Evaluaţi acest articol
(32 voturi)
6 comentarii

La prima vedere pare fragilă şi delicată, dar dacă stai de vorbă cu ea, afli că e dispusă să se lupte cu toate obstacolele care-i vor ieşi în cale, pentru a-şi atinge visul, pentru a deveni cineva, pentru a putea schimba ceva în bine pe pământul acesta. Vorbim despre Julia Boca, elevă în clasa a XII-a la CNVA, admisă la Universitatea Wellesley, din SUA.

"Ştiu că va fi mai greu, pentru că provin dintr-un orăşel dintr-o ţară săracă şi sunt fată. Vreau să-mi demonstrez mie că toate acestea nu au cum să te împiedice, atunci când eşti hotărât să-ţi urmezi visul. Am avut bucuria să fiu admisă la universitatea unde au absolvit şi Hillary Clinton şi Madeleine Albright. Este un colegiu numai pentru fete, clasat pe locul al treilea în topul celor mai bune universităţi pe arte liberale, cum spun americanii, şi cea mai bună pe Ştiinţe politice, specializarea pe care o voi urma eu", povesteşte tânăra care visează de mică să ajungă să studieze în America.

Este a doua membră a familiei pentru care universităţile sunt dispuse să plătească anual câteva zeci de dolari, Julia având o soră mai mare deja studentă peste Atlantic. Julia a fost creditată cu o bursă de 62.000 de dolari anual, iar familia trebuie să mai completeze 8.000, în această sumă cumulată fiind incluse toate cheltuielile legate de cursuri, masă şi cazare.

A ales ştiinţe politice pentru că de mică visează să facă ceva măreţ: "Visez la lucruri extraordinare. Nu vreau să plec de pe acest pământ înainte de a fi înfăptuit ceva pentru care să mă ţină minte lumea. Deocamdată, sunt pe drumul meu. Deşi în clasa mea am fost mai mulţi care ne doream să mergem în America, am rămas singura care a aplicat şi care a fost admisă".

Recunoaşte că nu a fost deloc uşor, că s-a pregătit la unele materii pe ultima sută de metri, dar a luat punctaje destul de bune la examenele care sunt echivalente cu bacalaureatul american. "M-au ajutat foarte mult doamna Nicoleta Ioniţă şi domnul Doru Costache. Am avut doar luna august la dispoziţie pentru pregătit examenele SAT. Am avut emoţii ca niciodată. La fel şi la interviul pe care l-am susţinut în America, dar în final i-am convins. Probabil au fost impresionaţi şi de eseul meu în care am povestit despre cum a reuşit sora bunicii mele să-mi schimbe viaţa, despre ce a însemnat pentru ea să fie femeie în vremuri comuniste, când a fost nevoită să se lupte pentru a putea beneficia de educaţie. De la ea ştiu şi astăzi cele mai multe lucruri, mai ales matematică, ea fiind profesoară la această disciplină", mai spune eleva de la CNVA.

Deşi mulţi tineri la vârsta ei nu ştiu cum va arăta viitorul lor, sau au doar o vagă idee, Julia îl  poate desena cu o mână sigură în cel mai mic detaliu: "Voi studia Ştiinţe politice şi Economie. Dar voi lua şi cursuri de Scriere creativă sau de Filosofie sau Matematică. Vor fi şi câteva cursuri pe care le voi face la Massachusetts Institute of Technology, internship la Washington. Voi începe prin a duce cafeaua la Casa Albă, dar visez să ajung secretar de stat şi să schimb ceva în bine pe lumea aceasta. Sunt foarte puternică şi voi reuşi. Mai ales că mă voi ocupa doar de carieră. Când voi realiza toate aceste lucruri, mă voi aşeza la casa mea. Mă voi stabili într-un loc, poate chiar în România, dacă se vor schimba lucrurile. Deocamdată ştiu că româncele care a absolvit la Wellesley şi s-au întors în România au lucrat sub Ponta, iar eu nu-mi doresc aşa ceva!", spune ea hotărâtă.

Îşi aminteşte că unul dintre cele mai sensibile lucruri despre care a trebuit să vorbească la interviu a fost sistemul de notare din România: "Mi-a fost greu să le povestesc că notele la noi sunt puse pe turuit lecţia, nu pe lucrări elaborate de noi, fără copy paste, nu pentru munca într-un proiect de echipă, nu pe aplicaţii practice. Am fost nevoită să descriu sistemul nostru de învăţământ exact aşa cum e el, ca să nu-i uimesc şi mai mult. Până la urmă  aveau în faţă un produs al sistemului respectiv şi, se pare, ce vedeau nu arăta deloc rău", zâmbeşte Julia, care vorbeşte o engleză fără cusur.

Printre pasiunile sale se numără tenisul (sport la care a fost campioană naţională), iar mai nou, scrisul.

"Unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le-am primit vreodată este un domeniu pe internet cu numele meu. Aşa m-am apucat să scriu, mi-am creat un stil propriu, uşor răutăcios, dar cu umor. Am câştigat şi premii la concursuri de creaţie la nivel naţional. În prezent lucrez la o carte pe care sper s-o şi public până la finalul anului şcolar. Voi povesti despre evenimente din viaţa noastră de adolescenţi, despre care nu prea vorbeşte nimeni. La modul ironic voi scrie despre cum eşti obligat să te transformi, asistând la diferite întâmplări, cum eşti obligat să devii cineva care ţi-e străin, pentru a putea să mergi mai departe", promite Julia.
Până atunci, va prezida GALMUN-ul de anul acesta (o simulare a Adunării Generale a ONU care se organizează anual la CNVA), din fotoliul de secretar general, loc pe care l-a ocupat în urma unei selecţii realizată de catedra de limba engleză a colegiului.

Citit 7545 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2018 00:27

6 comentarii

 • postat de Profesor Miercuri, 07 Martie 2018 13:43 46.97.57.*** Link la comentariu
  0
  1

  Felicitări, Julia! Succes!

  Raportează
 • postat de gheorghe Vineri, 02 Martie 2018 04:52 172.103.153.*** Link la comentariu
  4
  6

  1. Stiinte politice in SUA = marxism cultural, "cultura tristetii"...
  2. Materialismul "bate" omenia - "saracia" materiala a "oraselului" si tarii nu reprezinta nimic fata de saracia sufleteasca din America...
  3. Ca sa lucrzi la Casa Alba trebuie sa fii cetatean american.
  4. Ca sa devii Secretar de Stat... ganditi-va la Killary, care a fost la "externe".... adica ministru in Guvernul SUA.... nici ca vis nu e de luat in considerare; trebuie sa fii macar aparent mason (adica inchinator la Satana) si in mod cert sa te "impinga" un partid....
  Stiti ca majoritatea in camere este fie khazara (falsi, disimulati jews/evrei le xicem noi...) fie eretici - sectanti, protestanti care isi fac Rai pe pamant ca ei cre3d intr-o forma de iudaism cu oares'ce aparente cultural-crestine?
  ----------------
  In concluzie, sa fie sanatoasa si sa nu se "piarda" prin convertire si pervertire mentala, spirituala, sufleteasca.
  Daca vrei sa conduci, citeste Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau... si cerceteaza despre iudaizarea lumii, nu in sensul religiozitatii mozaice ci a atitudinii de vanzator de credinta si Dumnezeu a lui Iuda Iscarioteanul.

  Raportează
 • postat de Cetățean român Joi, 01 Martie 2018 06:19 90.95.50.*** Link la comentariu
  4
  5

  De ce nu președinte al României? O doamnă președintă care să fie respectată și iubită de toți românii care să lucreze exclusiv pentru binele românilor și al României!

  Raportează
 • postat de Akbar Miercuri, 28 Februarie 2018 19:21 82.78.253.*** Link la comentariu
  2
  10

  Democratia americana. Sa fim seriosi. Prin anii "50 inca mai existau chiuvete pentru albi si negri.
  Filmul Hidden Figures e sugestiv pentru "democratia" americana.

  Raportează
 • postat de Vlad Tepes Miercuri, 28 Februarie 2018 09:56 109.102.92.*** Link la comentariu
  6
  25

  Decat sa fie cunoscuta ca " fata din ... Videle in Guvernul Romaniei ", mai bine " romanca din structurile USA " !!!
  Succes Julia !!!

  Raportează
 • postat de radu Miercuri, 28 Februarie 2018 08:04 81.12.150.*** Link la comentariu
  7
  17

  Felicitari, I-mi doresc sa duci acolo intelepciunea si bunatatea oamenilor simpli din tara noastra

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.