Analfabeţi la scară industrială

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Se spune tot mai des că suntem martorii unei noi revoluţii industriale - Industry 4.0 - iar elemente ale acesteia le vedem în fiecare zi ca parte a "banalului cotidian". Televizorul e mai degrabă un soi de calculator, prin smartphone şi internet socializăm sau transmitem cantităţi uriaşe de informaţii, până şi autoturismele încep să devină tot mai autonome…

Dar toate acesta sunt doar vârful aisbergului într-un proces socio-economic mult mai amplu. Revoluţia tehnologică modifică tot: mijloacele de producţie, utilizarea forţei de muncă, circulaţia capitalului etc. În unele dintre uzinele din Occident, interacţiunea om-maşină semănă deja cu cea din filmele cu cyborgi: "uzine virtuale", roboţi, "big-data", realitate augmentată, "internetul lucrurilor" transpus la scară industrială.

E fascinant şi tulburător în acelaşi timp. Cum să reacţionezi când te gândeşti că un robot sau un sistem expert ar putea, mâine, să te înlocuiască la locul de muncă? Tu ce vei face? Răspunsul ar veni din capacitatea de adaptare la noile tehnologii, din capacitatea de învăţare continuă. Sunt ţări care ţin cont de noua realitate, inclusiv cea… virtuală, iar acest lucru se vede din accentul pe care îl pun pe educaţie şi formarea profesională în acord cu noua (r)evoluţie. Noile generaţii de "nativi digitali", inteligenţi şi adaptabili, sunt deja o realitate!

Ce face, în acest timp, România? Sistemul de educaţie e departe de realitatea Industry 4.0. Ideea de "nativi digitali" se reduce mai degrabă la partea de entertainment, deşi însăşi tehnologia deschide metode de educaţie deopotrivă motivante şi fascinante. Dar cum să vorbeşti de tehnologie, când până şi manualele clasice, pe hârtie, sunt un lux?

Din păcate, într-o ţară cu "reforme" în educaţie în care ajungi să-ţi dai cu călcâiul în genunchi, am ajuns în coada Europei: peste 40 la sută dintre elevi sunt analfabeţi funcţional - nu sunt capabili să înţeleagă un text sau să facă o operaţie matematică simplă. Cum se vor lua "la trântă" aceşti tineri cu roboţii, cu sistemele expert, cu cine ştie ce se va inventa mâine sau poimâine? Vor veni roboţii să le plătească pensii, asigurări sociale, şomaj?

Ne place sau nu, Industry 4.0 va fi aici. Întrebarea este unde vor fi "nativii disfuncţionali" pentru care până şi o simplă operaţie de înmulţire ţine de ştiinţifico-fantastic?

Citit 2286 ori Ultima modificare Duminică, 03 Decembrie 2017 17:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.