Studenţii acuză Senatul UGAL că le încalcă drepturile

Studenţii acuză Senatul UGAL că le încalcă drepturile
Stânga - Lucian Georgescu, preşedintele Senatului Universităţii, dreapta - Sergiu Bodlev, preşedintele Ligii Studenţilor Galaţi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Alegerile pentru rector de anul acesta par să fie destul de controversate. După revolta fostului prorector Ştefan Baltă, care în semn de protest şi-a dat demisia din funcţie şi a făcut o plângere în care acuză Senatul Universităţii că nu a luat act de cererea Consiliului de Administraţie de a modifica Metodologia alegerilor şi că a votat o hotărâre ambiguă, a venit rândul Ligii Studenţilor din Galaţi să se plângă de faptul că forul conducător nu-i respectă drepturile.

Liga Studenţilor din Galaţi (LSG) este nemulţumită de faptul că prin calendarul alegerilor noii conduceri la Universitatea "Dunărea de Jos" aprobat de Senatul instituţiei li s-a îngrădit studenţilor dreptul să voteze în turul al doilea pentru rector.

"Conform calendarului, vechiul Senat se va dizolva pe 13 decembrie şi se va constitui unul nou abia începând cu 16 decembrie. Dar tot pe 13 decembrie vor avea loc alegerile pentru rector în turul al doilea de scrutin. Prin urmare, studenţii nu vor mai avea reprezentanţi în Senat care să poată vota aşa cum le dă dreptul legea în vigoare", explică preşedintele LSG, Sergiu Bodlev.

Liderul LSG susţine că sunt 22 de studenţi cu drept de vot în Senatul Universităţii, din 88 de membri, ceea ce înseamnă o pondere de 25 la sută.

"Acest aspect ce este inadmisibil în cadrul unei instituții de învățământ superior, contrar Constituției, legii, uzanțelor naționale și internaționale. Prin urmare, considerăm că modul de organizarea a acestor alegeri este profund haotic", mai spune Sergiu Bodlev.

De partea cealaltă, preşedintele Senatului, prof. dr. conf. Lucian Georgescu, susţine că la mijloc este o neînţelegere: "Am explicat aceste lucruri Ligii Studenţilor. Conform legii, Senatul are un mandat de patru ani. În cazul de faţă, mandatul se încheie pe 15 decembrie. Dar cum 15 decembrie cade duminică, noi vom face pe 13 decembrie doar şedinţa prin care vom da hotărârea de suspendare şi de constituire a noului Senat. Ambele acţiuni vor intra în vigoare pe 16 decembrie. Prin urmare, garantez că studenţii care sunt membri ai Senatului în prezent vor putea vota, pentru că ei vor rămâne în funcţie şi pe 13 decembrie, şi în zilele următoare, până pe 16 decembrie, la constituirea noului Senat", a precizat Lucian Georgescu.

Preşedintele LSG recunoaşte că au avut loc ceva discuţii pe tema aceasta cu cei din conducerea Universităţii, dar nu s-a stabilit nimic clar: "Noi am discutat cu reprezentanţii conducerii Universităţii şi ne-au spus că, de fapt, vechiul Senat ar rămâne valabil în momentul votului, dar nu putem avea încredere până nu se va scrie asta negru pe alb. Sperăm ca în urma demersurilor noastre lucrurile să se schimbe în bine, dar noi ne pregătim de ce-i mai rău", mai spune Sergiu Bodlev.

Citit 3264 ori Ultima modificare Marți, 15 Octombrie 2019 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.