În vizită la Auschwitz, pentru a nu uita trecutul

În vizită la Auschwitz, pentru a nu uita trecutul

Lecţie "pe viu" despre drepturile omului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
2 comentarii

"A fost o vizită utilă, cu impresii puternice, pe care orice cetăţean cu spirit civic ar trebui să o aibă în vedere. În lagărele de exterminare am văzut maxima degradare umană şi am trait un puternic sentiment de solidaritate cu victimele. Am înţeles că aici a fost punctul în care s-a redefinit umanitatea".

E mărturisirea lui Sergiu Bodlev, unul dintre cei doisprezece studenţi care au vizitat timp de două zile lagărele de concentrare şi exterminare Auschwitz I și Auschwitz-Birkenau, locuri în care naziştii au pus în practică "soluţia finală" pentru exterminarea polonezilor, evreilor, romilor şi prizonierilor de război.

Doisprezece dintre cei mai buni studenți ai Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi au vizitat Muzeul memorial de la Auschwitz-Birkenau din Polonia, în cadrul proiectului finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi intitulat "Promovarea şi consolidarea drepturilor fundamentale ale omului - A descoperi trecutul pentru a  construi viitorul". Apoi, grupul însoţit de decanul facultăţii, prof. dr. Florin Tudor, a participat la un colocviu ştiinţific la Cracovia, unde s-a dezbătut problematica drepturilor omului prin prisma acestei experienţe-limită şi tinerii au încercat să răspundă la întrebarea ce putem face pentru a nu repeta trecutul.

"Am concluzionat că pacea, unitatea şi diversitatea reprezintă pilonii consolidării drepturilor fundamentale ale omului. Esenţa vizitei de documentare transpune din mesajul regăsit pe zidul blocului IV din lagăr: "Cei ce nu-şi amintesc trecutul sunt condamnați să-l repete"", a precizat Florin Tudor.

Proiectul, unic în ţară, a avut ca scop dezvoltarea capacităţii de cunoaştere şi înţelegere a rolului dreptului ca factor de normare a comportamentului social; informarea şi educarea tinerilor, precum şi a altor categorii sociale cu privire la drepturile omului şi libertăţile publice; dezvoltarea deprinderilor de comunicare interactivă pe tema drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Universitatea "Dunărea de Jos" a derulat proiectul prin Institutul Transfrontalier de Studii Internaţionale şi Justiţie Penală - Centrul de Studii Internaţionale şi Drepturile Omului, Centrul de Documentare Europeană şi Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale și Politice.

Auschwitz a devenit un simbol al terorii, genocidului și al Holocaustului. Muzeul acoperă 191 de hectare, din care 20 sunt la Auschwitz I şi 171 la Auschwitz II-Birkenau. În 1979, situl de lagăre de concentrare Auschwitz-Birkenau a fost introdus pe lista internaţională a patrimoniului mondial UNESCO.

Citit 2270 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2019 19:14

2 comentarii

 • postat de IC Miercuri, 17 Iulie 2019 04:51 5.13.156.*** Link la comentariu
  0
  1

  Poate ar fi fost bine ca pe langa :"Cei ce nu-şi amintesc trecutul sunt condamnați să-l repete", cum a precizat Florin Tudor sa-i lamureasca pe cititorii VL ca la Auschwitz-Birkenau au fost dusi numai evreii din Ardealul de Nord ,ocupat de unguri ,deportarile din acea zona au fost facute de nemti ajutati de unguri . Multi evrei din zona s-au salvat /au fost salvati ,trecand frontiera in Regatul Romaniei. O parte din ei , impreuna cu evrei din Basarabia ,Bucovina si Modova (in total 769) au fost ucisi de torpilele submarinului sovietic Mulţi ani s-a crezut că vasul a fost lovit de o mină marină. Abia în anii '60, autorităţile ruse au recunoscut că vasul a fost scufundat de submarinul SC-213, unul dintre cele mai infame vase de război din marea conflagraţie a secolului XX. Misiunea secretă a SC-213 era să scufunde toate navele neutre sau inamice care intrau în Marea Neagră. Submarinul avea să fie scufundat şapte luni mai târziu de către o mină marină, iar epava acestuia a fost găsită abia în 2008, la 10 kiometri în largul portului Constanţa. Torpilarea s-a produs dupa ce vasului i s-a interzis trecerea prin stramtoarea Dardanele ,de catre guvernul turc la cerea guvernului englez iar dupa doua luni de carantina a fost scos prin Bosfor ,in Marea Negra si dat pe mana submrinului sovietc . In acest caz cine se face vinovat de uciderea miseleasca a sute de evrei ,evrei pentru care guvernul Antonescu a accepta imbarcare pe nava Struma ?

  Raportează
 • postat de Vica de pe 11 Siret Marți, 16 Iulie 2019 12:02 78.96.81.*** Link la comentariu
  1
  4

  Cand in Romania, peste 41% dintre romani traiesc sub limita saraciei, ce le mai trebuie sa fie ca la Auschvitz?!!!

  Doar torturile fizice, ca moartea vine dupa neajunsurile zilnice provocate de gavernarea PSD - ALDE.
  Si, culmea, mamelucii voteaza, ba isi rup pentru a doua oara hainele, inghesuindu- se sa plateasca diferenta de taxa pe habitat de cativa lei aruncata, la mijlocul anului,in bataie de joc de aceasta administratie abuziva si incompetenta.

  Bag seama ca daca s-ar intampla ca la Auschvitz, marlanimea nu ar cracni, zicand ca asata-i treaba.

  Dovada este ca accepta toate nenorocirile pe care la face acest primar neintarcat: gropi peste tot, parcuri ciontite, autobuze imputite, taxe pe apa canal, mai mari ca in oricare alt oras, balarii peste tot in care misuna aricii, serpii si alte vertebrate de noapte, etc., etc..

  Pe banii lor, dati acum pe habitat ca sacul s-a golit la primarie si nimeni nu da socoteala!

  Dar si recompensa, paranghelii de mii de euroi, cand obiective din acest oras asteapta sa fie finalizate, precum piata din Micro 17, si altele..

  Trec, marlanii, trec, la vot inconstient!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.