Vlad Radu, gălăţeanul care visează să schimbe lumea în bine, admis la Oxford

Vlad Radu, gălăţeanul care visează să schimbe lumea în bine, admis la Oxford
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Vlad Radu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", visează de mic să ajungă undeva sus, în domeniul cunoaşterii, de unde să poată schimba lumea în bine. Şi, pentru că a considerat că traiectoria visului său trece pe la Oxford, a muncit cu gândul la această etapă a devenirii sale şi a fost admis la Oxford, la Pembroke College.

Vlad a muncit de mic, cu seriozitate, pentru acest vis. Cum s-a numărat mereu printre vârfurile elevilor gălăţeni, încă din 2018, am tot scris despre el. Atunci era elev în clasa a VIII-a şi reuşise să se califice la trei olimpiade naţionale dintr-un foc. Câteva luni mai târziu, apărea iar în paginile ziarului, pentru că obţinuse zece curat la admiterea la liceu. Cu timpul, cotidianul "Viaţa liberă" a devenit martor al reuşitelor sale, premii la concursuri şi olimpiade. În urmă cu o lună, am scris despre Vlad Radu, pentru că a atins o performanţă neegalată de niciun elev gălăţean: de două ori Premiul I la un concurs extraordinar de greu. Iar acum ne bucurăm că toată această muncă, seriozitate şi perseverenţă este încununată de admiterea la o universitate istorică.
"Este o confirmare şi o încununare a muncii mele de până acum. Voi studia în continuare Chimia şi viitorul meu va fi legat de cercetare în acest domeniu, chiar dacă nu pot spune acum exact în ce ramură a lui. Este o etapă care face parte din visul meu de a deveni din ce în ce mai bun şi de a face ceva astfel încât să pot schimba lumea în bine", ne spune Vlad, fericit.

Aşteptarea, mai grea decât un concurs

Admiterea la Universitatea Oxford este destul de dificilă, chiar dacă pe moment nu realizezi lucrul acesta: "Am trimis întâi o aplicaţie, care a cuprins şi un eseu despre mine, dar şi rezultatele mele de până acum. Apoi, cu bucurie, am aflat că voi fi chemat la interviu, ceea ce însemna că trecusem cu bine de prima selecţie destul de serioasă. Am dat trei interviuri online, despre care îmi amintesc cu drag, pentru că au fost o provocare. Am reuşit să stau de vorbă cu personalităţi de la Oxford, pentru că acolo profesorii se încadrează la personalităţi. Apoi, a fost o provocare, pentru că problemele de matematică, chimie, chimie-fizică au fost destul de dificile. Am fost încântat să văd că profesorii nu urmăreau să te pună la zid pentru ceea ce nu ştiai, ci voiau să vadă cum te descurci să rezolvi ceva, pornind de la indiciile lor. Interviurile le-am dat în decembrie, pe la jumătatea lunii, când mi s-a spus că voi primi un email pe 11 ianuarie, prin care mi se va comunica dacă am fost admis sau nu. Aşteptarea aceasta mi s-a părut mai grea decât orice concurs!", povesteşte tânărul.
Consideră că reuşita sa e o combinaţie de mai mulţi factori. Alături de munca sa şi rezultatele de peste ani, importanţi au fost profesorii, care l-au ajutat în tot acest demers al cunoaşterii, dar şi părinţii, care l-au susţinut şi încurajat.

Zece gălăţeni admişi la prestigioasa universitate britanică în ultimii zece ani

Am reuşit să reconstituim o listă cu gălăţenii admişi la Oxford în ultimii zece ani. În 2012, au fost admişi Mihai Răcoreanu şi Andrei Florea, ambii de la CNVA. În anul următor, Cristiana Bănilă, tot de la CNVA. În 2016, au fost acceptate Ioana Bouroş, de la CNCN, şi Irina Boeru, de la CNVA. Anul următor au fost trei admişi: Dorian Muntean de la "Spiru Haret" Tecuci, Ioan Vevera şi Alexandru Suru, ambii de la CNVA. În 2020, Maria Taşcă, de la "Spiru Haret" din Tecuci, reuşea această performanţă, pe care o reeditează anul acesta Vlad Radu.

Oxford, a treia printre cele mai vechi universităţi din lume 

Primele cursuri s-au ţinut la Oxford în anul 1096, aceasta fiind cea mai veche instituţie de învăţământ superior din Regatul Unit şi din lumea anglofonă. Numeroase personalităţi au studiat la Oxford: 50 de câştigători ai premiului Nobel, 26 de prim-miniştri britanici, peste 30 de lideri mondiali, 20 de arhiepiscopi de Canterbury, dar şi artişti şi scriitori celebri, precum Hugh Grant sau Oscar Wilde. Universitatea Oxford este pe locul al treilea în clasamentul celor mai vechi universităţi din lume, după Universitatea al-Qarawiyyin (859, Maroc) şi cea din Bologna (1088, Italia).

Citit 4828 ori Ultima modificare Joi, 20 Ianuarie 2022 19:01

2 comentarii

 • postat de lucian
  Miercuri, 19 Ianuarie 2022 11:12
  92.223.167.***
  Felicitari pentru frumoasa reusita dar si pentru determinarea de care da dovada in ziua de azi cand altele sunt perspectivele tinerilor.
  Un exemplu de care trebuie sa se mai scrie.
  Pentru visul sau de a schimba lumea in bine am mari dubii.
  Oxford te indoctrineaza cu politica care o traim in zilele noastre. In timp de criza se imbogatesc bogatii si saracesc saracii, deci cred ca va schimba in scurt timp mentalitatea.
  Cat pentru cine se intreaba cum va plati universitatea, au solutii, nu degeaba se chiama Oxford!
  De multe ori, plata se face dupa ce se termina studiile, ei iti asigura imediat un loc de munca foarte bine platit din care o parte din salariu merge pentru datoriile de scolarizare. Important este sa atraga acesti tineri care au inteles ce este mai important in viata.
  Mult succes in continuare!
  1
  16
  Raportează
 • postat de Vlad Charles
  Miercuri, 19 Ianuarie 2022 10:06
  202.152.78.***
  Sa vedem cum plateste baiatul facultatea acuma!
  23
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.