Câţi bani plăteşte un profesor la sindicat

Câţi bani plăteşte un profesor la sindicat
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Recent, prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că Guvernul pregătește în următoarele săptămâni o ordonanță de urgență prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat. Într-un material publicat pe G4Media.ro, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cel care a reuşit în urmă cu zece ani să facă acest lucru, explică faptul că sindicatele din Învăţământ încasează aproximativ 20 milioane de euro pe an de la profesorii membri, fără niciun cost sau efort organizatoric.

Banii pentru sindicat sunt viraţi automat, printr-un software numit EduSal, prin intermediul căruia se calculează salariile cadrelor didactice şi care are şi rubrică pentru reţinerea cotizaţiei pentru sindicat. Practic, sindicatul beneficiază în fiecare lună, an de an, de aparatul de colectare al statului și nu are nicio cheltuială cu strângerea cotizațiilor, nu depune niciun efort cu calcularea sumelor, cu tăiat chitanțe sau dat dovezi de plată ori cu interacțiunea cu plătitorii de cotizații.

De exemplu, conform portalului specializat salarii.invatamantpreuniversitar.ro, un cadru didactic cu un salariu de bază de 3.868 de lei pe lună, virează la sindicat 34 de lei lunar, ceea ce înseamnă că anual acest cadru didactic plăteşte peste 400 de lei la sindicat, iar numărul cadrelor didactice afiliate la o astfel de organizaţie este destul de mare, întrucât profesorii nu îndrăznesc să se opună acestei cotizări automate.

Conform informaţiilor furnizate de Funeriu, cotizaţia reprezintă între 0,5 şi 1 la sută din salariul de bază, iar de la cei peste 250.000 de profesori s-ar colecta anual peste 20 milioane de euro, bani asupra cărora nu există niciun control. Funeriu susţine că, în baza Legii 26/2011, alin 1, "Controlul activității financiare proprii a organizațiilor sindicale se realizează prin comisia de cenzori, care funcționează potrivit statutului și legislației în vigoare", altfel spus, sindicatul se controlează pe sine din punct de vedere financiar, după ce statul, ca angajator, îi virează lunar aproximativ 1 la sută din salariile angajaților.

Daniel Funeriu mai declară faptul că în 2011, când a inițiat și a semnat Ordinul 4.576, prin care cotizația de sindicat nu mai era colectată direct din salariu, în doar trei luni, sindicatele din Educație au ajuns de la aproximativ 250.000 de cotizanți la doar 23.000 de persoane care plăteau cotizaţia, din totalul de 280.000 de cadre didactice câte erau la acea vreme. "La o lună de la intrarea în vigoare a ordinului, numărul celor care mai cotizau la sindicate a scăzut la 7,9 la sută, ceea ce înseamnă că mai bine de 9 din 10 profesori au renunțat la «serviciile» sindicatului", spune Funeriu.

Acesta aminteşte că situaţia a revenit la normal "în data de 29 mai 2012, la numai 14 zile de la instalarea în funcția de ministru interimar al Educației, Liviu Marian Pop, nimeni altul decât fostul secretar general al unei federaţii în învăţământ, a semnat Ordinul 4271/2012 prin care s-a revenit la situația în care sindicatele încasează banii direct din salariul brut al cadrelor didactice".

Citit 2810 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Martie 2021 00:10

7 comentarii

 • postat de Sindicatele din învățământ 2de la buget
  Vineri, 05 Martie 2021 21:50
  89.39.81.***
  Acest „software numit EduSal” este, în primul rând, un mecanism prin care sunt ciuntite salariile. O educatoare, o învățătăare sau un diriginte sunt furați lunar cu sume între 100-400 lei. Cei care au și gradație de merit sunt furați lunar cu sume între 300-700 lei. Sumele cresc până la 1100 lei/lună la cadrele didactice din școlile speciale și la cele care predau la clase simultane.
  În al doile rând, acest „software numit EduSal” este un mecanism prin care se încalcă graficele de efectuare a concediilor de odihnă, salariații din învățământ fiind trimiși în c.o. automat, din dispoziția nu-știu-cui dictează cum să se facă versiunile.
  În al treilea rând, acest „software numit EduSal” încasează cotizația de sindicat în condițiile în care se recomandă tot mai insistent circulația banilor în formă on-line (nimeni nu face referire la această condiție/recomandare), numai și numai în baza unei cereri scrise de membrul de sindicat , înregistrată la instituția școlară și în program. Banii se dic într-un cont indicat de membrul de sindicat. Pentru această operațiune, Banca reține un comision între 1% și 500%. (Da, da, nu e nici o eroare: 500%) din care o mare parte se reîntorc la bugetul statului, Banca folosind banii pentru împrumuturi si alte miscări financiare, sindicatele având dobândă 0%. Cel puțin în Galați, nici un sindicat bugetar nu reține cotizație de 1% ci de 0,75%-08%. În învățământ, media cotizației este de cca. 42 de lei pe lună per membru. Din acești bani se rețin acele comisioane bancare, se acordă ajutoare sociale la diferite evenimente (nedorite sau dorite), se acordă cadouri de 8 martie ( pe care ar trebui să le acorde angajatorul, adică statul), finanțează cursuri de dezvoltare profesională (pe care ar trebui să le finanțeze tot angajatorul, adică tot statul), achită asigurări de sănătate și de viață, susține acțiunile în justiție pentru recuperarea sumelor furate de stat specificate mai sus etc.
  Privind competența și longevitatea liderilor, liderii de sindicat își dobândesc competența prin nivelul de pregătire, prin complexitatea pregătirii (trebuie să știe și să citească și să interpreteze legile) și nu cu CARNETUL DE PARTID.
  Liderii politici se mențin pe funcții de putere în stat cu ajutorul organelor de forță, plătite tot de la bugetul de stat; liderii de sindicat se mențin pe funcție de execuție exclusiv prin competență.
  Si, nu în ultimul rând, sindicatele au fonduri exclusiv din acele cotizații pe care membrii le plătesc benevol pentru a li se recupera drepturile furate și nu prin finanțare de la stat, așa precum partidele politice.
  Așa că, domnilor postaci de serviciu, salarizați tot de la stat, nu mai mințiți și nu mai manipulați opinia publică că o să vă crească nasul precum lui Pinochio.
  1
  4
  Raportează
 • postat de dan
  Vineri, 05 Martie 2021 21:22
  90.95.146.***
  un prieten profesor mi-a spus: cistig asa de multi bani incit daca mi se mai mareste salariul ma prostesc si ma las de meditatii......
  0
  3
  Raportează
 • postat de Adrian
  Vineri, 05 Martie 2021 15:40
  178.138.35.***
  Sindicatele nu sunt bune...ei scot oamenii la greva ...nu e bine un guvern de dreapta are nevoie de liniste..la privat nu e sindicat si uite ce salarii mari au si se respecta programul..concediul etc...
  0
  2
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 05 Martie 2021 12:17
  62.231.94.***
  Numai tampitii nu stiu ce probleme au avut SUA cu sindicatele, de exemplu ! E lunga povestea cu identitate i-as spune eu intre Mafie si Sindicate, nu doar legatura. Inca un domeniu in care cineva trebuie sa faca regula cat de cat. Il mai tine minte cineva pe acel Luca, lider de sindicat al angajatilor din Petrom, ce avere de cateva sute de milioane de euro avea ? La Galati, soarta angajatilor Combinatului de exemplu a fost vanduta pe mult mai putin decat in SUA, in principal pe mancare si bautura moaca ...
  1
  2
  Raportează
 • postat de Nea Luce
  Vineri, 05 Martie 2021 11:53
  86.124.200.***
  ..Sindicatele, "cureaua de transmisie" a psd-ului. Cat sunt la guvernare, mucles. Cum ajung altii la putere, dai cu mitinguri si pretentii. Liderii de sindicat, stapanii de "plantatii" carora "negrii" le sunt datori o viata ( de munca) cu obligatoria cotizatie. O simpla cautare pe google si puteti vedea cum se lafaie acesti "aparatori" ai oamenilor muncii...Foarte corecta propunerea de eliminare a incasarii pe stat de plata a cotizatiei pentru borfasi !
  10
  44
  Raportează
 • postat de silviust
  Vineri, 05 Martie 2021 10:03
  82.79.6.***
  Nu e nicio problemă dacă se elimină cotizarea automată prin EduSal. Pentru evitarea aglomeraţiei, în sprijinul membrilor de sindicat, plata se va putea face direct la sediul Partidului.
  7
  25
  Raportează
 • postat de Sindicatele din învățământ
  Vineri, 05 Martie 2021 09:28
  86.124.202.***
  Să ne referim doar la sindicatele din învățământul gălățean. Câteva simple detalii

  -Câștigurile baștanilor sindicali sunt mult mai mari. Sindicatele sunt societăți care fac afaceri complexe. direct, sau prin acționari și colaboratori. Activități bancare, CAR, turism, asigurări, editură și publicitate, carduri de cumpărături cu firme țință, campanii politice mascate, chirii cu locațiile din patrimoniul sindical la nivel județean și național, autovehicule înregistrate pe ”firmă”, tot soiu de forme de ”perfecționare” profesională și...sindicală, etc.etc.
  -Să nu uităm traficul de influență pe plan local și central care, mai puțin direct și mai mult indirect aduc beneficii.
  - Sunt ”aleși” pe viață prin statut.
  -Scutiri de impozite. .
  -Indemnizații speciale consistente, decontarea multor cheltuieli (din banii sindicatului). Uneori în deplasările din străinătate nu fac doar turism sindical ci își rezolvă diverse probleme medicale. Lor s-au aparținătorilor,
  -Mulți, prea mulți lideri de sindicat au fost sau sunt pensionari.
  -Mulți, prea mulți lideri sindicali foști sau actuali au rezultate profesionale modeste, nu au grade didactice luate în timpul activității la catedră, etc.
  -S-au bucurat și se bucură de protecție politică și de protecție media.
  -Încrederea în membrilor în sindicatele din învățământ este foarte scăzută.
  -Este ușor de intrat în sindicat , dar greu de ieșit.
  -Ești sau nu în sindicat, plătești! Uneori nu doar bani. dacă ”deranjezi”, desigur. dacă nu deranjezi poți ajunge lider perpetuu pe unitate și primești și tu câte ceva...

  În privința banilor am o propunere. O singură propunere: trebuie controlate...controalele Curții de Conturi!
  5
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.