Profesor şi elevă, finalişti la un concurs internaţional cu mii de participanţi

Profesor şi elevă, finalişti la un concurs internaţional cu mii de participanţi
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Profesorul Cornel Corcăcel şi eleva sa Claudia Riza au fost selectaţi printre finaliştii unuia dintre cele mai importante concursuri din lume în domeniul artelor plastice, organizat în Statele Unite ale Americii. Este vorba de International ARC Salon Competition.

International ARC Salon Competition se află la a 15-a ediţie şi este, conform spuselor organizatorilor, "cel mai mare concurs de artă figurativă din lume, care se bucură de parteneriate cu prestigioase reviste, muzee şi galerii". Este cea mai mare competiţie atât din punct de vedere al numărului de participanţi veniţi din toate zonele globului, mai exact din 83 de ţări, dar şi ca număr de secţiuni. Semifinaliştilor li se vor publica lucrările pe site-ul concursului, iar finaliştii vor apărea într-un catalog de înaltă ţinută, un soi de "biblie", pentru criticii de artă din toată lumea. Anul acesta, premiile sunt în valoare de peste 130.000 de dolari, pentru toate cele 11 secţiuni, dar nu acesta este ceea ce i-a "mânat în luptă" pe cei patru gălăţeni care au trimis lucrări, ci dorinţa de a-şi încerca puterile alături de cele mai mari nume ale artei mondiale.

Profesor la Liceul de Artă "D. Cuclin" şi la Facultatea de Arte din Galaţi, Cornel Corcăcel este cel care i-a încurajat pe cei trei elevi ai săi să trimită lucrări la competiţia la care a participat el însuşi. Dintre 5.000 de participanţi din întreaga lume, cei patru gălăţeni au fost selectaţi printre cei 2.000 de semifinalişti. Alături de profesorul Cornel Corcăcel, dar la secţiunea "Da Vinci" destinată tinerilor cu vârste până în 19 ani, s-au calificat Claudia Riza, Cosmin Caraman (foşti elevi ai Liceului de Artă, actualmente studenţi la Galaţi) şi Anca Buruiană (fostă elevă la CNVA, actualmente studentă la Arte, la Iaşi).

Premieră pentru România

Dintre cei trei, în finală, adică între cei 1.000 de artişti din 5.000 câţi s-au înscris, s-a calificat, chiar cu două lucrări, Claudia Riza, alături de mentorul şi profesorul său, Cornel Corcăcel.

"Orice profesor este mândru când poate merge umăr la umăr alături de învăţăceii săi. Eu asta mi-am dorit, de aceea i-am sfătuit să trimită lucrări. Ştiam că sunt buni. Claudia Riza este prima din România care se califică în finală la secţiunea "Da Vinci". Merita din plin, este o tânără extrem de talentată, dar şi foarte muncitoare. Are o tehnică foarte bună, care a propulsat-o în finală cu ambele lucrări trimise, sperăm că va lua şi premiu", spune Cornel Corcăcel.

Cu nişte lucrări care-ţi stârnesc admiraţia pentru acurateţe, dar şi pentru migală de bijutier, în care se citesc dintr-o privire nu numai talentul, dar şi multele ore de muncă, Claudia Riza este genul de tânăr modest, care din prima i-a atribuit meritele sale profesorului: "Eu sunt ceea ce sunt graţie domnului profesor. M-a învăţat să desenez, nu ştiam nimic înainte să vin la liceu, pentru că gimnaziul l-am făcut într-o şcoală din mediul rural. M-a inspirat mereu, pentru că mi-a plăcut cum lucrează, m-a încurajat şi m-a motivat tot timpul. Am mai obţinut premii la diferite concursuri, dar de departe aceasta este cea mai importantă realizare a mea. Nu mă aşteptam să ajung în finală, deoarece am văzut ce au trimis şi ceilalţi concurenţi. Toţi sunt foarte, foarte buni", spune Claudia.

Pledoarie pentru reîntoarcerea la măiestria artistică

Profesorul Cornel Corcăcel susţine că a participat la competiţie din dorinţa unei confirmări obiective a muncii sale, dar şi pentru că susţine reîntoarcerea la arta figurativă: "Există o tendinţă din ce în ce mai accentuată de reîntoarcere la arta figurativă, după un secol de modernism abstract. Există loc de viziune modernă şi aici, o dovedesc universităţi şi galerii de artă din toată lumea, care văd o reînnoire a artei prin întoarcerea la măiestria artistică. Împreună cu Adrian Sandu, am înfiinţat la Galaţi Societatea Artiştilor Figurativi din România şi vrem să promovăm acest curent. De altfel, Adrian Sandu este primul din Galaţi care a participat şi s-a calificat în finală la această competiţie. Pentru noi e importantă această recunoaştere din afară, la un concurs unde juraţi sunt artişti şi critici de renume mondial. Dacă aici ne cunoaştem unii cu alţii şi inevitabil poate interveni factorul subiectiv, acolo a fost apreciată lucrarea, pentru că nimeni nu ştie cine sunt eu", a mai precizat profesorul Cornel Corcăcel.

Foto 1: "My Angel" - Cornel Corcăcel

Foto 2: "Suave" - Claudia Riza

Foto 3: "Miruna" - Claudia Riza

Citit 5332 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.