Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

România va deveni, oficial, prima ţară din lume care va implementa Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi, informează Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).

Alfabetul a fost inventat de Paul Tudor Scripor şi a fost premiat la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educaţie, Cultură şi Artă, precum şi cu Premiul Special al Asociaţiei Inventatorilor din Germania. Invenţia foloseşte atât forme geometrice bidimensionale, cât şi un sistem simplu de puncte, utilizatorul având posibilitatea de a alege între două moduri de obţinere a informaţiilor prin atingere. Astfel, Aflabetul Scripor – sau Alfabetului Tactil al Culorilor prezintă avantaje directe pentru persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi, precum tulburări de spectru autist sau Sindrom Down, oferindu-le soluţii concrete, care le va permite acestora accesul la educaţie incluzivă, în mod complet.

”În cursul săptămânii viitoare, se va semna protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Asociaţia Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel naţional şi a acestui tip de alfabet.

Astfel, România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi.

După mai bine de şapte ani de cercetări şi teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluţia reprezentării tactilo-grafice a culorii şi a nuanţei, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi uşor recunoscute în orice poziţie. Acest alfabet inovator este compus din doar zece elemente tactilo-grafice şi poate fi învăţat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi intelectuale, permiţând tuturor să trăiască complet şi accesibil într-o lume covârşitor vizuală”, a declarat Ministerul Educaţiei, Monica Anisie, la sfârşitul săptămânii trecute.

Citit 2214 ori Ultima modificare Duminică, 09 Februarie 2020 17:14

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro