"Casa Robescu" are mare nevoie de reabilitare

"Casa Robescu" are mare nevoie de reabilitare
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Pe Strada Mihai Bravu la numărul 28 stă neclintită de 125 de ani una din multele clădiri reprezentative ale Galațiului istoric, care păstrează maiestuozitatea și aerul epocii moderne. Este vorba de „Casa Robescu”, cunoscută azi sub numele de Palatul Copiilor din Galați, centru de educație non-formală, deschis pentru toți copiii. Din nefericire, clădirea aflată pe lista monumentelor istorice aşteaptă de ani buni o finanţare pentru reabilitare, care nu mai vine.

Planul oraşului Galaţi din anul 1897 prezintă toată reţeaua stradală din zona istorică și ceea ce dă valoare documentului este marcarea instituţiilor şi personalităţilor pe profesii. Astfel pe strada Mihai Bravu este semnalată reşedinţa lui Gh. C. Robescu, cu simbolul de avocat.

În data de 23 aprilie 1889, Gheorghe C. Robescu o autorizează pe soţia sa, Ecaterina Robescu, să cumpere casa și terenul aferent de pe strada Mihai Bravu nr. 28 (fost nr. 16), unde îşi propun să construiască o nouă casă, după proiectul arhitectului Ion Mincu, fondatorul stilului arhitectural neoromânesc. Clădirea are 460 mp, subsol supraînălţat, terasă la parter, la etaj două foişoare-balcon, unul cu stâlpi de lemn sculptaţi, iar la al doilea foișor (spre vest, la strada Mihai Bravu) acoperișul nu are stâlpi de susținere și parcă „plutește”. Poate fi admirată ornamentaţia exterioară, importată din Viena, din ceramică smălţuită policrom, cu motive inspirate din arta veche românească. Partea centrală a imobilului, ce separă parterul de etaj, este decorată cu un proeminent brâu torsionat, în stil brâncovenesc. Deasupra ferestrelor de la etaj, se află alt registru ornamental, cu elemente luate, probabil, din „pomul vieții", ilustrat printr-un ghiveci din care se înalță trunchiul cu mlădițe volubile, frunze și fructe puternic stilizate. În dreptul cornișei, există un alt brâu, puternic reliefat, alcătuit din motive florale stilizate, iar la partea inferioară un chenar vălurat din arcuri frânte, care ornamentează ferestrele de la etajul clădirii, întocmai ca o draperie.

“Casa Robescu” formează un echilibru perfect al volumelor, al plinurilor şi golurilor, al modului în care este amplasată decorația și își merită pe deplin numele de azi - Palat.

După decesul lui Gheorghe C. Robescu, în 1909, soția lui, Ecaterina Robescu, a închiriat un spațiu din casă, în 1910, pentru Consulatul Republicii Poloneze de la Galaţi. Clădirea a fost închiriată în 1924 Inspectoratului Şcolar, iar între 1938-1940 Rezidenţei Regale a Ţinutului „Dunărea de Jos”, cu capitala la Galaţi. Printre personalităţile care au ocupat funcţia de rezident regal la Galaţi în acea perioadă, merită menţionat istoricul Constantin C. Giurescu. Între octombrie 1944 - posibil martie 1945, “Casa Robescu” era ocupată de Unitatea Militară UMB/01437. Clădirea a fost deţinută de familia Robescu până în noiembrie 1945, când a fost vândută Casei Centrale a Asigurărilor Sociale din Bucureşti. Recensământul din 1948 menţiona faptul că în casa de pe strada Mihai Bravu nr. 28, funcţiona Comandamentul sovietic.

După ce imobilul a trecut printr-un proces de refacere, aici a funcţionat Comisariatul Militar, sediul Direcţiei Miliţiei Regionale, iar între anii 1958 - 1979 Filiala Arhivelor Statului de la Galați. Clădirea “Casa Robescu” a fost înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din anul 1979, cod GL-II-m-A-03058, fiind de importanță națională și universală. Între anii 1967-1968, s-au efectuat lucrări de reabilitare curente și de consolidare a structurii, iar din anul 1981, alte lucrări de reparaţii (s-a refăcut instalaţia electrică şi sanitară, tencuielile exterioare - cu praf de piatră, s-a racordat casa la termoficare şi s-a schimbat tabla de pe acoperiş). Apoi “Casei Robescu” i s-a dat o nouă destinaţie, devenind Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Galaţi. Ultima intervenție asupra clădirii, prin schimbarea tablei de pe acoperiș, a fost în anul 2010.

După 1990 va primi denumirea Clubul Copiilor şi Elevilor din Galați, în 1994 Palatul Copiilor şi Elevilor din Galaţi, iar din anul 2018 până în prezent, Palatul Copiilor Galaţi.

Sperăm ca această clădire reprezentativă a Galațiului de altădată să fie reabilitată integral, pentru a oferi șansa de a fi vizitată și de generațiile viitoare. Palatul Copiilor din Galaţi, ca şi alte instituţii din ţară cu acest profil se află sub oblăduirea directă a Ministerului Educaţiei Naţionale, care nu a găsit o soluţie pentru finanţarea reabilitării valoroasei clădiri.

Citit 2545 ori Ultima modificare Luni, 14 Martie 2022 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.