Drumul Putnei - un prim ”camino” românesc

Drumul Putnei - un prim ”camino” românesc
”Frumoşii nebuni” seniori de la U3A
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

15 luni de pregătire a traseului, 23 de zile de mers, 27 de participanţi, din care cel mai în vârstă are 78 de ani, cazare la 30 de mănăstiri până la Putna, un tur al Iaşiului, vizitarea Castelului de la Miclăuşeni şi a salinei de la Cacica.

Dincolo de cifre şi statistici, marele câştig al "frumoşilor nebuni" seniori de la U3A, care au luat, în această vară, Drumul Putnei a însemnat: rezistenţă fizică, prietenii pe viaţă, o îmbogăţire a cunoştinţelor istorice şi a puterilor spirituale. La întoarcere, membrii Clubului de drumeţie "Drumeţi de vârsta a III-a" au povestit din experienţele lor, iar noi am încercat să surprindem puţin din experienţa de viaţă.

"Am învăţat foarte multe despre noi înşine, în primul rând, apoi despre ceilalţi. Mergând la pas, am descoperit lucruri despre care nu citeşti în mass-media: am văzut că avem o ţară foarte frumoasă şi o viaţă monahală exemplară", a declarat prof. Corneliu Popa, cel mai în vârstă participant la drumeţie.

"Pentru mine, acest pelerinaj a fost un har preluat în dar de la mănăstiri, de la colegi, de la natură. De altfel, am şi scris un articol în Revista pensionarilor, "Armonii de toamnă". Noi toţi am simţit că ni se dăruieşte o experienţă extraordinară, unică, ni se dăruieşte binecuvântare, sănătate fizică şi sufletească şi o prietenie nebănuită. Am mers la pas prin păduri, am mâncat la aceeaşi masă, am dormit în aceeaşi cameră, aşa că am devenit pentru totdeauna prieteni. Apoi, am avut şansa să participăm la viaţa din mănăstire, am ajutat la pregătirea mesei, am stat la slujbă, am vorbit cu duhovnicii locurilor", a povestit şi Popa Mihaela Liana.

De altfel, ecourile acestei întâmplări, impresii, trăiri personale, vor fi auzite la Ceaiul de la ora 10,00, un cenaclu al seniorilor organizat săptămânal. "Ne-am aprofundat în credinţă şi istorie reală şi am ajuns la concluzia că drumurile democraţiei trebuie să treacă prin biserici, biblioteci şi mănăstiri", conchide şi Gheorghe Avieriţei, cel care a pus în versuri, pentru colegi, fiecare întâmplare a călătoriei.

"Nu am avut evenimente neplăcute. Grupul are nişte forţe teribile. Au fost situaţii în care ştiam că oamenii nu vor rezista mai mult de trei etape şi au mers alături de noi 13. Asta pentru că ne-am sprijinit, ne-am protejat şi ne-am încurajat unii pe alţii", a declarat Mihai Marin, cel care a întocmit şi un Jurnal al călătoriei.

Încărcaţi cu spiritualitate şi putere nebănuită, seniorii le mulțumesc celor care i-au ajutat în această încercare și spun că au în plan să organizeze un "camino" dobrogean sau chiar traseul Transcarpatica.

Citit 2876 ori Ultima modificare Luni, 16 Septembrie 2019 23:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.