Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, la ceas aniversar

Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, la ceas aniversar
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Într-o ceremonie care a avut loc la Sala Senatului, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a premiat, la împlinirea a 70 de ani de învăţământ superior, profesorii cu rezultate în cercetare şi foştii rectori, dar şi instituţiile cu care colaborează pentru angajarea absolvenţilor.

Acţiunea s-a bucurat de prezenţa secretatului de stat în Ministerul Cercetării şi Inovării, prof. univ. dr. Lucian Georgescu, preşedintele Senatului Universitar. Ceremonia a început cu intonarea Imnului de stat şi a celui studenţesc, de către corul Facultăţii de Artă şi s-a încheiat cu o agapă la care au participat şi autorităţile locale. “Universitatea funcţionează cu 14 facultăţi şi însumează peste 11.800 de studenţi. Din matricea Universităţii s-a desprins şi prima Facultate transfrontalieră, organizată, începând cu 1991, la Cahul. Azi avem filiale în mai multe centre din R. Moldova şi Ucraina, însumând 1.600 de studenţi, dar ne lăudăm şi cu o Şcoală de Medicină la Enna, în Italia, prima de acest fel deschisă de o Universitate din România în vestul Europei. Drumul de afirmare mereu ascendent se datorează eforturilor unor oameni devotaţi învăţământului, care au ctitorit această instituţie şi celor care continuă munca lor cu aceeaşi dăruire,“ a declarat, în deschidere, prof. ing. Iulian Gabriel Bîrsan, rectorul Universităţii gălăţene.

În cifre, instituţia de învăţământ superior arată la fel de bine: dispune de un buget de 23 de milioane de euro şi are proiecte de cercetare în derulare în valoare de 56 de milioane de lei şi un milion de euro. “Am constatat că Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a avut, în 2017, cel mai mare procentaj de succes la proiectele de cercetare finanţate din fondurile bugetare din toată România. Practic, una din trei propuneri de cercetare a fost aprobată, e cel mai mare procent obţinut de o instituţie de cercetare din România, luând în considerare şi Institutele de Cercetare de la noi din ţară. E o dovadă de maturitate, e o tendinţă ce trebuie continuată. Felicit colegii şi conducerea Universităţii, care a dat dovadă de deschidere“, a declarat Lucian Georgescu, fostul ministru al Cercetării. De altfel, 14 cadre didactice, câte unul din fiecare facultate, au fost evidenţiate pentru rezultatele obţinute pe cercetare. Printre cei care au primit diplome de onoare s-au numărat foştii rectori Viorel Mînzu (2006-2012), Alexandru Epureanu (2004-2006), Emil Constantin (1996-2004), Mihai Jâşcanu (1989-1996) şi Florea Oprea (1981-1988) dar şi Consulul General al României la Cahul, doamna Corfu Anca. Nici jurnaliştii nu au fost uitaţi la ceas aniversar, "Viaţa liberă" fiind premiată pentru pagina "Tinerii şi oraşul", realizată de ziarişti, profesori şi studenţi de la Facultatea de Litere. 

 

Citit 3952 ori Ultima modificare Joi, 22 Martie 2018 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.