Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Marţi, 24 septembrie, zi mare la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", prima dintr-un şir de evenimente periodice de blazon gălăţean şi de mare clasă pe care instituţia îl reuşeşte. Astfel, prestigioasa şcoală gălăţeană va fi scena excelenţei internaţionale a Galaţiului, prin debutul unui proiect ce va permite, periodic, să ne întâlnim cu gălăţeni care ne fac cinste, care fac vizibilă şi partea specială, chiar extraordinară, a culturii, ştiinţei sau sportului românesc.
A răspuns elegant invitaţiei, zburând tocmai din Noua Zeelandă şi făcând apoi incomodul drum terestru până la noi, un fiu al Galaţilor şi Cetăţean de Onoare al oraşului, profesorul Cristian Calude, de la University of Auckland, fost absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri".
Astăzi, la ora 12,00, la Cancelarie, fostul elev se va întreţine cu gazdele, apoi, în Amfiteatru, se va întâlni cu profesori, elevi ai şcolii şi invitaţi, dându-ne astfel o lecţie de reuşit în viaţă prin talent şi muncă.
Evenimentul este primul din cadrul noului proiect "Interferenţe culturale alexandrine", iniţat de prof. dr. Ion Cioroiu, de multă vreme implicat şi în alte proiecte culturale, precum şi în publicarea unei monografii, la cei 150 de ani de viaţă ai şcolii.
Prof. univ. dr. Cristian Sorin Calude, născut la 21 aprilie 1952, este un înalt specialist în matematică şi informatician, fost student al celebrilor savanţi Grigore C. Moisil şi Solomon Marcus. Este şi directorul fondator al Centrului pentru Matematică Discretă şi Teoretică a Calculatoarelor. Este profesor invitat la multe universităţi din Europa, America de Nord şi de Sud, Asia, Africa. Dintre acestea, remarcăm prezenţa sa în universităţi precum ENS şi l´École Polytechnique din Paris, Isaac Newton Institute for Mathematical Institute, de la Cambridge, la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, China, dar şi Universitatea din Bucureşti, unde a fost profesor. Cu lucrări în domeniile cercetării în teoria informaţiilor algoritmice, calculul cuantic, matematica discretă, istoria şi filozofia calculului, cărţile sale au fost citate de peste 550 de alţi autori! Cercetătorul a fost premiat de Academia Română, a primit distincţii la New York şi Auckland şi este membru al Academiei Europaea.
Cristian Calude este Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi din anul 2017, propunerea de acordare a titlului aparţinându-i Asociaţiei "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".

Citit 2834 ori Ultima modificare Luni, 23 Septembrie 2019 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.