Peste 63 la sută dintre elevi se simt în pericol la şcoală

Peste 63 la sută dintre elevi se simt în pericol la şcoală
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În perioada 1-20 iulie, Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi (CJE) a întocmit "Raportul privind Implementarea Statutului Elevului în judeţul nostru" (RISEJ), pentru anul şcolar 2017-2018. Acesta a fost realizat în baza completării unui chestionar de către un eşantion de peste 1.000 de elevi din toate filierele de studiu: teoretică, tehnologică, vocațională, specială, inclusiv elevi din ciclul gimnazial.

Deşi actul normativ care reglementează drepturile elevilor a intrat în vigoare de doi ani, concluzia pe care au tras-o reprezentanţii elevilor în urma sondajului este că sunt unităţi de învăţământ în care nu se respectă prevederile Statutului sau altele în care se ţine cont de ele doar parţial. "Soluţia găsită de conducerea unităţilor de învăţământ pentru a ignora prevederile cu privire la drepturile elevilor o constituie acele regulamente de ordine interioară, care stabilesc reguli noi faţă de cele prevăzute în statut", susţine Eduard Murariu, preşedintele CJE Galaţi.

Conform rezultatelor  sondajului de opinie efectuat printre elevi, 63,8 la sută dintre aceştia îşi simt pusă în pericol integritatea fizică şi morală în şcoli, lucru considerat alarmant de către reprezentanţii elevilor, pentru că denotă că şcolile sunt departe de a oferi confortul psihic şi siguranţa necesare desfăşurării procesului de învăţământ. Acestui lucru i se adaugă şi faptul că aproximativ 44 la sută dintre elevii din Galaţi consideră că au fost discriminaţi cel puţin o dată, în timp ce 42 dintre dintre elevi au fost mustraţi şi umiliţi măcar o dată în faţa colectivului clasei sau al şcolii, deşi statutul prevede, la articolul 15, lit. k, faptul că "sancţionarea elevilor sub forma mustrării în faţa colectivului clasei este interzisă în orice context".

31,2 la sută dintre elevii majori intervievaţi susţin că nu au voie încă să părăsească perimetrul şcolii, în timpul pauzelor, deşi statutul le oferă acest drept. 34 la sută dintre elevi spun li s-a consemnat absenţa ca pedeapsă pentru că nu aveau uniformă, deşi această practică este ilegală.

Mai bine de jumătate dintre elevi - 52 la sută - consideră că notele sunt puse foarte des şi des după criterii subiective, în timp ce tot 52 la sută dintre elevi şi-au folosit dreptul de a contesta nota la lucrările scrise. Dintre aceştia, 57 la sută au declarat că nu li s-a rezolvat problema şi, mai mult decât atât, au constatat "o ostilitate din partea profesorului, după ce şi-au exercitat acest drept".

Trist este că elevii consideră că, în timp ce li se impun în mod ilegal unele lucruri, deciziile fiind luate unilateral, nu găsesc în şcoală un partener de dialog, iar orientarea şi consilierea lipsesc în multe cazuri, iar acolo unde au solicitat sprijin, rezultatul a fost absolut nesatisfăcător. Peste 63 la sută dintre elevii gălăţeni susţin că nu nu au beneficiat de consiliere şi orientare şcolară, profesională sau psihologică. Totodată, cei mai  mulţi dintre elevii care au avut parte de consiliere au declarat că a fost în mare parte ineficientă şi nefolositoare, notând acest serviciu cu nota 1 (pe o scară de la 1 la 5).

"Cifrele din acest raport ar trebui să ne pună un mare semn de întrebare despre ce ne dorim cu adevărat de la mediul şcolar. Sperăm ca în acest an şcolar să nu ne mai întâlnim, în demersurile noastre, cu replici precum "Statutul Elevului nu contează pentru mine", "Eu conduc această şcoală şi ea va funcţiona după principiile mele", lucruri ce nu fac cinste niciunei instituţii. În niciun caz Consiliul Judeţean al Elevilor nu este un promotor al impertinenţei, ci este un promotor al respectării drepturilor beneficiarilor primari ai Educaţiei", mai spune Eduard Murariu, preşedinte al CJE Galaţi.

Citit 1442 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.