Cel mai mare investitor în Cahul, statul român. UDJG a sărbătorit 20 de ani de prezenţă activă în Basarabia

Cel mai mare investitor în Cahul, statul român. UDJG a sărbătorit 20 de ani de prezenţă activă în Basarabia
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Universitatea Dunărea de Jos” din Galaţi a celebrat împlinirea a 20 de ani de învăţământ superior românesc în Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii găzduite de Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, în prezenţa reprezentantului Ministerului Educaţiei Naţionale, a consulilor, rectorilor, a Episcopului Basarabiei de Sud, profesorilor şi studenţilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Cu această ocazie s-au oferit trofee şi diplome tuturor celor care au contribuit la visul de a avea învăţământ românesc în Basarabia, iar prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan, rectorul Universităţii şi iniţiatorul extensiunii, a rememorat cele mai importante momente ale procesului, deloc uşor, dar necesar şi dorit. “Suntem două state, o singură naţiune. Gândim la fel, nu facem concurenţă, ci oferim alternative. Mulţumim tuturor lectorilor din Universităţile partenere”, a spus, în final, Iulian Gabriel Bîrsan.

Peste 40 de diplome de excelenţă

Au fost oferite diplome de onoare, însoţite de o monografie aniversară, tuturor celor care au ajutat, cu gândul sau cu fapta, la realizarea acestui deziderat, şi un trofeu ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Un gând pios s-a îndreptat către doi dintre întemeietorii Facultăţii Transfrontaliere care acum nu mai sunt printre noi: este vorba de prof. Grigore Răcariu şi prof. Ion Iacob. Cei care au vorbit au arătat că extensiunea transfrontalieră este “un fenomen educaţional împlinit” util în contextul internaţionalizării, ce trebuie să meargă mai departe, “rezultatul unor bune relaţii diplomatice în regiune”. “Cel mai mare investitor în Cahul este statul român, iar cel mai important proiect transfrontalier este extensiunea Universităţii de la Galaţi, care ne-a ajutat să dezvoltăm şi Universitatea noastră. Vă adresez un mare mulţumesc din partea cahulenilor şi promisiunea că această colaborare va dăinui”, a precizat, la ceremonie, Nicolae Dandiş, primarul Cahulului, absolvent al unuia dintre programele de masterat de la Facultatea Transfrontalieră.

“Douăzeci de ani de învăţământ transfrontalier înseamnă, în cifre, 22 programe de studii universitare de licență, la care s-au înscris  peste 3.300 de studenţi şi 26 de programe de studii universitare de masterat, cu peste 2.500 de studenţi, 13 proiecte finanţate de MPRP cu parteneri din Republica Moldova şi Ucraina, 35 de cursuri de formare, 24 de cursuri de limbă română şi stagii de practică lingvistică, conferințe, workshop-uri şi mese rotunde - douăsprezece în Republica Moldova şi cinci în Ucraina, 21 de reviste şi cărţi, plus alte activităţi cultural-educative”, a declarat conf. dr. Gina Necula, prodecanul Facultăţii Transfrontaliere şi unul dintre organizatorii evenimentului aniversar.  

Istoricul relaţiilor de colaborare transfrontalieră

Chiar dacă bazele colaborării în domeniul educaţiei între România şi Republica Moldova au fost puse imediat după Revoluţie, abia în 1999 s-a înfiinţat, la Cahul, Extensiunea Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, reorganizată în 2002 sub denumirea Facultăţile Transfrontaliere şi Multiculturale de la Cahul. Din 2003, până în 2005, ca urmare a refuzului de prelungire a Protocolului de Colaborare în domeniul educaţiei, de către Republica Moldova, activitatea este mutată în România, la Tulcea (pentru durata unui an academic), apoi la Galaţi. Din 2005 sunt rulate şi programe de masterat şi din 2010 Facultăţile Transfrontaliere şi Multiculturale Cahul-R. Moldova îşi reiau activitatea şi sunt comasate într-o singură structură: Facultatea Transfrontalieră de Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti. Sunt stabilite colaborări viitoare la Chişinău, pentru masteratele: Loisir-Fitness(2011), Educaţie fizică şi sportivă (2012), Kinetoterapie la domiciliu şi Ştiinţe Penale şi Criminalistică (2016), la Comrat UTAG pentru masteratele: Limba română-identitate şi deschidere culturală (2013) şi Traducere și Interpretariat (limba engleză) (2014), la Cahul/Taraclia pe  programul de masterat Comunicare, Multiculturalitate și Multilingvism (2015). Tot în 2016, la solicitarea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei de la Chişinău, se acreditează masteratul Literatură română şi dialog pluri-identitar-paradigme culturale şi didactice.  Sunt semnate parteneriate cu Universitatea Umanistă de Stat din Ismail (Ucraina), există solicitări din partea Institutului de Navigaţie Fluvială din Ismail, Universitatea de Sud din Odessa, Universitatea Melcinicov din Odessa. În 2018, Facultatea îşi schimbă denumirea în Facultatea Transfrontalieră a Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi.

Citit 3391 ori Ultima modificare Duminică, 09 Iunie 2019 13:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.