Acesta este un ministru - citiţi cu atenţie prospectul!

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Dacă nu suntem asistaţi ai statului ori mediu-salariaţi, produsele, poate nu numai cele de lux, a zeci de branduri străine celebre vor putea fi cumpărate de joi şi la Galaţi, la Shopping City, fără să mai luăm trenul! E bine! În primul rând, pentru branduri - li se măreşte numărul cumpărătorilor. Veste bună: se îngăduie şi accesul brandurilor locale. Dar mai avem?

Premierului îi stau în gât tocmai astfel de transnaţionale, de tipul fondului sud-african de investiţii, care a creat deja locuri de muncă în Galaţiul plin de şomeri şi promite să oprească transferul profiturilor acestora în străinătate, nominalizând "Automobile Dacia". Dar, odată oprit transferul profitului, multinaţionalele, care au dat de lucru şomerilor (unele… producând şomeri la mici firme româneşti concurente), nu cumva îşi vor externaliza şi… investiţia cu totul? În ţara cu taxe mari şi drumuri mici, care nu pot fi modernizate tocmai pentru că mulţi lei "fug" în străinătate, reclamă premierul, se întorc urşii, frecventând mall-urile care ucid micile magazine. Nokia, al doilea exportator din România, după Dacia, a părăsit Germania pentru ţara noastră, iar apoi pe noi, pentru Vietnam, aducea peste unu la sută din PIB-ul nostru; în realitate, sub un sfert din procent, restul pleca în costul pieselor. Străine! Cândva, şi Hemingway s-a "externalizat" tocmai în Cuba, scăpând de impozitele americane de… 70 la sută!

Premierul susţine trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Ori angajatorul "multinaţional" nu va avea acum şi mai mulţi bani de trimis acasă sau în… Paradis? E drept, premierul invocă Directiva europeană pentru combaterea externalizării profiturilor multinaţionalelor (1164/2016), care garantează "suveranitatea fiscală", cerând ca "impozitele să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile".

Prezent în gâtlejul premierului, în Europa şi America, Shopping City Galaţi este NEPI Rockcastle, lider pe piaţa imobiliară de retail din Europa Centrală şi de Est, prin fuziunea din iulie dintre fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (apropo, în martie trecut, era prezentă la Galaţi ambasadoarea Africii de Sud, cu care am vorbit şi la "Viaţa liberă" despre schimburi economice) cu alt mare fond imobiliar, tot sud-african, Rockcastle Global Real Estate Company, înregistrat în Africa de Sud şi Mauritius (pentru a profita de regimul fiscal al insulei de lângă Masagascar).

Citit 2250 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2017 17:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.