Printr-un document datat vineri, 4 iulie 2025, adresat administratorilor concordatari ai combinatului siderurgic Liberty Galați, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că își menține votul negativ cu privire la planul de reorganizare. Documentul este adresat către Euro Insol SPRL și Sierra Quadrant SPRL Filiala București și vizează Dosarul nr. 504/121/2025, debitor Liberty Galați SA.
„Având în vedere adresele dumneavoastră nr. 5400/10/25.06.2025 și nr. 570/26.06.2025 referitoare la Planul de restructurare Liberty Galați SA - CUl 1639739, în conformitate cu dispozițiile art. 27 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la punctele de vedere exprimate de către organul fiscal competent, Agenția Națională de Administrare Fiscală, în calitate de creditor al Liberty Galați SA, își menține votul din data de 02.06.2025, respectiv de respingere a planului de restructurare și anexele aferente.”
Documentul este semnat de Alexandru Luchici, director general al Direcției Generale Juridice din cadrul ANAF.
Probabil că acest răspuns, împreună cu interviul acordat de Remus Borza, președintele Euro Insol, i-a determinat în al 12-lea ceas pe liderii PSD Galați să ceară, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Bolojan și miniștrilor Economiei și Finanțelor, intervenția Guvernului pentru salvarea Liberty la Galați. Nu este clar, însă, cum ar putea fi făcut acest lucru.
Reamintim că Remus Borza a declarat pentru „Viața liberă”, cu doar o zi înainte, următoarele: „Astăzi, când vorbim, scenariul este unul sumbru, fatalist de-a dreptul, pentru că nu avem majoritatea cerută de lege pentru a merge la judecător și a cere omologarea planului. La momentul acesta avem undeva la 18,7% voturi favorabile planului de reorganizare. Așteptăm o schimbare de vot la ANAF, pentru că în urmă cu trei săptămâni, în mod surprinzător, ANAF a dat un vot împotrivă. Nu înțeleg de ce, pentru că, prin planul de reorganizare, noi ne-am angajat să plătim întreaga creanță bugetară, de aproximativ 150 de milioane de euro, chiar cu 12 luni mai devreme decât acceptaseră în martie să eșaloneze acea creanță istorică. Ei au acceptat în martie să eșalonăm pe 42 de luni. Noi am propus 30 de luni, deci chiar cu un an mai devreme. În fine, a fost un vot împotrivă. Avem o nouă conducere la ANAF din 3 iulie, avem un nou ministru la Finanțe, sper să realizeze consecințele unui vot negativ și efectele economice și sociale care ar urma unei respingeri din partea Tribunalului în ceea ce privește planul de reorganizare. Consecința va fi falimentul”.