Grădiniţa din Frumuşiţa, mai dichisită decât cele din centrul Galaţiului
Foto: Iulia Kelt

Grădiniţa din Frumuşiţa, mai dichisită decât cele din centrul Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cei 40 de copii preşcolari din Frumuşiţa şi Ijdileni vor avea o surpriză pe cinste în prima zi a începerii anului şcolar: vor învăţa în una dintre cele mai dichisite grădiniţe din judeţ. Construită prin PNDL, clădirea seamănă mai degrabă cu o pensiune, nu cu o unitate de învăţământ.

Cu pridvor de jur împrejur, cu ferestre şi uşi largi, care lasă să intre lumina din belşug înăuntru, grădiniţa proaspăt construită la Frumuşiţa impresionează de la prima vedere. Înăuntru se lucra încă la aşezatul mobilierului, dar unitatea este dotată cu absolut toate cele necesare. 

Directoarea Şcolii din Frumuşiţa, Maria-Magdalena Oprişan, ne lămureşte că ambiţia fostului primar a fost să aibă în comună o grădiniţă cu program prelungit. Nu numai că a câştigat un proiect pentru construirea clădirii, dar a alocat şi fonduri pentru dotarea acesteia cu absolut tot ceea ce este necesar. Din nefericire, deşi iniţial au spus că-şi doresc grădiniţă cu program prelungit, acum părinţii au dat înapoi. Probabil nu toţi îşi permit cei aproape 200 de lei. 

Sălile mari şi spaţioase vor avea mobilier vesel, dar şi căldură la discreţie, judecând după caloriferele foarte mari. Cabinet medical, izolator pentru puiuţii bolnavi, spălătorie cu maşinile de spălat deja puse în funcţiune, bucătărie dotată cu toată aparatura, toalete adaptate pentru pitici sunt doar câteva dintre lucrurile pe care am reuşit să le bifăm în fugă. De departe, cel mai impresionant a fost dormitorul, parcă desenat după povestea cu Alba ca Zăpada, pentru pitici mai mulţi. Pătuţurile mici cu lenjerie nouă, de un galben vesel, cu ursuleţi, alese pe sprânceană de directoare, parcă te îmbiau să te întorci în timp, la vremurile când ai fi putut să tragi un pui de somn, pufos, la prânz.

Pe chipul uşor obosit al directoarei se putea însă citi mulţumirea că lucrurile au intrat pe făgaşul pe care şi l-a dorit: "A fost greu. Constructorii din ziua de azi... Greu te mai înţelegi cu ei!", a rezumat în câteva vorbe luptele care s-au dus de-a lungul verii pentru ca totul să iasă cum trebuie.

Şcoala din Frumuşiţa are toaleta în curte

Deşi e frumos şi vesel văruită şi are condiţii civilizate, toaleta Şcolii din Frumuşiţa se află la câţiva zeci de metri de clădirea unităţii de învăţământ. "Şcoala e tip modular, făcută prin proiectul cu Banca Mondială. Aşa a fost făcut proiectul. Noi ne-am îngrijit ca toaleta să arate cât mai bine. În această toamnă urmează să se construiască una lipită de şcoală. Banii au venit deja. Urmează să vedem ce va prevedea proiectul", ne-a explicat directoarea Maria-Magdalena Oprişan.

Citit 8883 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.