Invenţie a studentilor de la Inginerie. Sistem care îi ajută pe şoferi să vadă în unghiul mort

Invenţie a studentilor de la Inginerie. Sistem care îi ajută pe şoferi să vadă în unghiul mort
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Şase studenţi de la Facultatea de Inginerie, membri ai Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, au conceput un sistem de prevenire a accidentelor, bazat pe micro-camere de luat vederi care se pot monta pe aripile automobilului.

Acestea trimit un semnal pe baza căruia conducătorii auto pot fi avertizaţi din timp, într-o intersecţie, dacă din lateral se apropie un alt vehicul pe care nu îl pot vedea la ieşirea din drumul fără prioritate, atunci când aşteaptă la stop sau când doresc să iasă din parcare. Mai mult, dacă şoferul nu reacţionează în timp util, autoturismul frânează automat. Cei şase sunt: Alice Drăguşin, George Toderaşcu, Marian Leică, Alexandru Dogaru, Gabriel Procopenco, Ion Efros şi spun că le-a venit ideea după ce au analizat mai multe zone din oraş în care se întâmplă un anumit tip de accident şi au văzut că lipsa de vizibilitate e principala cauză.

Timp de mai multe săptămâni, tinerii au experimentat vederea artificială şi au făcut mai multe teste. “Programul, menit să-l ajute pe şofer să vadă în punctele cu vizibilitate redusă, presupune montarea a patru micro-camere, pe aripile din faţă şi din spate ale maşinii. Am folosit action cameras, adică acele camere de luat vederi mici, dar performante, care se montează în mod normal pe căşti sau parapante şi care rezistă la şocuri şi intemperii. Am testat sistemul şi l-am calibrat, astfel încât să nu reacţioneze la o maşină staţionată pe celălalt sens de circulaţie sau la un autoturism care se apropie de noi din sensul opus, dar păstrează distanţa regulamentară”, spune George Daniel Toderaşcu, student la specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor. La rândul său, coordonatorul Cercului, şef lucrări Florin Marin Bogdan, a ţinut să precizeze: “Nu trebuie confundat acest sistem cu altele care există deja pe piaţă, care îl ajută pe şofer să parcheze, la schimbarea benzilor de mers sau la mersul cu spatele. Aplicaţia noastră încearcă să prevină eventuale coliziuni cu maşinile care vin din lateral. Apoi, sistemul este compatibil cu alte invenţii dezvoltate de studenţii de la Cerc, cum ar fi cea privind detectarea utilizarii telefonului mobil în trafic.” Studenţii îşi doresc acum ca un producător de automobile să fie interesat de soluţia lor, mai ales că sistemul e relativ ieftin şi nu va creşte preţul autoturismului cu mai mult de câteva sute de euro.

Citit 4183 ori Ultima modificare Luni, 04 Noiembrie 2019 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.