SCANDALOS! Pentru că a întârziat depunerea documentaţiei, elevii gălăţeni vor tremura în şcoli încă două săptămâni
Foto: Iulia Kelt

SCANDALOS! Pentru că a întârziat depunerea documentaţiei, elevii gălăţeni vor tremura în şcoli încă două săptămâni
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În timp ce reprezentanţii companiei Distrigaz Sud Reţele ne-au comunicat că unele şcoli din Galaţi vor avea căldură "până la sfârşitul lunii noiembrie", iar în alte două unităţi nu se ştie când, de la Primărie primim asigurări că ultimele instituţii vor fi racordate la reţeaua de gaz până pe 21 noiembrie.

Niciuna dintre variante nu sună optimist, întrucât în instituţiile în care am fost ieri în raid se tremura, deşi temperaturile nu au scăzut încă sub zero grade, aşa cum se anunţă că se va întâmpla până la sfârşitul săptămânii.

La Şcoala nr. 40 "Iulia Haşdeu", un termometru aşezat pe coridor arăta 14 grade. Am prins ieşind pe uşă ultimii elevi, înfofoliţi ca la război. "Mă acuză părinţii că le îmbolnăvesc copiii. Dar nu eu sunt de vină. Fac tot ce se poate ca lucrurile să fie bine. Am încercat să punem calorifere electrice, dar a cedat iar instalaţia electrică, aşa că suntem nevoiţi să le punem cu rândul. Am scurtat programul. E frig şi va fi şi mai rău, pentru că scad temperaturile", spune directoarea Angela Vicol. Aceasta susţine că, deşi s-a depus documentaţia la Distrigaz, încă se aşteaptă unda verde pentru racorduri. Mai rău este că gazele sunt trase numai până în faţa gardului şcolii, iar de acolo trebuie montată altă ţeavă până la centrală, ceea ce durează, nu se face peste noapte.

De frig se plângeau ieri şi elevii şi profesorii Şcolii Nr 3. Aici directoarea Marcela Văsioiu ne-a lămurit că întârzierile se datorează probabil faptului că au fost schimbate de două ori caloriferele. "În vară, ne-au pus unele de tablă, apoi au spus că nu se potrivesc cu proiectul de reabilitare şi le-au schimbat. Au pus de aluminiu. E frig, am redus programul, dar încă e suportabil. Ce ne facem, deoarece vremea se înrăutăţeşte? Cum le mai cerem copiilor să vină la şcoală? Ce le  spunem părinţilor, care ne acuză că-i îmbolnăvim? Şi aşa sunt nemulţumiţi că învăţăm cu şantierul în şcoală!", spune directoarea de la Şcoala Nr. 3.

Anca Barbu, directoarea de la  Şcoala Nr. 17 era la fel de îngrijorată de situaţie. "Noi nu am fost incluşi în proiecte, ni s-au trimis banii pentru centrală în contul şcolii şi mi s-a spus să mă descurc. Nu vă spun câte drumuri am făcut, cât am aşteptat pe la Primărie, pentru că sunt lucruri tehnice la care nu mă pricep. Am fost nevoită să le învăţ din mers. Dacă n-aş fi stat pe capul lor, lucrurile ar fi fost şi mai rău acum. Sperăm să primim avizele şi să putem face probele cât de curând", a mai  spus Anca Barbu. Şcoala Nr. 17  figura, ieri, pe lista primită în comunicatul de la Primărie că ar fi trebuit să aibă căldură chiar în cursul zilei. Aşa că am revenit cu un telefon spre închiderea ediţiei ziarului, să află care e situaţia: "Nimic schimbat. Poate mâine (n.r. - astăzi)", ne-a declarat directoarea.

Tot ieri ar fi trebuit să se rezolve problema cu racordarea la gaze la Şcoala Nr. 25. Aici, veste bună, contabila-şef Mariana Sterian ne-a asigurat că se lucrează şi că se va primi căldură cel târziu astăzi.

Tot din comunicatul Primăriei am aflat că în cursul zilei de astăzi ar trebui să  fie căldură la  Şcoala nr. 16, iar pe 16 noiembrie ar trebui să se realizeze racordul la Şcolile 31, 24 şi 10 şi Liceul CFR. Pe 19  noiembrie, Primăria  promite că se  va rezolva problema la Şcoala Nr. 18, pe 20 noiembrie la Şcoala Nr. 33, Colegiul "C. Negri" şi Liceul Tehnologic "Aurel  Vlaicu" şi  pe 21 noiembrie la Şcolile nr. 40, 3, 22 şi Liceele "Sf. Maria" şi "Traian Vuia". Nu ni s-a comunicat nimic în legătură cu Colegiul "Mihail  Kogălniceanu" şi cu Şcoala Nr. 42, care se aflau şi ele pe lista instituţiilor fără căldură. Totodată, observăm că s-a ajuns la 18 şcoli şi licee neracordate la gaze.

Din comunicatul primit la redacţie, în urma solicitării noastre, reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele ne comunică faptul că lucrurile vor sta puţin altfel: "Pentru cele 17 unităţi de învăţământ menţionate în solicitare, s-au înregistrat întârzieri în depunerea documentaţiei, fapt ce a condus la situaţia existentă. 15 unităţi dintre cele 17 vor fi racordate la sistemul de distribuţie până la finalul lunii noiembrie. Pentru celelalte două unităţi, demersurile sunt în etapa de obţinere a Certificatului de Urbanism, ca urmare a întârzierii depunerii documentaţiei. Distrigaz Sud Reţele îşi reiterează disponibilitatea pentru rezolvarea situaţiei în măsura în care etapele procesului de racordare sunt parcurse de către aceştia şi mobilizează resursele necesare".

Nu ne rămâne decât să aşteptăm să vedem cum îşi onorează administraţia locală şi firmele contractate termenele, având în vedere că ele au fost amânate de mai multe ori şi că ceea ce ne-a transmis Distrigaz nu coincide cu ceea ce şi-a propus Primăria.

Chiar şi aşa, avem câteva mii de elevi gălăţeni care vor învăţa în continuare în frig, în perioada următoare, când  temperaturile vor scădea sub zero grade.

Citit 5263 ori Ultima modificare Vineri, 16 Noiembrie 2018 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.