PREMII pentru elevii gălățeni, la olimpiada-maraton de Arte plastice

PREMII pentru elevii gălățeni, la olimpiada-maraton de Arte plastice
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deşi au avut de înfruntat condiţii drastice de lucru, elevii Liceului de Artă "D. Cuclin" s-au întors de la olimpiada de profil cu trei premii I, un premiu al II-lea şi o menţiune.

Anul acesta, Olimpiada de Arte Plastice şi Istoria Artelor, desfăşurată la Bistriţa, a fost un adevărat maraton. S-a desfăşurat în trei zile, în loc de şase, iar proba de specialitate, care în mod normal se desfăşura pe parcursul a trei zile, concurenţii având la dispoziţie în jur de zece ore de lucru, a fost susţinută într-o singură zi, în mai puţin de şase ore. Concurenţii şi profesorii lor povestesc că au fost supuşi unui stres imens, că s-au trezit şi au mai lucrat la schiţe chiar şi noaptea, pentru că nu ar fi făcut faţă. Cu toate acestea, unul dintre participanţii la Arte plastice n-a mai ajuns să dea proba, deoarece a fost internat în spital, pe fondul stresului, iar una dintre candidatele la Istoria artei a vomitat de două ori în timpul  probei şi, deşi a obţinut o notă de 9,70, n-a mai prins loc pe podium, departajarea fiind făcută milimetric. Cu toate acestea, ceilalţi concurenţi gălăţeni au reuşit să se adune şi să obţină premii, în condiţiile în care alţi elevi au abandonat cursa.

"Nu poţi să creezi la foc automat. După o zi în care am alergat prin tot oraşul, pentru a vedea monumentele de arhitectură şi galeriile de artă, pentru a încorpora în lucrările noastre ceva din specificul local, a doua zi a trebuit să dăm maximul din noi la probă. Am intrat în sala de concurs cu gândul să fiu cel mai bun, indiferent ce se întâmplă în jurul meu, aşa că m-am străduit să fac tot ce am putut mai bine", ne povesteşte Teodor Buruiană, cel care a primit Premiul I la artă textilă şi decorativă, la clasa a XII-a. De altfel, el este singurul elev gălăţean care a participat la naţională şi anul trecut, când a obţinut Premiul al III-lea. Pe lângă sensibilitate şi talent, ambiţia şi o foarte mare putere de muncă sunt cele două calităţi care l-au ajutat să se detaşeze de ceilalţi concurenţi.

"Munceşte foarte mult. Deja are definitivată mapa pentru admiterea la facultate. A lucrat de la începutul anului, fără întrerupere. Pot spune că deja i s-a conturat un stil al său, acest lucru întâmplându-se doar pe măsură ce lucrezi", ne-a declarat Liliana Negoescu, profesoara sa. Deşi va merge la facultate la Cluj, la Arte textile, Teodor este foarte bun şi la pictură, tânărul văzându-şi viitorul undeva între cele două specializări.

Colega sa de la clasa a XI-a Gabriela Leu s-a clasat pe locul al doilea la Artă textilă. Despre lucrările ei, toate cele trei profesoare au căzut de acord că sunt cele mai spectaculoase. "Pentru ea, chiar n-am avut nicio emoţie, ştiam că orice ar fi se va întoarce cu premiu", spune profesoara Liliana Negoescu despre Gabriela, care a confirmat şi la alte concursuri naţionale şi internaţionale.

Tot pe prima treaptă a podiumului, la Pictură monumentală, s-au clasat şi Raluca Dăianu şi Ionela Purcel, ambele de la clasele profesoarei Gabriela Georgescu. Raluca povesteşte că a avut mari emoţii, deoarece a turnat vopsea verde pe lucrare, din greşeală, şi a fost nevoită să facă apel la inventivitate, astfel încât să încorporeze pata respectivă în lucrare şi să nu se observe. "Pe lângă putere de muncă, talent şi ambiţie, Raluca a demonstrat că este foarte creativă şi se orientează foarte bine în condiţii de stres, dacă a reuşit să transforme o greşeală în atuul lucrării ei. Poate nu i-ar fi ieşit la iveală tot potenţialul creator, dacă nu era obligată să repare greşeala", spune profesoara ei.

Ionela, cealaltă câştigătoare a Premiului I, are curajul să aleagă flexibil între ceea ce-i place, dar şi să dea ce e mai bun din ea pentru a se face remarcată în domeniul ales. A venit la Liceul de Artă abia în clasa a X-a, pentru că a descoperit în vacanţa de vară că-i place desenul. Talentul s-a metamorfozat pentru ea în perioade de muncă asiduă, până când a reuşit să-i întreacă pe colegii care făceau Arte plastice încă din clasele de gimnaziu. În clasa a XI-a, s-a mutat de la Grafică la Pictură monumentală, unde a învăţat în scurt timp toate tehnicile.

Pentru menţiunea de la Istoria artei, Eliana Toma a muncit enorm. Aici departajarea s-a făcut la sutime, iar concurenţa a fost foarte mare. "E un copil care mă sperie cu cât a reuşit să citească. A reuşit să lectureze cărţi pe care nici eu nu le-am citit. Investeşte foarte mult pentru biblioteca ei", o laudă profesoara ei, Simona Laura Popov.

Eliana vrea să devină critic de artă, pentru a-i încuraja pe tinerii plasticieni să evolueze pe drumul cel bun şi să nu abandoneze ideea de a face artă, într-o societate în care aceasta nu este preţuită la justa ei valoare.

Citit 3916 ori Ultima modificare Marți, 17 Aprilie 2018 15:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.