Statuia lui Cuza a fost redată colegiului care-i poartă numele

Statuia lui Cuza a fost redată colegiului care-i poartă numele
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, din curtea fostului sediu al colegiului naţional care poartă numele domnitorului, a fost strămutată în faţa actualei locaţii a instituţiei de învăţământ, pe un soclu de marmură.

"Un an întreg ne-am chinuit să obţinem toate avizele de la Primărie, de la Direcţia Judeţeană de Cultură, dar şi de la Fundaţia "Caritatea", proprietara clădirii unde a funcţionat colegiul, de pe Aleea Şcolii. Nu ştim cine este autorul sculpturii, ştim doar că a fost inaugurată pe vremea când directorul instituţiei era doamna Tania Iuliana Bogdan, aşa cum reiese din monografia semnată de un alt director al şcolii, regretatul profesor Ion Brezeanu. Soclul de marmură a fost o sponsorizare. Mai avem de lucru încă la finisarea lucrării, dar după începerea anului şcolar ne putem gândi şi la o inaugurare", ne-a declarat directoarea Colegiului Naţional "Al. I. Cuza", Iulia Chirnoagă.

De la fosta directoare Tania Iuliana Bogdan, am aflat că statuia a fost găsită în depozitul liceului şi că a fost, probabil, realizată pe vremea când instituţia s-a numit Şcoala Comercială "Al. Ioan Cuza", care a funcţionat în vechea clădire a Facultăţii de Chimie Alimentară. Nici Iuliana Tania Bogdan nu cunoaşte numele sculptorului care a realizat lucrarea. "E foarte bine că s-a făcut acest demers, statuia ajungând acolo unde îi este locul", a mai declarat fosta directoare.

Citit 3806 ori Ultima modificare Marți, 24 Iulie 2018 16:52

2 comentarii

 • postat de Numele Romania
  Duminică, 29 Iulie 2018 08:22
  86.125.32.***
  Numele de România a fost oficializat în timpul domniei lui Al. Ioan Cuza, în celebra ședință a parlamentului din 24 ianuarie 1862. Prin urmare, meritul îi aparține domnitorului Cuza. A fost introdus în Constituția din 1866, tocmai pentru că era deja folosit.
  Marcule, nu-i nevoie să-ți spună Muzeul de istorie! Poți folosi și un manual de istorie, dacă ești școlarizat.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Marco Polo
  Vineri, 27 Iulie 2018 18:27
  82.76.10.***
  Este gresit scris pe soclu "DOMN AL ROMANIEI". Corect este : "Domn al Principatelor Romane" sau "Domn al Principatelor Unite"... Ce spune Muzeul de istorie ?
  1
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.