CATEDRA | Scriitoarea Ileana Toma, la Umbrăreşti

CATEDRA | Scriitoarea Ileana Toma, la Umbrăreşti
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Scriitoarea Ileana Toma, din Bucureşti, s-a aflat în mijlocul elevilor şi profesorilor de la Şcoala Gimnazială "Sf. Stelian" din Umbrăreşti-Deal. De profesie matematician şi astronom, Ileana Toma este autor de romane istorice şi religioase, "Singurătatea lui Vlad Ţepeş", "Ultimul Constantin" şi autor de reportaj social şi proză autobiografică. Din anul 2001 este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

După consistente referiri autobiografice dureroase din regimul trecut, vremuri pe care le-a traversat în calitate de fiică de preot, a enumerat şi circumstanțele devenirii sale ca scriitor, fiind remarcată şi încurajată de către scriitorii şi istoricii valoroşi ai Academiei Romane, ai Uniunii Scriitorilor din România, dar şi de către marele public din ţară şi din afara ei. De altfel, Patriahia Română a contribuit la editarea a trei mari romane în ediţii şi tiraje apreciabile.

Întâlnirea s-a desfăşurat sub forma unui dialog dintre scriitoare şi public. Fiecare destăinuire a doamnei Ileana Toma a stârnit curiozitate şi interes, emoţionând până la lacrimi. Elevii coordonaţi de către doamna profesoară Nicoleta Arama au reamintit prin cântecele patriotice interpretate că suntem în anul Centenarului Marii Uniri.

Activitatea a fost urmărită prin skype de către profesorii şi elevii Gimnaziului  "Al. I. Cuza" din satul Roşu, raionul Cahul, Republica Moldova, înfrăţită cu instituţia  de învăţământ din Umbrăreşti.

În încheiere, doamna Ileana Toma a dăruit din cărţile sale bibliotecii şcolii şi celei comunale, dar şi celor prezenţi, mulţumind pentru căldura cu care a fost primită. A întărit cele afirmate, considerând că fiecare om are dreptul ca istoria poporului din care face parte să se scrie corect. În acest sens, luptă în continuare ca titlurile cărţilor sale să pătrundă în manualele şcolare, pentru ca toţi elevii să aibă acces la sursele curate ale cunoaşterii adevărate ale istoriei naţionale şi ale ştiinţei care mărturisesc împreună pe Dumnezeu şi întreaga existenţă care fascinează şi înfrumuseţează viaţa omului.

Citit 2252 ori Ultima modificare Marți, 20 Februarie 2018 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.