Universitatea gălăţeană - locul I pe ţară la proiecte de cercetare

Universitatea gălăţeană - locul I pe ţară la proiecte de cercetare
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi a câştigat în 2018, pe final, două proiecte esenţiale pentru învăţământ şi cercetare, situându-se pe locul I, atât în topul instituţiilor de învăţământ superior care au fost interesate să primească bani de la Ministerul Cercetării şi Inovării, cât și în competiția pentru finanţare de la Ministerul Educaţiei.

Cele două echipe de specialişti de la "Dunărea de Jos" care au scris proiectele, coordonate de prof. univ. dr. Lucian Georgescu, au devansat, astfel, universităţi de prestigiu din ţară: Babeş-Bolyai Cluj, Timişoara, Politehnica Bucureşti sau Iaşi. “Este pentru prima dată când ieşim pe locul I atât la cercetare, cât şi la investiţiile pentru performanţă în învăţământ superior. Sunt două locuri I obţinute în numai şase luni, în competiţii absolut deschise şi foarte dure. Ambele proiecte se referă atât la partea specifică educaţiei formative din învăţământ superior, cât şi la partea de cercetare. Pentru instituţia noastră este un câştig enorm, pentru că vom asigura, astfel, atât baza materială, cât şi resursa umană de calitate pentru următorii 15 ani. Este, fără discuţie, şi un câştig de imagine la nivel naţional şi internaţional pe care trebuie să-l valorificăm. Putem selecta cei mai buni candidaţi pentru doctorat şi post-doctorat, ne permitem să susţinem stagii în străinătate pentru ei, reuşind astfel să creăm cadre didactice şi specialişti de valoare. Apoi, ne încurajează să avem o strategie pe termen lung, să abordăm viitoarele proiecte într-o dinamică optimistă, să asigurăm sustenabilitatea resurselor pentru generaţiile prezente de cercetători şi cadre didactice universitare și să continuăm să menţinem o politică internă responsabilă, care să ne oblige să rămânem în top”, a declarat ministrul secretar de stat la Ministerul Cercetării, prof. dr. ing. Lucian Georgescu, președintele Senatului Universităţii.

Primul proiect, în valoare de peste 7 milioane de lei, se referă la dezvoltarea instituțională în  domeniul cercetării, este finanțat de Ministerul Cercetării şi Inovării și a câștigat locul I concurând cu alte 42 de astfel de propuneri din ţară. Acesta implică pregătirea instituţională în vederea asigurării celor mai bune condiţii pentru cercetare şi crearea de oportunităţi de dezvoltare pentru domeniile în care Universitatea gălăţeană stă cel mai bine. Aici, preşedintele Senatului a menţionat Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Arhitectura Navală, precum și Știința și Ingineria Mediului. Directorul acestui proiect este conf. dr. ing. Cezar Bichescu, prorectorul universității.

Al doilea proiect, în valoare de aproape 7 milioane de lei, va fi finanţat de Ministerul Educației Naţionale și se referă la un număr de burse doctorale şi postdoctorale pe care Universitatea le va putea oferi candidaţilor interesaţi, începând cu acest an, în contextul formării competenţelor antreprenoriale avansate. Directorul acestui proiect este academician prof. dr. ing. Eugen Rusu, directorul Şcolii Doctorale a Universităţii.

 

Citit 8269 ori Ultima modificare Luni, 14 Ianuarie 2019 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.