În vizită la Auschwitz, pentru a nu uita trecutul

În vizită la Auschwitz, pentru a nu uita trecutul
Lecţie "pe viu" despre drepturile omului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"A fost o vizită utilă, cu impresii puternice, pe care orice cetăţean cu spirit civic ar trebui să o aibă în vedere. În lagărele de exterminare am văzut maxima degradare umană şi am trait un puternic sentiment de solidaritate cu victimele. Am înţeles că aici a fost punctul în care s-a redefinit umanitatea".

E mărturisirea lui Sergiu Bodlev, unul dintre cei doisprezece studenţi care au vizitat timp de două zile lagărele de concentrare şi exterminare Auschwitz I și Auschwitz-Birkenau, locuri în care naziştii au pus în practică "soluţia finală" pentru exterminarea polonezilor, evreilor, romilor şi prizonierilor de război.

Doisprezece dintre cei mai buni studenți ai Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi au vizitat Muzeul memorial de la Auschwitz-Birkenau din Polonia, în cadrul proiectului finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi intitulat "Promovarea şi consolidarea drepturilor fundamentale ale omului - A descoperi trecutul pentru a  construi viitorul". Apoi, grupul însoţit de decanul facultăţii, prof. dr. Florin Tudor, a participat la un colocviu ştiinţific la Cracovia, unde s-a dezbătut problematica drepturilor omului prin prisma acestei experienţe-limită şi tinerii au încercat să răspundă la întrebarea ce putem face pentru a nu repeta trecutul.

"Am concluzionat că pacea, unitatea şi diversitatea reprezintă pilonii consolidării drepturilor fundamentale ale omului. Esenţa vizitei de documentare transpune din mesajul regăsit pe zidul blocului IV din lagăr: "Cei ce nu-şi amintesc trecutul sunt condamnați să-l repete"", a precizat Florin Tudor.

Proiectul, unic în ţară, a avut ca scop dezvoltarea capacităţii de cunoaştere şi înţelegere a rolului dreptului ca factor de normare a comportamentului social; informarea şi educarea tinerilor, precum şi a altor categorii sociale cu privire la drepturile omului şi libertăţile publice; dezvoltarea deprinderilor de comunicare interactivă pe tema drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Universitatea "Dunărea de Jos" a derulat proiectul prin Institutul Transfrontalier de Studii Internaţionale şi Justiţie Penală - Centrul de Studii Internaţionale şi Drepturile Omului, Centrul de Documentare Europeană şi Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale și Politice.

Auschwitz a devenit un simbol al terorii, genocidului și al Holocaustului. Muzeul acoperă 191 de hectare, din care 20 sunt la Auschwitz I şi 171 la Auschwitz II-Birkenau. În 1979, situl de lagăre de concentrare Auschwitz-Birkenau a fost introdus pe lista internaţională a patrimoniului mondial UNESCO.

Citit 2816 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2019 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.