România, prima țară din lume care introduce Alfabetul Scripor

România, prima țară din lume care introduce Alfabetul Scripor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

România va deveni, oficial, prima ţară din lume care va implementa Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi, informează Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).

Alfabetul a fost inventat de Paul Tudor Scripor şi a fost premiat la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educaţie, Cultură şi Artă, precum şi cu Premiul Special al Asociaţiei Inventatorilor din Germania. Invenţia foloseşte atât forme geometrice bidimensionale, cât şi un sistem simplu de puncte, utilizatorul având posibilitatea de a alege între două moduri de obţinere a informaţiilor prin atingere. Astfel, Alfabetul Scripor sau Alfabetul Tactil al Culorilor prezintă avantaje directe pentru persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi, precum tulburări de spectru autist sau Sindrom Down, oferindu-le soluţii concrete, care le va permite acestora accesul la educaţie incluzivă, în mod complet.

”În cursul săptămânii viitoare, se va semna protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Asociaţia Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel naţional şi a acestui tip de alfabet.

Astfel, România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi.

După mai bine de şapte ani de cercetări şi teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluţia reprezentării tactilo-grafice a culorii şi a nuanţei, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi uşor recunoscute în orice poziţie. Acest alfabet inovator este compus din doar zece elemente tactilo-grafice şi poate fi învăţat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi intelectuale, permiţând tuturor să trăiască complet şi accesibil într-o lume covârşitor vizuală”, a declarat ministerul Educaţiei, Monica Anisie, la sfârşitul săptămânii trecute.

Citit 5117 ori Ultima modificare Vineri, 20 Martie 2020 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.