Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
5 comentarii

La zece ani de când Ecaterina Andronescu a desfiinţat şcolile de arte şi meserii (2009), se încearcă cu mare greutate reabilitarea imaginii meseriilor şi meseriaşilor, într-o Românie în care mai tot omul se visează manager. Tot Andronescu este cea care a cerut anul acesta reducerea locurilor de la liceu, în favoarea înfiinţării de clase mai multe la profesională.

Şi la Galaţi, numărul locurilor alocate pentru şcolile profesionale a crescut, în timp ce numărul claselor de la liceu s-a mai împuţinat un pic. Prin urmare, de la 33 de clase de profesională, câte s-au completat anul trecut, Galaţiului i s-au aprobat anul acesta patru în plus, adică 37. Totuşi, chiar şi aşa, numărul meseriaşilor pe piaţa muncii este insuficient. Sunt licee care au cereri din partea angajatorilor, însă foarte puţini tineri se încumetă să urmeze cursurile unei profesionale. Chiar şi în condiţiile în care s-au adăugat patru clase la profesională şi s-au tăiat două clase de la liceu, decalajul dintre cele două forme de învăţământ este enorm şi reliefează deserviciul imens adus întregii Românii atunci când s-a luat decizia desfiinţării şcolilor de meserii.

De patru ori mai multe locuri la liceu

Sunt anul acesta la Galaţi 130 de clase la liceu, de patru ori mai multe decât la profesională. Faţă de 24 de clase pentru profesională, câte au fost iniţial, în 2014, când s-a decis reînfiinţarea rutei profesionale, acum stăm mult mai bine. Ba chiar angajatorii cer suplimentarea numărului de locuri, însă, din nefericire, elevii nu-şi mai doresc să studieze o meserie. Răul porneşte din familie, unde nu li se mai cultivă copiilor apetenţa pentru muncă, fiecare părinte dorindu-şi pentru copilul său să aibă diplomă de facultate, chiar şi atunci când există riscul să rămână cu ea în ramă. "Sperăm să ocupăm toate aceste locuri alocate anul acesta şcolilor profesionale. Să-i convingem pe elevi să vină, dar mai ales pe părinţii lor să-i lase, pentru că problemele pornesc de la mentalitatea din ziua de astăzi", spune inspectoarea generală Mioara Enache.

Tinerii fug de muncă

Există licee unde agenţii economici parteneri se arată dornici să angajeze mai mulţi absolvenţi, însă locurile rămân în continuare la limita de a fi ocupate. "Societăţile partenere, unde elevii noştri fac practică şi unde se şi angajează la terminarea cursurilor ne spun anual că au nevoie de mai mulţi specialişti. Avem generaţii unde absolvenţii ar fi fost angajaţi în proporţie de 100 la sută", ne spune directoarea de la Colegiul "Radu Negru", Mirela Onişor. Tocmai din acest motiv, forma de învăţământ dual, care a început să se înfiripe prin alte zone ale ţării, în care elevii sunt şcoliţi şi de liceu şi de angajator şi primesc bursă dublă, şi de la stat 200 de lei şi de la firma parteneră, la noi nu a prins deocamdată. "Nu avem clase la învăţământ dual, pentru că firmele au considerat că nu este avantajos pentru ele să se implice atât de mult, în condiţiile în care nimeni nu le garantează că la absolvirea cursurilor tinerii se vor angaja în cadrul societăţilor care i-au pregătit", mai spune Mioara Enache.

Citit 3158 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2019 02:30

5 comentarii

 • postat de Akbar Miercuri, 17 Aprilie 2019 17:26 5.13.232.*** Link la comentariu
  1
  5

  Aduceri atatea osanale acestor scoli profesionale, de parca toti absolventii si-ar gasi locuri de munca in detrimentul celor ce invata si absolva o institutie de invatamant superior. Cati din cei ce au finalizat o scoala profesionala au un loc de munca care sa le asigure un trai civilizat ? Ii numeri pe degetele de la o mana. Restul ? Sclavi in Europa.
  Visam ca suntem in Elvetia, unde exista scoli de ceasornicari ? Sau in Italia, unde dupa absolvirea unei scoli de meserii, statul te ajuta sa-ti deschizi o afacere si ai piata sa vinzi o pereche de pantofi lucrata manual cu 500 Euro ? Un croitor, sudor, strungar, faiantor sau hornar isi desfasoara meseria doar daca de pe urma muncii prestate acesti oameni isi pot asigura un trai civilizat. Intr-o lume normala, cu venituri normale, exista toata aceasta pleiada de meserii, pentru ca oamenii isi permit sa plateasca aceste servicii.
  Sa invinuiesti parintii ca-si doresc ca ai lor copii sa absolve o facultate, in loc sa-i trimita la scoli profesionale, e de noaptea mintii. Dar atata pot unii....

  Raportează
 • postat de Tică Miercuri, 17 Aprilie 2019 16:15 185.53.197.*** Link la comentariu
  0
  6

  Cat timp munca nu va fi plătită la i valoare si cu drepturile care se cuvin pentru fiecare meserie în parte Nu va fi tentantă pentru tineri . Aici este secretul , Nu poti sa fii sudor la santierul naval Si sa lucrezi la dublu fund si sa iesi la 65 ani la pensie si alta este sa fii polițist sa iesi la 50 ani la pensie si cu o mare diferenta materială . Cum poti sa demonstrezi unui tânăr sa practice o meserie în industrie sau constructii cand e asta este plătită prost Si un job de bugetar este platit foarte bine Si cu program lejer si cu multe beneficii. Si toti tinerii care invata o meserie o invata cu gândul sa o stăpânească bine si dupa sa plece sa o practice in strainatate pe bani mai multi. Si noi o sa aducem iarăsi vietnamezi sau mai stiu ce alte nații Si sa fie platiti mai bine ca românii .Daca noi ne dăm in cap unii la altii cum vreti sa merge-ti inainte .

  Raportează
 • postat de Suzana Miercuri, 17 Aprilie 2019 14:39 82.137.9.*** Link la comentariu
  0
  4

  Un domn Președinte dintr-o țară din UE a declarat că Școala produce numai tâmpiți și a aprobat desființarea Școlilor profesionale Mai mult a declarat că dacă tatăl lui Isus a fost tâmplar școlile trebuie să școlarizeze NUMAI Tinichigiii Dar între timp a dispărut și laminorul de tablă subțire Acum ce se mai ȘCOLARIZEAZĂ PENTRU Capitalismul de CUMETRIE Liberală Frizeri Patiseri Bucătari Maseuze că INDUSTRIA in Galați sa evaporat in aplauzele celor care au câștigat la ruleta Revoluției din Decembrie 89

  Raportează
 • postat de Radu Miercuri, 17 Aprilie 2019 11:00 86.127.209.*** Link la comentariu
  0
  17

  Primul lucru care ar trebui facut de clasa politica este acela de a impune urmatoarea regula:
  - pentru a se considera ca ai luat examenul de capacitate, trebuie sa ai nota 5 la examenele de limba romana si matematica.
  Daca ai luat acest examen se poate urma un liceu.
  Si ar trebui sa ai voie sa conduci un autoturism numai daca ai terminat 8 clase, cu examenul de capacitate luat.
  Daca s-ar impune aceste reguli multi tineri s-ar apuca de invatat.
  Un profesor spunea la televizor ca nu ai cum sa inveti un elev care a luat nota 4 la matematica, la capacitate, sa ia bacalaureatul dupa 4 ani de stat degeaba in clasa la liceu. Selectia naturala trebuie sa functioneze in orice sistem.

  Raportează
 • postat de rocky Miercuri, 17 Aprilie 2019 09:41 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  28

  In orasul Galati ar trebui pastrate primele 10 licee din topul celor care au avut cea mai buna admitere si promovare BAC. Celelalte ar trebui transformate in scoli profesionale. Lucrul asta il cere situatia admiterii la liceu din ultimii ani. Analizam anul trecut aceasta situatie si am observat ca ultimul liceu din Galati care ar trebui pastrat ca liceu, in ordinea admiterii la liceu si chiar a promovarii BAC-ului, ar trebui sa fie fostul liceu CFR. Celelalte, printre care se numara licee ca Energetic s.a.m.d ar trebui urgent transformate in scoli profesionale. Subliniez asta din cauza ca, de curand am o cunostinta clasa 9 la liceul Energetic, unde intr-o clasa, doar 25% din elevi au intrat la liceu cu medii intre 5 si 6 (e jalnic !!!), restul cu siguranta la al doilea examen de capacitate au fost distribuiti pe nemerit (avand medii sub 5) ca sa completeze clasa. Ba mai mult, generatia noua de profesori de la Energetic nu mai este cea de acum 20...30 de ani, trec copii pe ce invata in clasa si le-au spus din start parintiilor ca daca nu pregatesc copii nu o sa ia nimeni BAC-ul. Pai domnilor profesorii, daca lucrurile stau asa, de ce mai pastram liceul ??? Ca sa primiti voi salarii de profesorii de liceu !!! Implicati-va sa transformati liceul Energetic (Paul Dimo) in ce era candva ca sa va justificati salariile dar tare ma tem ca daca faceti asta o sa aveti clase intregi de repetentii pentru ca generatiile actuale de elevi sunt in mare parte puturoase. Aspectul asta e valabil nu numai la acest liceu... din pacate, ci este generalizat la mai multe licee asazis "de categoria a-II-a".

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.