Mihai Berechet a făcut din informatică un stil de viaţă

Mihai Berechet a făcut din informatică un stil de viaţă
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

V-aţi jucat, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, cu puzzle-urile digitale sau cu ecranul pe care la o simplă atingere descopereaţi o mulţime de informaţii despre diferite specii de animale? Nu-i aşa că nici nu v-a trecut prin cap că aplicaţiile sunt făcute de un elev? Îl cheamă Mihai Berechet, în curând va termina CNVA, iar din toamnă îl "fură" Cambridge-ul!

Scurt şi la obiect, ca un algoritm de programare, aşa decurge o conversaţie cu Mihai Berechet. A fost admis cu brio la Cambridge, după două interviuri şi un test, dar nu face paradă din asta, pare ceva care a venit firesc. Nu face din asta un act de eroism (deşi, până la urmă, este), spune că totul a venit în urma unei munci susţinute, pe care nu a simţit-o ca pe un efort, întrucât informatica este pasiunea sa din gimnaziu. "Cam tot în această perioadă, când am văzut că am rezultate, m-am decis că voi studia informatica undeva în Anglia", îşi aminteşte tânărul.

A participat  încă  din clasa a V-a la olimpiada de informatică, a ajuns şi la fazele naţionale, de unde s-a întors cu trei medalii de argint şi una de bronz. La fel şi cu matematica.

A aplicat la mai  multe universităţi, de la care a primit răspuns favorabil: Cambridge, Imperial, King's College, University London College şi Edinburgh.

Profesori prietenoşi, la interviul de la Cambridge

La Imperial şi Cambridge, a avut interviurile cam în aceeaşi perioadă, la interval de numai o săptămână. "Spre deosebire de Londra, unde e foarte multă aglomeraţie, Cambridge e un amestec de rustic şi modern, de linişte şi agitaţie tinerească. Sunt şi foarte mulţi turişti, pentru că oraşul e împânzit de campusurile celor 30 de colegii, toate monumente istorice. Eu voi studia la King's College, care are un campus foarte mare, unde am şi fost cazat în perioada interviului. Prin curte trece un râu", povesteşte el, despre experienţa avută la Cambridge.

A susţinut un interviu cu probleme din informatică, unul cu probleme de matematică, dar şi un test scris, la ambele discipline, şi a fost admis. "Profesorii au fost neaşteptat de prietenoşi. Deşi, la început, am avut ceva emoţii, fiind primul care a intrat, după câteva vorbe schimbate cu ei au reuşit să-mi inducă încredere. Chiar dacă nu am ştiut din prima să rezolv o problemă, pe ei i-a interesat mai mult ce reuşesc eu să  fac, cum mă descurc după ce primesc o indicaţie", mai povesteşte tânărul informatician.

Un domeniu vast, cu multe oportunităţi

Nu ştie încă ce va face după terminarea facultăţii, întrucât informatica îl pasionează sub toate aspectele, de la inteligenţă artificială la hardware. "Vreau să studiez cât mai multe, din domenii diferite şi abia apoi să fac o alegere. E un domeniu foarte vast şi foarte frumos. Nici nu ştiu deocamdată dacă voi alege să lucrez pentru o companie mare sau, dacă îmi va veni o idee strălucită, astfel încât să-mi fac propriul start-up. Totodată, nu ştiu nici dacă voi avea oportunitatea să lucrez în afară sau dacă norocul îmi va surâde să găsesc condiţiile propice pentru a mă întoarce în ţară. Informatica oferă oriunde o sumedenie de oportunităţi", conchide Mihai.

Până să devină student la Cambridge, mai are de trecut o etapă destul de grea, spune el. Are condiţii impuse să obţină 9,80 la bacalaureat la informatică şi matematică şi 9,50 media generală. Aşa că s-a pus pe muncit.

Citit 6292 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2018 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.