avand pregatirea necesara functiei pe care ar fi imperios necesar sa o ocupe. Dvs. stiti citi Dorei si Nicolete au fost angajati pe linie de partid? Se zvoneste ca unele Nicolete au parasit "tarcul" chiar inainte de a le deschide poarta, adica cu oarecare ingaduinta din partea celui care le mina catre virful carierei dar in zadar, mintea le facea feste. Sa te retragi tocmai in Transilvania e o mutare la care speri ca ti se va sterge urma, cam greu e adevarat, se intilneste munte cu munte, darmite o Nicoleta cu un manager "binevoitor".
  3
  20
  Raportează
 • postat de MP
  Marți, 24 Octombrie 2017 09:24
  82.208.137.***
  E bine de stiut ca tinerilor de astazi au nevoie de venit consistent, pentru ca nu le da statul locuinta, serviciu si facilitati la transport ca odinioara, dimpotriva, Primaria face totul ca sa intarzie autorizatiile de construire, goneste investitorii ca sa fie joburi putine iar transportul de persoane il monopolizeaza pentru a costa cat mai mult. Asa ca nu va asteptati ca un inginer bun sa ramana fidel unui post platit cu mai putin de 1000 EURO/luna net sau un muncitor calificat harnic sa stea mult timp la un salariu sub 700 EURO. Este punctul de vedere a unui manager care a refuzat anul acesta multe lucrari din lipsa de personal calificat.
  2
  17
  Raportează
 • postat de Vasile
  Marți, 24 Octombrie 2017 06:53
  109.103.134.***
  Cred ca e valabil si "Daca ai un angajator bun, pastreaza-l"!
  2
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.