Marşul de 1.200 de kilometri pentru Educaţie a trecut prin Galaţi (VIDEO)

Marşul de 1.200 de kilometri pentru Educaţie a trecut prin Galaţi (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Subţirică, toată numai fibră şi numai suflet, abia se distinge dintre elevii de la Şcoala Nr. 5, care au aşteptat-o în dreptul Bibliotecii "V. A. Urechia", ca să le povestească despre marşul de 1.200 de kilometri pentru Educaţie.

Raluca Ciulei, tenismenă, absolventă a două facultăţi de matematică şi informatică, în SUA şi Elveţia, este la a doua încercare de a sensibiliza autorităţile din România asupra problemelor  pe care la întâmpină copiii de la sate, "lipsiţi de un minim de îngrijire şi bunăstare" şi "privaţi de posibilitatea de a-şi valorifica potenţialul, de a ieşi din cercul vicios al sărăciei şi excluderii sociale, de a deveni adulţi care se adaptează cu succes la cerinţele vieţii", aşa cum mărturisea în comunicatul postat pe site-ul ei, la începutul marşului. Anul trecut a mers 600 de kilometri, între Bistriţa şi Bucureşti, şi pentru că nu a observat niciun ecou a simţit nevoia să dubleze miza: 1.200 de kilometri între Cluj şi Vama Veche.

"Am plecat de 21 de ani din ţară. Am revenit în România acum doi ani şi desfăşor proiecte educaţionale cu elevii din sate, prin asociaţia Love for Life. Am reluat acest marş pentru că sper să transmit acum mesajul cu mai multă putere de convingere. Sunt foarte multe probleme în învăţământ: clasele simultane, nu avem programă diferenţiată, foarte mulţi ajung la gimnaziu, dar nu ştiu să socotească, nu fac faţă şi sunt nevoiţi să părăsească şcoala, lipsa de materiale şi fonduri. Foarte multă sărăcie. E nevoie foarte mare şi de educaţie pentru părinţi. Dar şi de cursuri pentru dascăli. Sunt cu totul alte generaţii acum. Este nevoie să investim în educaţie şi să luăm decizii bine documentate. E nevoie ca oamenii care iau aceste decizii să meargă în teren, la sate, în locuri unde copiii abandonează şcoala. Este multă ignoranţă în acest domeniu. Prea multe lucruri sunt făcute de pe azi pe mâine, este bătaie de joc. Şi sunt foarte mulţi copii au de suferit", explică Raluca Ciulei motivele care au determinat-o să pornească în acest demers curajos.

A mers cam câte 40 de kilometri pe zi, iar la Galaţi a ajuns în a douăzecea zi a marşului său. Străbătuse deja 60 de localităţi, în care s-a oprit la şcoli, a vorbit şi s-a jucat cu copiii, i-a întrebat despre nevoile lor. "Cu materialele pe care le adun îmi doresc să ajung la minister, să văd şi eu cine sunt cei care iau acolo decizii, să le transmit dorinţele elevilor şi profesorilor. Am peste 200 de înregistrări din toate şcolile pe care le-am vizitat şi dorinţele lor sunt cam aceleaşi", spune Raluca Ciulei.

Deşi povesteşte că a fost primită foarte frumos şi oamenii pe care i-a întâlnit au fost foarte deschişi, recunoaşte că şi-ar fi dorit mai multă implicare din partea celor cărora le este dedicat marşul, în sensul că i-ar fi plăcut să nu fie singură, ci să aibă mai mulţi tovarăşi de drum, măcar pentru o perioadă. Speră ca măcar când va merge la Ministerul Educaţiei să fie susţinută, astfel încât să existe mai mult ecou al acţiunilor sale. Asaltată de întrebări pe toate părţile puse de copiii curioşi veniţi la întâlnirea de la Bibliotecă, fosta tenismenă de nivel internaţional  a răspuns cu răbdare şi căldură tuturor întrebărilor. În final, copiii au fost cei care au tras concluzii: "Dacă veţi candida ca primar, noi vă votăm!"

Citit 2017 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2019 19:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.