A crescut numărul şcolilor fără autorizaţie sanitară

A crescut numărul şcolilor fără autorizaţie sanitară
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dacă în 2017 erau numai 73 de unităţi de învăţământ neautorizate sanitar, în 2018 numărul acestora a crescut simţitor, ajungându-se la 92 de şcoli care nu îndeplineau normele elementare de igienă şi siguranţă, iar în 2019, în loc să se remedieze situaţia, s-a ajuns la 99 de unităţi fără autorizaţie. Cum în judeţul Galaţi sunt 421 de spaţii destinate învăţământului, rezultă că aproximativ un sfert dintre acestea nu sunt pregătite pentru cursuri desfăşurate în bune condiţii.

Pentru zeci de unităţi de învăţământ, situaţia trenează de ani de zile, autorităţile negăsind soluţii pentru rezolvarea problemelor. În continuare, judeţul Galaţi are şcoli fără apă curentă sau potabilă, cu toalete în curte, dar şi spaţii improprii pentru desfăşurarea cursurilor. În cele mai multe cazuri, cum sunt grădiniţele de la parter de bloc sau unităţile fără apă curentă, şcoala va începe pe semnătura şi răspunderea directorilor, dar fără autorizaţia sanitară.

Dintre cele 99 de unităţi de învăţămînt care figurează pe lista Prefcturii că nu au autorizţie, 18 sunt în mediul urban și 81 în mediul rural. Alte 14 unități sunt  parțial autorizate (11 în mediul urban, 3 în mediul rural).

Cea mai gravă problemă cu care se confruntă şcolile din rural este lipsa apei curente sau lipsa apei potabile. Peste 40 de spaţii destinate învăţământului nu deţin nici măcar această dotare elementară. De ani buni, autorităţile dau vina pe faptul că respectivele comune nu deţin pânze de apă potabilă, iar rezolvarea problemelor întârzie să apară sau depinde de proiecte care încă n-au fost depuse sau câştigate. Pe lângă aceasta, inspectorii DSP au descoperit şi alte neajunsuri: infiltraţii pluviale, spaţiu necorespunzător, număr insuficient de grupuri sanitare sau grupuri sanitare necorespunzătoare, instalaţii nefuncţionale, cubaj de aer insuficient pentru sălile de grupe. În continuare, zece grădiniţe din municipiul Galaţi funcţionează la parter de bloc, iar situaţiia nu va putea fi rezolvată.

De asemenea, în comunicatul Prefecturii se mai arată că 29 de unități nu au autorizație de securitate la incendiu.

Citit 1363 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2019 20:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.