Invenţiile de la Facultatea de Ştiinţe Alimentare, testate industrial

Invenţiile de la Facultatea de Ştiinţe Alimentare, testate industrial
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cele trei invenţii ale cercetătorilor de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (SIA), medaliate cu aur şi argint la salonul de la Timişoara, (colorantul pe bază de cătină şi sânge folosit în industria cărnii, în vederea reducerii nitritului rezidual; parizerul din carne de porc cu şrot de cătină fără adaos de nitrit; parizerul din carne de porc cu extract din cătină congelată, fără nitrit) vor fi testate la scară industrială.

Un producător de carne s-a arătat interesat de reţetele obţinute în laboratoarele SIA Galaţi şi va încerca să le pună în practică, în vederea comercializării. Soluţiile echipelor de la SIA rezolvă trei probleme: culoarea roz-roşiatică a produselor, care să îl îmbie pe cumpărător, eliminarea azotaţilor şi reducerea nivelului de nitriţi reziduali, substanţe dăunătoare pentru sănătatea consumatorului.

"Ducem o luptă dificilă pentru a-i convinge pe producătorii români să valorifice sângele animal - ce are o compoziţie chimică apropiată cu a cărnii slabe de vită - şi să nu îl mai arunce. E mare păcat că un asemenea produs, care poate colora natural preparatele din carne, în combinaţie cu cătina, nu este folosit. Credem că, în etapa viitoare, vom ajunge la nişte forme foarte uşor de aplicat - uscat, ambalat în pungi ce pot fi transportate comod", a declarat prof. univ. dr. Petru Alexe.

În România, după Revoluţie, au apărut unităţi de sacrificare mici, care au neglijat utilizarea sângelui animalelor în industria alimentară. Pentru ca acest lucru să se poată face, trebuie dezvoltată o bază, un abator unde sângele să fie colectat cu un grad maxim de protecţie. Dacă producătorul va fi mulţumit de rezultatul experimentelor, SIA va cesiona dreptul de utilizare pe fiecare invenţie, obţinând astfel bani din cercetare. "Cine va dori să aplice în practică, va trebui să plătească un fel de redevenţă Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, iar parte din această sumă le va reveni, evident, cercetătorilor de la facultatea noastră", a declarat prof. univ. dr. Petru Alexe.

Proiectele SIA continuă linia de cercetare pe cătină, un produs cu un pachet complex de compuşi biologici activi pe care natura îl pune la dispoziţie.

Citit 2194 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Iunie 2018 22:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.