Elevii de la ”Grigore Moisil” au învăţat să lanseze rachete (VIDEO)

Elevii de la ”Grigore Moisil” au învăţat să lanseze rachete (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Faci un cornet de hârtie, după care îi lipeşti la un capăt trei aripioare, iată racheta. Găureşti capacul unui bidon de plastic, înfigi un pai pentru suc în el, căptuşeşti apoi cu plastilină, astfel încât să nu iasă aerul pe margine. Introduci paiul în cornetul rachetei, apeşi tare pe bidon şi aceasta zboară departe, făcând frumos o curbă în aer.

Aşa explică trei copii de clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială "Grigore Moisil" experimentul lor premiat la o competiţie. Să nu credeţi că doar se joacă! Sub coordonarea învăţătoarei lor Mirela Vasilică nu numai că au învăţat astfel noţiuni despre gaz şi presiune, au participat la Concursul "Şcoala modernă şi rolul ei în comunitate" la secţiunea DEXI (Descoperire, Experiment, Invenţie), unde au obţinut locul I, cu experimentul intitulat "Cum să faci o rachetă din materiale reciclabile". Cei trei copii - Victoria Zamoniţă, Gabriela Drăgan şi Andrei Cantoneanu - s-au distrat pe cinste, au reciclat, dar au şi învăţat fără prea mari bătăi de cap cum stau lucrurile cu presiunea şi puterea pe care o are aerul. Dar şi că lucrurile simple sunt geniale.

Competiţia a fost organizată de Şcoala "Elena Doamna" din Tecuci. "Mi-a plăcut concursul pentru că le oferă elevilor ocazia să înveţe lucruri dificil de înţeles prin experimente practice. Nu mai vor să înveţe teorie generaţiile actuale, pentru că sunt la un click distanţă  de orice informaţie. Prin urmare, rolul nostru, al educatorilor, nu mai e să le transmitem informaţii sterpe. Trebuie să fim moderatori între elevi şi informaţii, să-i învăţăm ce să facă mai departe cu ele. Trebuie abordări interdisciplinare, pentru a le oferi o reală conexiune cu ce se întâmplă în jurul lor, pentru că viaţa e complexă şi e un tot. Nu e numai matematică sau numai fizică sau numai biologie", enunţă învăţătoarea motivele pentru care îşi doreşte să participe cu elevii săi la cât mai multe astfel de competiţii.

Mirela Vasilică e de părere că lecţiile care se bazează doar pe teorie îi îndepărtează pe copii de şcoală şi nu le mai oferă motivaţia să înveţe. Metodele clasice trebuie îmbrăcate în haine noi, altfel se plictisesc degeaba în bănci, consideră cadrul didactic.

Nu ne rămâne decât să-i felicităm pe inventivii de la Şcoala "Grigore Moisil" şi să sperăm că tot mai mulţi profesori vor aborda astfel de metode la clasă la majoritatea orelor de curs. Bidoane, paie de plastic şi hârtie se găsesc peste tot. Ingeniozitatea e un "material" rar. Dar dacă îţi dai interesul, ideile sigur se lasă îmblânzite.

Citit 1900 ori Ultima modificare Marți, 27 August 2019 20:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.