Două licee din Galați renunţă la numele care le-au făcut cunoscute. Care sunt instituţiile şcolare rebotezate

Două licee din Galați renunţă la numele care le-au făcut cunoscute. Care sunt instituţiile şcolare rebotezate
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

În urma unui ordin emis de Ministerul Educaţiei la mijlocul lunii noiembrie, patru licee din municipiul Galaţi vor trece printr-un proces de schimbare a numelui. Unele au fost nevoite s-o facă, în timp ce altele au profitat de oportunitate pentru o rebranduire.

Este vorba de patru dintre unităţile de învăţământ liceal. Două dintre ele şi-au pierdut titlul de colegiu din cauza rezultatelor slabe la bacalaureat şi au devenit simple licee tehnologice. Cadrele didactice au considerat că în numele instituţiei ar trebui să se regăsească şi specializarea în care sunt pregătiţi elevii.

Prin urmare, Colegiul de Alimentaţie şi Turism "Dumitru Moţoc" a devenit Liceul Tehnologic "Dumitru Moţoc", în urma deciziei emise de minister. Nemulţumiţi, profesorii au profitat de ocazie şi au cerut să se numească Liceul de Alimentaţie şi Turism "D. Moţoc". "Denumirea de liceu tehnologic nu spunea nimic despre domeniul nostru, prin urmare am cerut redenumirea instituţiei", ne lămureşte Corina Gavrilă, directoarea de la "Moţoc".

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Colegiul Tehnic "Traian Vuia", devenit Liceul Tehnologic "Traian Vuia", după "retrogradare". "Noua denumire nu prea spunea nimic despre noi, prin urmare, pentru că ordinul ne permite să ataşăm numele specializărilor în care pregătim elevii, am cerut să ne numim Liceul de Transporturi Auto "Traian Vuia", revenind la vechea denumire, care, de altfel, chiar ne reprezintă", precizează directorul Gelu Homner.

În timp ce la unele unităţi de învăţământ s-a ţinut cu tot dinadinsul să se încorporeze în denumire şi specializarea, altele au renunţat la acest lucru, pentru că instituţiile respective au pierdut, cu timpul, axarea doar pe specializările din denumire. Prin urmare, Liceul Tehnologic de Marină, pentru că nu mai pregăteşte cu precădere doar marinari, ci şi tehnicieni în comerţ, a renunţat la brandul pe care îl deţine de la înfiinţare şi se va numi Liceul Tehnologic "Danubius", spre nemulţumirea unor cadre didactice, care spun că astfel s-a dat cu piciorul unei tradiţii de câteva decenii şi care ar fi preferat ca instituţia să se fi numit eventual "liceu de marină şi comerţ".

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Liceul Tehnologic CFR, unde transporturile feroviare nu mai sunt principalul profil, instituţia având şi clase teoretice de matematică-fizică, clase de mecanică, electromecanică şi automatizări. Prin urmare noul nume va fi Liceul Tehnologic "Carol I". "Am ales acest nume pentru că în timpul  lui Carol I s-au dat în folosinţă primele căi ferate române şi datorită faptului că sub domnia sa România a cunoscut o perioadă de dezvoltare foarte mare. În plus, nu există în Galaţi nicio instituţie cu numele acesta", spune directorul Gicu Bota Condurache.

Dosarele cu solicitările pentru noile denumiri au fost depuse la Consiliul Local pentru a fi votate într-o hotărâre, urmând ca deciziile să intre în vigoare începând cu anul şcolar 2019-2020.

Citit 16024 ori Ultima modificare Joi, 13 Decembrie 2018 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.