Seniorii de la U3A Galaţi au propria revistă

Seniorii de la U3A Galaţi au propria revistă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Publicaţia este realizată săptămânal prin voluntariat. E o foaie de "Înţelepciuni din adâncuri" aşa cum scrie în subtitlu, prin care seniorii studenţi ai Universităţii Vârstei a Treia (U3A) comunică şi se comunică. Ideea a apărut în urmă cu trei ani, când Petru Todoran, student la U3A, a avut iniţiativa creării unei pagini informative, din motive administrative.

"Era nevoie să informăm 140 de cursanţi despre conferinţe şi prelegeri, apoi voiam să ştim care sunt opţiunile de orar ale fiecăruia şi care este feedbackul. Şi cum unii aveau adresă de mail, dar alţii nu se descurcau nici cu telefonul mobil, prof. univ. dr. Violeta Puşcaşu, iniţiatoarea programului U3A, a avut această idee de a face o pagină informativă, pe care să o printăm şi să o distribuim fiecărui cursant. Lucrurile au evoluat şi dintr-o pagină lunară, acum revista noastră are şase pagini - patru A3 şi două A4 - şi reuşim să o scoatem pe bază de voluntariat săptămânal", spune Petru Todoran, sufletul publicaţiei.

Aşa cum se prezintă, Infosenior este o "pagină de exprimare vrute şi nevrute, gânduri, planuri, vise, poveşti, amintiri, sfaturi, opinii… şi orice putem lăsa, valoros, în urma noastră, noi studenţii seniori de la U3A". La ora actuală, revista conţine articole semnate de Petru Todoran, care sunt, de obicei, note de curs utile celorlalţi seniori, comunicări din partea Consiliului Consultativ, interviuri cu alţi cursanţi care au diverse realizări profesionale şi personale, dar şi un colţ cu umor. "A prins, lumea o cere, pentru că primeşte informaţii. Avem o rubrică pe care am înfiinţat-o anul trecut, se numeşte "Omul de lângă tine" - unde-i prezentăm pe colegi cu încercările lor literare. Şi încet, încet, lumea a început să scrie, eu primesc materiale şi le public", explică Petru Todoran, care este, aşa cum arată caseta tehnică a publicaţiei, şi președinte al Consiliului de administrație şi director executiv, redactor de teren, acţionar majoritar, dar şi om de serviciu. Cap limpede este o colegă, Bonnie Voinescu, iar contabil şef un personaj enigmatic: "Navem Nevoie". "Toată acţiunea este un stimulent pentru sănătate, o cale de socializare, o formă de comunicare. Deviza noastră este să nu fim trişti! Eu am mare noroc că nevasta nu e geloasă şi îmi dă voie să mă dedic acestor activităţi", spune, hâtru, Petru Todoran, care este şi scriitor, nu numai jurnalist.

Şi-a lansat în 2018 cartea "Coroana de martir", iar acum are în lucru o trilogie. "E o carte în format electronic, pe care doresc să o pun chiar pe site-ul UGAL. Primul volum tratează epoca fanariotă, domnia lui Nicolae Mavrocordat, al doilea, "Pe vremea lui Pazvante Chioru’", este o dezvoltare literară a unui personaj de pomină, Osman Pasvantoglu, iar a treia va vorbi despre Ţara lui Papură Vodă - cea mai frumoasă perioadă din istoria Olteniei, în care ţara a fost neguvernată, sub domnia neoficială a haiducului Neagu Papură", a precizat Petru Todoran.

Citit 1898 ori Ultima modificare Luni, 18 Februarie 2019 16:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.