Cum să simţi româneşte prin cântec, joc, savoare şi culoare (FOTO)

Cum să simţi româneşte prin cântec, joc, savoare şi culoare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Peste 300 de copii din tot judeţul au umplut luni, 19 noiembrie, scena şi foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard", unde s-a desfăşurat spectacolul-concurs "România mea", organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, sub oblăduirea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Consiliul Judeţului, care a fost sponsorul premiilor consistente cu care au fost răsplătiţi participanţii.

Iniţiativa ISJ de a aduce la rampă tot ce este mai valoros în şcolile gălăţene din prisma tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti a fost una lăudabilă, mai ales că a scos la iveală faptul că avem copii care pun suflet, pricepere şi îndemânare în toate aceste lucruri care au devenit desuete în vremuri în care patriotismul e un sentiment greu de insuflat tinerei generaţi. Sunt oameni în judeţ care au reuşit cu pricepere să transmită copiilor aceste valori, motiv pentru care ar trebui să se afle mai des în lumina reflectoarelor.

Desfăşurat pe două secţiuni, spectacolul a fost o sărbătoare de cântec şi joc, dar şi o explozie de gust şi culoare, o demonstraţie de talent şi migăleală de bijutier. Pe scenă au evoluat ansamblurile folclorice din judeţ "100 de cântece şi jocuri româneşti", iar în foaierul teatrului a fost concurs de pictură şi fotografie  - "100 de locuri, oameni şi fapte româneşti", concurs gastronomic - "100 de tradiţii culinare" şi concurs de îndemânare - "100 de tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri româneşti". Premiile oferite de CJ, în valoare de 40.000 de lei, au fost chiar consistente.

Marele trofeu (4.000 de lei) a ajuns la corul Seminarului Teologic "Sf. Andrei", coordonat de profesorii Adrian Marin şi Dan Eugen Drăgoi.

La coregrafie şi grup vocal, premiul I a fost în valoare de 3.000 de lei, premiul  al II-lea - 2.400, premiul al III-lea 1.800 şi menţiunea 1.200. Au fost cei mai buni la joc Ansamblul "Cununiţa satului" din Lieşti (premiul I), "Muguraşii" de la Şcoala din Smârdan (premiul al II-lea), "Crizantemele tălpigene", de la Şcoala din Tălpigi, (premiul al III-lea), "Flori de pe Siret, din Cosmeşti (menţiune) şi "Albinuţele" de la Grădiniţa "Camil Ressu" (premiul special).

La grupurile vocale s-au remarcat "Colindiţa" din Piscu (premiul I), "Cununiţa" din Vânători (premiul al II-lea), "Flori dunărene" din Braniştea (premiul al III-lea).

Pentru celelalte secţiuni, premiile au fost de câte 1.000 de lei - primul loc, 700 de lei - locul al III-lea, 500 de lei - locul al III-lea, 300 de lei menţiunea şi 250 de lei premiul special.

La secţiunea solist vocal au urcat pe podium Flavia Onea (Nămoloasa, premiul I), Elena Sălăvăstru (Tălpigi, premiul al II-lea), Luca Oprea (Pechea, premiul al III-lea), Miruna Ivaşcu (Pechea, menţiune) şi Mario Ţîru (Cuza Voda, premiul special).

Pentru cele mai gustoase bucate tradiţionale româneşti au primit premiul I - Andreea Fasolă (Liceul Tehnologic "D. Moţoc"), premiul al II-lea - Lucian Petrea (Liceul Tehnologic "D. Moţoc"), premiul al III-lea Daniela Chirchiriţă (Piscu), menţiune  - Cristina Bârcă ("Moţoc) şi premiul special Denisa Hamza (Schela).

La arte plastice s-a clasat pe primul loc - Ştefania Strîmbei (Şcoala nr. 43) pe locul al II-lea - Maria Boroş (CNCNP), locul al III-lea - Ariana Stan (Şcoala nr. 34), menţiune - Mihaela Marian (Seminarul Teologic), premiul special Bogdan Dumitru (Grădiniţa "Codruţa").

Pentru meşteşuguri păstrate au fost premiaţi Mihaela Pleşa la (Colegiul "Cuza", premiul I), Andreea Herghelegiu (CNMK, premiul al II-lea), Ecaterina Hâncu (Vânători, premiul al III-lea), Robert Avădanei (Oancea, menţiune), Mihai Radaicovici (Vlădeşti, premiul special).

Citit 1864 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2018 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.