Universităţile de elită dau în judecată Ministerul Educaţiei

Universităţile de elită dau în judecată Ministerul Educaţiei
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Universitatea din Bucureşti a anunţat că "va acţiona Ministerul Educaţiei în contencios administrativ", pentru a afla "prin ce miracol "criteriile" de alocare a cifrelor de şcolarizare pentru toamna acestui an au penalizat universităţile din Consorţiu şi le-au recompensat pe aproape toate celelalte".

Într-un răspuns fără precedent către Ministerul Educaţiei, Universitatea din Bucureşti susţine că, din "ură şi cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea şi d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi româneşti, universităţile din Consorţiul Universitaria, şi le-au împărţit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc". Universitatea precizează că, numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce suma cu care bugetul Universităţii va fi văduvit la master şi la licenţă este de 5,4 milioane de lei".

"Trebuie să le spunem studenţilor noştri, absolvenţi de licenţă sau de master la drept, ştiinţe politice, filosofie, istorie sau litere, că din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universităţi locale, înfiinţate după 1989, universităţi al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Şi atunci, nu putem decât să le facem o "modestă propunere" studentelor şi studenţilor noştri: din toamnă, să se ducă să îşi facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de ştiinţe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îţi trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universităţi de anticameră politică. Este un timp al polemicii şi un timp al deciziilor instituționale sobre şi lucide! Vă anunţăm că Universitatea din Bucureşti va acţiona Ministerul Educaţiei în contencios administrativ, pentru că vrem să aflăm prin ce miracol "criteriile" de alocare a cifrelor de şcolarizare pentru toamna acestui an au penalizat universităţile din Consorţiu şi le-au recompensat pe aproape toate celelalte", precizează rectorul Mircea Dumitru şi preşedintele Senatului Universităţii, Marian Preda, într-un comunicat de presă.

Reamintim că toate universităţile din Consorţiul Universitaria - care a criticat în dese rânduri derapajele guvernelor PSD în politica educaţională - primesc, din septembrie, mai puţini bani de la stat pentru licenţă. Dintr-un total de 56 de universităţi de stat, sunt penalizate la buget doar opt: Universitatea din Bucureşti, ASE, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca şi Universitatea de Vest din Timişoara (membre ale consorţiului), SNSPA, Academia Naţională de Informații şi Academia Forţelor Aeriene din Braşov. Mai mult, sute de locuri bugetate la Masterat şi Doctorat au fost şterse din dreptul universităţilor mari de stat, într-o lovitură mai puternică financiar decât cea primită la alocarea locurilor pentru licenţă. Şi de această dată, cele mai puternice pierderi le suferă Consorţiul Universitaria.

Citit 1991 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2018 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.