Sindicatele din învățământ reiau acțiunile de protest

Sindicatele din învățământ reiau acțiunile de protest
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Federațiile sindicale din învățământ anunță că joi reiau protestele, atât la Guvern, cât și la sediile PSD și PNL, față de majorarea salarială de doar 4%. Începând cu ora 10,00, o sută de persoane vor protesta în Piața Victoriei, iar, de la ora 11,30, vor picheta sediile principalelor partide politice. Deși la finalul anului trecut aceștia amenințau cu greva generală în educație de la 10 ianuarie, s-a renunțat la această idee, din cauza concediilor profesorilor.

„Nu va începe greva generală pe 10 ianuarie, pentru că pentru o asemenea acțiune este nevoie de mobilizare, iar oamenii au fost în concediu în ultima perioadă. Noi vrem să continuăm dialogul cu Guvernul, însă, ne-am dori să nu ne mai trateze cu indiferență”, declara Simion Hăncescu, președintele FSLI, în urmă cu o săptămână.

Un astfel de referendum, de la finalul lunii decembrie, arăta o intenție de aproape 70% a profesorilor de a intra în grevă.

Citit 651 ori Ultima modificare Joi, 13 Ianuarie 2022 22:00

2 comentarii

 • postat de viata pe balta
  Joi, 13 Ianuarie 2022 08:51
  82.76.144.***
  Baia...wc-ul...sindicatul....tragi apa...asta e tot. Își urmează doar propriile interese. Ce au câștigat sunt doar firimituri, și alea ca le-a permis ”stăpânul”. În perioada asta, greva dura maxim o săptămână. Așa zisele lor proteste...sunt de câțiva ani.
  3
  5
  Raportează
 • postat de sed lex dura lex
  Miercuri, 12 Ianuarie 2022 22:52
  77.111.247.***
  Au tot dreptul sa protesteze !!!
  Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Asa actioneaza reprezentantii statului roman, desi, potrivit Constitutiei, toti suntem egali in fata legii.
  Va propun o scurta prezentare in oglinda.
  Dupa taierile salariale de acum cca. un deceniu, s-a castigat in instanta recuperraea drepturilor salariale.
  In cazul magistratilor, in mod normal si legal, s-a platit suma integral de la inceput. In cazul altor bugetari (exemplu profesori), sumele au fost achitate cu taraita , in mai multe transe, platite pe parcusul mai multor ani. S-ar putea sa mai fie cazuri izolate in care se platesc si azi o serie de restante.

  Exemplu mai recent.
  Ministerul Justitiei a anuntat acum cateva zile anumite mariri in cazul personalului din Justitie, al magistratilor. Ok. Unde-i lege nu-i tocmeala. Dl ministru a justificat masura prin respectarea legii, a deciziilor Curtii Constitutionale, a evitarii unor procese ce ar putea deveni prea costisitoare pentru statul român.
  Dar in cazul altor bugetari (printre ei si profesori), aplicarea legii se amana din nou. In cazul lor, nu se mai impune respectarea legii, a deciziiilor Curtii Constitutionale, evitarea unor procese costisitoare pentru stat etc.
  De fapt, Ministerul Educatiei (ca exemplu) tot timpul a avut o atitudine contrara intereselor oamenilor din sistem, aplicand legea dupa niste reguli proprii (nu si legale), sanctionate uneori de justitie. O statistica a proceselor privind drepturile salariale in care acest minister a fost implicat, ar fi graitoare.
  Pentru a va da exemple mai recente (nu neaparat cele mai reprezentative pentru modul de actiune impotriva propriilor angajati, incalcand legea), amintesc: adresa trimisa in teritoriu de catre Ministerul Educatiei prin care practic indemna inspectoratele si directorii sa nu tina cont de suspendarea prevederilor OME 3993/2021 privind plata doctoratului, decisa de Curtea de Apel din Bucuresti( dar si de alte instante, cea de la Craiova, Constanta ...). Drept dovada a perversitatii acestei adrese , ISJ Galati s-a grabit , in baza ei, sa solicite scolilor recuperarea sumelor platite dupa 2017 (perfect legal), deci oricum cu mult inainte de intrarea in vigoare a OME 3993/2021 (nelegal si el).
  Un alt exedmplu. Desi decizia 64/ 2020 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie stabilea foarte clar o serie de aspecte privind incadrarea pe transe de vechime si plata celor din invatamant, decizie obligatorie pentru Ministerul Educatiei de la data publicarii in Monitorul Oficial (nu doar pentru instante, ca in vechea versiune a art. 521 din Codul de procedura civila, modificat insa in 2018), Ministerul a refuzat sa o aplice (acest refuz implica si aspecte penale) peste jumatate de an, iar cand a facut-o, prin OME 4638/2021, a fact-o incepand (arbitrar si total nelegal) de la 1 septembrie 2021.
  In concluzie, ce pretentii trebuie sa aiba angajatii din sistemul de invatamant ca vor fi tratati corect, cand propriul minister nu se da in laturi de a îi ""ciupi"la bani ca ultimul gainar , fortand legea sau incalcand-o in mod grosolan ?
  Iar aceasta atitudine ne prejudiciaza indirect (lucru perfect demonstrabil) si pe noi, ceilalti cetateni, ce nu suntem angajati in sistemul de invatamant.
  0
  12
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro