În unele școli din Galați este încă şantier (FOTO)

În unele școli din Galați este încă şantier (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Trei unităţi de învăţământ am reuşit să vizităm pentru a vedea cât de pregătite sunt pentru începerea anului şcolar. În toate trei se lucra încă de zor vineri, în jurul prânzului, toate trei fiind în şantier, fie din cauza montării unor centrale noi, fie din cauza proiectelor de reabilitare. Oamenii şcolii, dar şi părinţii încercau să facă sălile cât mai primitoare pentru luni, când elevii se vor întoarce în bănci.   

Am fost din nou la Şcoala Nr. 40 "Iulia Haşdeu", unde situaţia era anul trecut destul de critică, instalaţiile termice şi electrice nefiind funcţionale în toate sălile. O parte dintre probleme au fost remediate prin montarea unei centrale. E drept că nu s-a găsit cea mai fericită soluţie, modulele care adăpostesc cazanele fiind amplasate cam în faţa şcolii, lângă terenul de sport. Dar măcar elevii vor avea în această toamnă căldură în toate sălile de clasă. Directoarea Angela Vicol ne-a spus că, spre deosebire de anul trecut, au fost remediate anumite probleme, altele urmând a fi rezolvate odată cu proiectul european de reabilitare termică ce presupune anveloparea clădirii, refacerea instalaţiilor electrice şi igienizarea sălilor. Până la începerea lucrărilor, oamenii s-au gospodărit cum s-au priceput mai bine. "Am şi mobilier nou în patru clase cumpărat cu banii câştigaţi de cadrele didactice şi elevi la concursul de colectat materiale reciclabile, la care ne-am clasat pe locul I", se mai laudă directoarea Angela Vicol.

Trei schimburi la Şcoala nr. 22

La Şcoala nr. 22, clasele de la etajul al doilea şi de la parter erau aproape gata pentru primirea elevilor. Etajul întâi va fi însă închis până la 1 octombrie, întrucât instituţia se află în lucrări de reabilitare care presupun anveloparea clădirii şi refacerea instalaţiilor termice şi electrice. Până atunci, elevii vor învăţa în trei schimburi. "Etajul doi este în curtea interioară. S-a început lucrul la etajul întâi, iar în vacanţele următoare urmează să se facă şi parterul. S-a modernizat şi instalaţia electrică, cu becuri economice, dar şi cu autonomie pentru fiecare clasă. Astfel încât, dacă există o avarie într-o sală, în celelalte se poate desfăşura activitatea. Mai mult decât atât, neonul este dotat cu acumulatori, având o autonomie de şase ore de funcţionare", ne povesteşte directoarea Valentina Tudorache. Aceasta ne-a mai spus că s-au schimbat toate caloriferele şi că au sosit şi containerele pentru amplasarea centralei. "Sunt mulţumită de faptul că am reuşit să-i conving să ne amplaseze aceste containere în spatele clădirii, nu la intrarea elevilor, unde voiau să  le pună iniţial. Sperăm ca instalaţia termică să fie gata până când se face frig, pentru că am fost deconectaţi de la  încălzirea centrală". Dacă în interior lucrurile arată bine şi faţada anvelopată, curtea suferă în continuare după o gură de asfalt pe care n-a primit-o de ani de zile. Nu e cazul acum, cât instituţia e încă în şantier, dar măcar după terminarea lucrărilor ar trebui rezolvată, astfel încât curtea să nu mai arate precum un maidan.

Şcoala nr. 10 are nevoie urgentă de reabilitare

Cu o tencuială care cade pe ici pe colo şi cu o culoare spălăcită pe dinafară, Şcoala nr. 10 ne-a  întâmpinat tot cu şantier în lucru. Aici s-a montat centrala, iar la momentul trecerii noastre pe acolo se fixaseră caloriferele noi, cele vechi aşteptând în mijlocul holurilor maşina care să le ducă la un centru de colectare. Sălile însă erau curate şi primitoare, cu manualele pe bănci, aşezate cu grijă de învăţători şi diriginţi. "Se va lucra şi azi şi mâine până seara târziu. Şi duminică, dacă va fi nevoie. Totul va fi gata până luni. Problema rămâne cu reabilitarea. Avem un corp construit în 1969 şi altul în 1972. Nu au mai fost reabilitate niciodată, deci e mare nevoie", spune directoarea Florentina Stoian.

Citit 3145 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Septembrie 2018 11:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.