O grădină senzorială, inima unei şcoli unicat în Galaţi

O grădină senzorială, inima unei şcoli unicat în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

A fost nevoie de o planificare riguroasă pentru desfăşurarea orelor în curtea interioară a Şcolii "Grigore Moisil" din Galaţi, pentru că toţi elevii şi toţi profesorii şi-au dorit să înveţe acolo, de când locul a fost transformat într-o grădină senzorială, cu desene frumoase pe pereţi, bănci din paleţi, umbreluţe colorate şi o imensă tablă de şah.

Iniţiatoarea proiectului, învăţătoarea Adriana Noxi Rotaru, povesteşte că, încă din faza de proiect, grădina senzorială a devenit inima şcolii. La construirea ei, au venit cu idei şi au pus mâna la treabă elevii, cadrele didactice, părinţii, dar şi soţii profesoarelor şi învăţătoarelor.

"Am fost uimită de cât entuziasm a declanşat în şcoală ideea mea. De cât sprijin am găsit în punerea ei în practică. E adevărat că un motiv pentru care am avut un aşa succes îl reprezintă pandemia, pentru că toată lumea a simţit nevoia să ţină ore într-un spaţiu neconvenţional, în aer liber, astfel încât să poţi face lucruri interesante, dar să şi respecţi distanţarea socială. Finanţarea a venit de la Fundaţia Comunitară, care şi-a propus să înfiinţeze câte un colţ senzorial în fiecare şcoală. Doamna directoare mi-a spus că, dacă tot facem ceva în acest sens, să folosim un spaţiu mai generos: curtea interioară care era ceva gri şi anost. Acum, toţi profesorii vor să facă ore acolo, ba am desfăşurat şi consiliile profesorale, am făcut picnicuri de lectură. S-a transformat într-un loc magic, pentru că toată lumea s-a implicat în amenajarea lui", povesteşte iniţiatoarea proiectului.

Aceasta susţine că elevii au venit cu idei pentru amenajarea tăviţelor cu conuri, pietricele, nisip şi alte lucruri din natură. Europeleţii pentru bănci au fost obţinuţi prin sponsorizare. Adriana Noxi Rotaru a publicat un anunţ pe o pagină de Facebook, iar Florin Ştefan, un distribuitor de fructe şi legume, a venit la scurt timp cu donaţia. Părinţii, soţii profesoarelor şi mecanicul şcolii au tăiat și asamblat mobilierul. Profesoara de desen Daniela Ilisan şi bibliotecara Emilia Năstase s-au ocupat de picturile murale. Profesorul de informatică Viorel Peneş a montat nişte senzori şi, în momentul în care cineva trece prin dreptul lor, se declanşează secvenţe muzicale.

"Primăvara ne-am bucurat de acel petec pătrat de cer de deasupra capului, dar când a început să ardă soarele, colega mea Oana Munteanu a venit cu ideea să-i mobilizeze pe părinţi să achiziţionăm acele umbrele colorate. Aşa spaţiul a devenit de vis!", mai spune Adriana Noxi Rotaru.

Proiectul a crescut în timp, precum un bulgăre de zăpadă. La finalul şcolii s-a montat o imensă tablă de şah, iar în prezent se fac demersuri pentru achiziţionarea unor piese mari. Elevii au propus cadrelor didactice să se meargă pe aceeaşi idee şi în amenajarea curţii exterioare şi a spaţiilor verzi. În plus, Şcoala "Grigore Moisil" a mai câştigat un proiect de la Fundaţia Comunitară, care vizează dotarea unităţii de învăţământ cu echipamente digitale.

"Informaticianul Viorel Peneş va construi aceste echipamente cu ajutorul elevilor. Cei mici, la dispozitive simple, cei mari, la cele mai complicate. Avem în plan o oglindă digitală, dar şi alte lucruri interesante", dezvăluie învăţătoarea, care crede că elevii de la "Moisil" abia aşteaptă să înceapă anul şcolar pentru a se bucura iar de lecţiile "altfel" din grădina senzorială, dar şi să-şi continue proiectul cu tot soiul de idei care le menţin entuziasmul treaz.

Citit 6677 ori Ultima modificare Joi, 02 Septembrie 2021 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.